Skocz do zawartości
panfranek

Jakie Chłodzenie Na 8800gt

Rekomendowane odpowiedzi

Widzieliście żeby ktoś zmieniał chłodzenie w 8800GT ? Mam swojego zalmana VF1000 i nie chce żeby to chłodzenie poszło wraz z moją starą kartą. Macie może jakieś info czy będą zestawy do chłodzenia pamięci na 8800GT tak jak było to w przypadku 8800GTS/X, jeśli mam VF1000 to żeby na GTX/S założyć ten wentyl trzeba dokupić zestaw chłodzenia pamięci i reszty oprócz rdzenia. A może nie trzeba takiego zestawu ? To by w sumie było dobre, ale widze że chłodzenie jest na całą długość to pewnie i tak heatsink'i trzeba będzie zastosować.

EDIT:

Poczytałem chwilkę i znalazłem ! TAK! Nie trzeba żadnego zestawu chłodzenia pamięci tylko heatsink'i i VF1000 będzie pasował ^^

Edytowane przez panfranek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzieliście żeby ktoś zmieniał chłodzenie w 8800GT ? Mam swojego zalmana VF1000 i nie chce żeby to chłodzenie poszło wraz z moją starą kartą. Macie może jakieś info czy będą zestawy do chłodzenia pamięci na 8800GT tak jak było to w przypadku 8800GTS/X, jeśli mam VF1000 to żeby na GTX/S założyć ten wentyl trzeba dokupić zestaw chłodzenia pamięci i reszty oprócz rdzenia. A może nie trzeba takiego zestawu ? To by w sumie było dobre, ale widze że chłodzenie jest na całą długość to pewnie i tak heatsink'i trzeba będzie zastosować.

EDIT:

Poczytałem chwilkę i znalazłem ! TAK! Nie trzeba żadnego zestawu chłodzenia pamięci tylko heatsink'i i VF1000 będzie pasował ^^

Przetestuje to dziś/jutro zależy jak kurier dotrze ;) mam zamówione chłodzenie, i radiatory na pamięci oraz mniejsze do pocięcia na pozostałe układy. Patrząc po produktach innych producentach np TR ma już model stricte dla GT to oni używają najtańszych aluminiowych radiatorów zamiast tego device zalmana którego w wersji na GT jeszcze nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze wrażenia pozytywne ;) montuje się bez problemu z wykorzystaniem otworów w radiatorze dla kart 7900, nagrzewa się i stygnie poprawnie (tzn nie ma problemu "a dlatego te heatpipe są takie zimne") i jeżeli chodzi o rdzeń to spokojnie da radę 8800GT nawet po podkręceniu, osobną kwestią jest chłodzenie pamięci i pozostałych układów, na razie mam tam prowizorycznie wmontowane radiatory BGA, z czasem będę rzeźbił ;)

Obudowa Silverstone LC17B 2x92 wciąg, 2x80wyciąg (autoregulacja Gigabyte, te na wyciągu pracują razem z prockiem)

Zalman na grafice 1400rpm

Temperatura grafiki po 30 minutach atitool 62 stopnie

Temperatura grafiki idle 47 stopni po całej nocy

na referencyjnym chłodzeniu grafika rozgrzewała się do ponad 90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwole sie wtracic ;). Mam 8800gt Gigabyte z referencyjnym chlodzeniem, niestety strasznie sie grzeje. Nie bardzo mam ochote wydawac 100 zl na takie radiator jak polecacie, bo karty nie zamierzam podkrecac :)

Slyszalem ze takie oto cos pasuje na 8800gt:

http://www.allegro.pl/item277421924_arctic...edaz_od_ss.html

Prawda to?:) I czy takie cos wystarczy zeby temperatura nie wynosila kolo 90 stopni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lol człowieku na takim chłodzeniu karta ci się zagotuje. Nie bez powodu nVidia daje chłodzenie tak zwane 'full cover'.

Skoro nie kręcisz karty to olej

Edytowane przez Damikor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lol człowieku na takim chłodzeniu karta ci się zagotuje. Nie bez powodu nVidia daje chłodzenie tak zwane 'full cover'.

jak sie nie znamy to nie gadamy:

http://www.frazpc.pl/artykuly/570/8800GT/+...io/i/skutecznie

jutro sprawdze czy to pasuje:

http://www.allegro.pl/item272978400_arctic..._gwar_f_v_.html

Edytowane przez Niemiec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie pytam w zwiazku z tym artykulem. A kolega troche malo na ten temat czytal bo w wielu miejsach pisza o fatalnym chlodzeniu fabrycznym niektorych 8800gt, jestem jego ofiara. :)

Czyli konfiguracja z tym czyms za 15 zl + heatsinki powinna pomoc?

Czy da rade jakos zwiekszy obroty wiatraka tego referencyjnego chlodzenia? Przy wlaczniu systemu Slychac jego glosne buczenie, po paru sekundach cichnie... Widac ze drzemie w nim jeszcze potencjal ;)

Edytowane przez Greeyer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RivaTuner lub ATITool Ci w tym pomoże :)

Ja sobie zamówiłem już tego Silencera choć karty jeszcze nie mam... 20zł to nie majątek... a potem, jak zbyt wiele osób przeczyta ów tekst z FrazPC, to mogą Silencery zniknąć. Arctic Cooling już ich nie produkuje - to co jest to resztki magazynowe wyprzedawane po niskich cenach.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem, tempeartura w idlu przy ustawieniu predkosci chlodzenia na 50% spadla o 8 stopni :) Z 54 na 46.. problemem jest jedynie Halas tego wentylatora... moze po instalacji nowego chlodzenia bedzie lepiej. Jak producent mogl dopuscic do sytuacji gdzie karta nagrzewa sie do blisko 90 stopni bo wentylator chodzi caly czas na 29% ?! Troche to smieszne imo.. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Watpie zeby temu komus nagle sie przepalila karta przez to ze stockowe chlodzenie nie wyrabia. Przynajmniej na nieznacznie podniesionych taktowaniach bez zmiany v-core. Bo jak ma pojecie o tym drugim to musi wiedziec o wydajnosci firmowych coolerow ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U znajomego ten Silencer sprawuje się bardzo dobrze, tylko regulacje trzeba np przez FanMate czy inny regulator robić bo samo się nie będzie regulować. Ja tam lubię mojego zalmana, przez jego konstrukcję przy okazji wentylatory owiewają mi całą kartą i nie ma możliwości żeby mi sie jakieś układziki zagotowały.

Montując silencera nie możesz zapomnieć o raditorach na te sekcje zasilania czy co to tam jest, lub/i wentylku który Ci kartę owiewa

Edytowane przez Alyjen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno, już prawie mam na tą kartę :> tylko widzieliście nową wersję ASUS'a ? Ta z 1GB pamięci. Tam jest jeszcze radiator na osobny układ - prawie na samym końcu PCB, ktoś orientuje się jaki to układ i jak bardzo się grzeje (nie chce przed włączeniem karty skończyć z nią :P) ? Miesiące temu wysłałem maila do zalmana z zapytaniem dotyczącym chłodzenia tej karty ale chyba ten mail zaginą w akcji :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To przydałby się na to też dodatkowy radiator tak jak w wersji asusa... może i by karta działała bez niego ale cenie sobie chłód ^^ i można bez ryzyka coś wycisnąć z karty.

Ciekawe czy takie radiatory będą dostępne czy trzeba będzie kombinować... dla mnie tam te 30 zł za dobry radiator to jeszcze nie tak źle, mam taką wewnętrzną satysfakcję z tego że coś dobrze jest chłodzone :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi