Skocz do zawartości
obiboqs

Slot1/ppga => Slot1/fcpga

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam do dyspozycji płytę opartą o i440LX (dokładniej jest to A-Trend ATC-6120 rev 2.0), przelotkę Slot1=>PPGA oraz Celerona Coppermine 766.

Pytanie - czy jest możliwe, abym poprzez jaki(e)ś mod(y) był w stanie uruchomić go na tej płycie? Sprawa pinów AH4/X4 to jedno, natomiast co z napięciem? Czy ta płyta jest w stanie obsłużyć 1.7V? I jeżeli nie to czy wogóle tutaj Vmod jeśli chodzi o piny VID cokolwiek da?

Pzdr.

edit: Moja płyta obsługuje napięcia od 1.8 do 3.2V. Gdybym montował Coppermine rzecz jasna musiałbym ustawić to najniższe. W jaki sposób dokładnie to zrobić - żeby nie było niejasności? Czy wogóle jeżeli w takim momencie wykonam vmoda to będzie mi to działać?

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki obiboqs, że Ci na PW nie odpowiedziałem, ale za dużo spraw na głowie. Żeby tak to puścić to po prostu robisz moda FC-PGA>PPGA plus łączysz VID1(AM 36) z VSS(AK 36). Powinno zadziałać jeżeli płyta rzeczywiście obsługuje od 1.8V...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dłuższym czasie wracam.

Cóż, zrobiłem tę modyfikację, zgodnie z 'zaleceniem'. Niby wszystko jest OK na pierwszy rzut oka, ale:

- Komputer włącza się zaraz po włączeniu wtyczki, na przycisk PWON wogóle nie reaguje (nie da się go nim wyłączyć)

- Jest niestabilny (przy bootowaniu systemu reset przed pokazaniem logo, przy próbie instalacji pliki ładują się b. wolno i o ile się nie zawiesi przy ładowaniu plików to tuż po - miga tylko biały kursor, nic więcej)

Nie wiem jak wypada w MEMTEST - jutro w wolnej chwili postaram się to sprawdzić. Sprawdzałem na 4 kościach (2x 64MB PC66 i 2x 64MB PC100) - każdą wkładałem zawsze osobno (tzn. uruchamiałem komputer z jedną kością) i na każdej było to samo - podobnie zresztą przy kilku kościach. Wiem że te kości są sprawne bo używałem ich jeszcze niedawno w innym komputerze.

Co zrobiłem:

- połączyłem piny AH4 i X4 (przekierowanie sygnału #RESET)

- połączyłem piny VID1 i VSS (uzyskanie napięcia 1.8V [najmniejszego jakie w stanie jest obsłużyć moja płyta; std CPU ma 1.7])

- odgiąłem do boku pin AM2 (bo Coppermine nie toleruje napięcia na tym pinie; stwierdziłem że nie będę izolował i poszerzał dziury w sockecie, już wolałbym pin wyłamać - ja go tylko odchyliłem przez co procesor przy jednym rogu jest odrobinę 'wyciągnięty' [wiadomo o co chodzi])

Czy przyczyną może być brak kontaktu z socketem któregoś z pinów 'nieopodal' AM2 ze względu na to odgięcie? Jeżeli tak to go wyłamię. Jeżeli natomiast to jest raczej wykluczone to jaka mogłaby być inna przyczyna?

Pzdr.

edit: Hmm, chyba już wiem w czym problem. Zamiast połączyć VID1 (AM36) z VSS (AK36), połączyłem VID1 (AM36) z VSS (AM34). W takim bądź razie cóż, będe musiał poprawić. Co dalej z tym - dam znać jak znajdę chwilkę wolnego czasu żeby to zrobić.

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

edit: Hmm, chyba już wiem w czym problem. Zamiast połączyć VID1 (AM36) z VSS (AK36), połączyłem VID1 (AM36) z VSS (AM34). W takim bądź razie cóż, będe musiał poprawić. Co dalej z tym - dam znać jak znajdę chwilkę wolnego czasu żeby to zrobić.

I tak jakoś mało prawdopodobne mi się wydaje... ogólnie mobas bangla z innym prockiem??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Wszystko było do tej pory w porządku - pracował na Celeronie Mendocino 333 na Slot1. Teraz przerwałem połączenie AM34-AM-36 i normalnie na tej przelotce Mendocino 366 odpalił (z tym, że znowu komputer włączył się sam i brak reakcji na przycisk). Stabilności nie sprawdzałem bo już nie miałem czasu (sprawdzę w jakieś wolnej chwili, jakby co to dam znać).

pzdr.

edit: A dlaczego mówisz że wydaje ci się to mało prawdopodobne?

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze to byc tez wina samej przejsciowki - nie na kazda daje sie zmodowac - mam taka jedną, która ni cholery nie chce chodzic pod copperkiem

na pierwszy rzut oka wydaje sie być wszystko OK, system sie odpala, chwile pochodzi i.... zwiecha!!! oczywiscie pod mendocino dziala bez problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak - ale ja miałem to źle zmodowane. Jednak pin AM34 też jest oznaczany jako 'VSS' (co mnie właśnie zmyliło) - tak więc co, sugerujecie że to wszystko jedno czy AM36 połączę z AK36 czy z AM34?

Teraz przerwałem łączenie AM34-AM36 i w wolnej chwili postaram się sprawdzić u znajomego jak ta przelotka sprawuje się jako Slot1=>FCPGA w komputerze wyposażonym w Slot1 i płytkę obsługującą Coppermine. Ale powiedzcie mi tylko jeszcze - co jeżeli będzie działać/nie będzie działać? Czy jeżeli nie zadziała tzn. że ta przelotka po prostu nie jest w stanie pracować z Coppermine (bo 'grymasi')?

Pzdr.

edit: Chyba faktycznie coś z płytą główną jest nie tak - kondzioły koło pamięci są lekko wybrzuszone i nie zawsze poprawnie wykrywa pamięci, więc prawdopodobnie będzie to wina płyty. Praktycznie rzecz biorąc ja chyba nawet nie sprawdzałem tej płyty na procesorze domyślnie przez nią obsługiwanym (bynajmniej w sensie nie instalowałem systemu na tej płycie) - tak więc jest prawdopodobne że to wina płyty, bo jak teraz włożyłem taki procesor to objawy były podobne jak po włożeniu Coppermine. Wniosek: Najprawdopodobniej mod przelotki działa (bo procesor się uruchamia i wszystko wydaje się być OK, tylko że ma podobne objawy ze względu na uszkodzenie płyty). A ja głupi już przerwałem połączenie AM34-AM36 ze względu na to że myślałem że to tak być nie może i to jest tego wina.. Ehh.. No nic, jeszcze się będę odzywał co i jak. Na razie temat znowu na jakiś czas trafia 'do hibernacji'.

Pzdr.

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż - obecnie sytuacja wygląda następująco:

Procesor sprawdziłem sprawdzałem z płytą która obsługuje Coppermine - ładnie sobie na przelotce działał, zainstalowałem nawet na nim Windowsa (XP).

No więc - mówie sobie - skoro tamta płyta była uszkodzona, a procesor chodzi, to kupię nową płytę, starą wywalę i będzie grało. Kupiłem płytę Gigabyte GA-686LX. Zaktualizowałem BIOS do rewizji F2 (bo wcześniej nie chciały w ogóle chodzić Celerony). No i [gluteus maximus]. Płyta wykrywa procesor jako Intel Celeron 733MHz 1.80V (pisze na screenie) - lecz objawy są takie jak wcześniej - przy uruchamianiu systemu zwis w momencie, gdy ma się pokazać logo, a przy instalacji po załadowaniu plików. Jak włożyłem Celerona 333MHz na Slot1 wszystko mi ładnie odpaliło.

Co więc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż - obecnie sytuacja wygląda następująco:

Procesor sprawdziłem sprawdzałem z płytą która obsługuje Coppermine - ładnie sobie na przelotce działał, zainstalowałem nawet na nim Windowsa (XP).

Oczywiście masz na mysli tą przez Ciebie zmodowaną przelotkę ppga->fcpga?

No więc - mówie sobie - skoro tamta płyta była uszkodzona, a procesor chodzi, to kupię nową płytę, starą wywalę i będzie grało. Kupiłem płytę Gigabyte GA-686LX. Zaktualizowałem BIOS do rewizji F2 (bo wcześniej nie chciały w ogóle chodzić Celerony). No i [gluteus maximus]. Płyta wykrywa procesor jako Intel Celeron 733MHz 1.80V (pisze na screenie) - lecz objawy są takie jak wcześniej - przy uruchamianiu systemu zwis w momencie, gdy ma się pokazać logo, a przy instalacji po załadowaniu plików. Jak włożyłem Celerona 333MHz na Slot1 wszystko mi ładnie odpaliło.

Co więc?

czy w opisie nowego biosu było coś o dodaniu obsługi coppermine?

spróbuj zdjąć V-moda i odpalić bez niego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście masz na mysli tą przez Ciebie zmodowaną przelotkę ppga->fcpga?

TAK

czy w opisie nowego biosu było coś o dodaniu obsługi coppermine?

spróbuj zdjąć V-moda i odpalić bez niego

Jak? Na płycie opartej o chipset i440LX dodanie obsługi Coppermine? <_< Bez Vmoda też nie odpalę bo LX obsługiwał tylko napięcia między 1.8V a 3.5V, poza tym na płycie obsługującej Coppermine (opartej o chipset BX) wszystko działa wraz z Vmodem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak? Na płycie opartej o chipset i440LX dodanie obsługi Coppermine? <_<

pierwsze celerony copperminy byly przecież na fsb 66 więc co za problem?

jeżeli bios nie zaiwera mikrokodu danego procesora to raczej doopa bedzie z tego

Bez Vmoda też nie odpalę bo LX obsługiwał tylko napięcia między 1.8V a 3.5V, poza tym na płycie obsługującej Coppermine (opartej o chipset BX) wszystko działa wraz z Vmodem.

wlasnie sie tak zastanawialem - po jekie licho pakowales sie w tego LX-a, skoro BX-a mozna za grosze kupic?

z tym V-modem, to juz kombinuje na zasadzie eksperymentow ;) jak nie chce ruszyc z, to moze ruszy bez?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwsze celerony copperminy byly przecież na fsb 66 więc co za problem?

jeżeli bios nie zaiwera mikrokodu danego procesora to raczej doopa bedzie z tego.

Tamta płyta (ATC-6120) chyba zawierała (albo zczytywała z CPU) bo wyświetlało się Intel Celeron (Coppermine). Ale była uszkodzona. Jak mogę i czy mogę w jakiś sposób zdobyć taki zmodyfikowany BIOS 'zawierający mikroukład danego procesora'?

wlasnie sie tak zastanawialem - po jekie licho pakowales sie w tego LX-a, skoro BX-a mozna za grosze kupic?

Pytałem czy jeżeli wykonam vmoda na 1.8V i moda PGA=>FCPGA to Coppermine mi ruszy na LXie czy nie ma szans żeby przez wykonanie jakiegokolwiek moda na tym chipsecie ruszył? Qroń odpowiedział, że powinno ruszyć - dlatego 'się w to pakowałem'. Poza tym TUTAJ masz dowód na to, że to jednak jest możliwe.

z tym V-modem, to juz kombinuje na zasadzie eksperymentow ;) jak nie chce ruszyc z, to moze ruszy bez?

Nie ruszy bo bez vmoda też sprawdzałem. Wogóle ekran się nie zapala. Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po jakie licho teraz się w ogóle pakować w s370 rosolini??... Sztuka dla sztuki :)

Niech się bawi, dzięki obibokowi :) i jemu podobnym rozwiewaja się wątpliwości na temat co można zrobić a czego nie...

Da się zrobić BXmoda na chipsecie VIA?? Da, a pół roku temu tego nie wiedzieliśmy.

Męcz się dalej obiboqs, jak coś wskórasz to będziemy wszyscy szczęśliwi :D

Edytowane przez -=Qroń=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie - sztuka dla sztuki.

Cóż, powiem tak - Windows 98 śmiga. Instalka poszła, system poszedł, na razie zero problemów. Teraz jeszcze sterowniki i wypróbujemy jakimś benchmarkiem oraz grą na 3D - o efektach poinformuję gdy będę już o nich wiedział.

Pzdr.

edit: Cóż - po instalacji sterowników od karty graficznej i dźwiękowej zwis pod koniec ładowania systemu. Podobnie gdy wyjęta jest karta dźwiękowa i sieciowa, komputer działa na 1 kości pamięci i jest włożona jakakolwiek inna karta graficzna. Zawsze po jakieś drobnej modyfikacji (czy to wgraniu steorwników, czy zmianie rozdzielczości) po ponownym uruchomieniu przy ładowaniu komputer vichy. Wniosek jest jeden - morron w TYM artykule troszkę się pospieszył ze swoim 'obaleniem mitu'. Czyli [gluteus maximus] - chyba, że jest jeszcze jakaś inna opcja, np. modyfikacja BIOSu pod kątem Coppermine.

edit2: Do mojej poprzedniej płyty, która okazała się być niesprawna, ściągnąłem BIOS ze strony: http://www.rom.by. Ten BIOS właśnie powodował, że płyta widziała procesor jako Coppermine. Czyli jest cień szansy, że z takim modyfikowanym BIOSem płytka będzie banglać z Celeronem 733 - jednak na tamtej stronie do mojej obecnej płyty modyfikowanego BIOSu nie ma - dlatego pytanie do Was - znacie może serwisy, z których możnaby ewentualnie taki BIOS ściągnąć?

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, pogrzebałem trochę i 'rozebrałem' BIOS mojej płyty głównej na 'części pierwsze'. Okazało się, że w owym BIOSie znajduje się CPUCODE Celerona Coppermine ze steppingiem cC0, ale ze względu na w/w problemy postanowiłem wziąć BIOS od płyty z chipsetem BX i te mikrokody podmienić. Podmieniłem, nowy BIOS sflashowałem, ale niestety - problem nie zniknął. Ale plus z tego taki że znowu umiem coś nowego ;]

Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?

edit: morron mówi, że mu XP śmiga jak złoto na Celku Coppermine cC0 @2.0V umieszczonym w jego płytce Asus P2L97. Mi nie chce za chiny ludowe - podobnie jak widzę użytkownikowi, który podobną modyfikację zrobił na MSI-6117. Nie wiem, od czego to może zależeć..

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co zrobisz taśmą nie skleisz

Po pierwsze nie smiga jak złoto tylko śmigał bo było to złozone po to aby cos udowodnic. A po drugie nie ma se co dziwic bo chipset nominalnie nie obsluguje copperminow wiec to co udalo sie na mojej plycie niekoniecznie musi sie udac na innej. Pozatym celeron ktory bez zajakniecia szedl na 100mhz na fsb nie chcial latac na 75mhz o 83 nie wspominajac za to p2 233 jaki tam siedzial bez problemu szedl na 83mhz

Edit: Nawiazujac do twojego poprzedniego posta ja mialem zainstalowanie stery od nvidii co nawet widac po rozdzielczosci (jak by nie bylo to tylko 640x480) i hulalo bez problemu. Benchmarkow jako takich nie odpalalem tylko liczyle SPi i gralem w gta 3 bez problemow co dla mnie jest wystarczajacym dowodem stabilnosci

Karta to byl gf2mx400

Edit2: I z tego co wiem to wszyscy z tych ktorzy probowali zrobic to co ja uzywali zmodowanej przejsciowi pgpga a ja uzywalem fcpga microstara

Edytowane przez morron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edit2: I z tego co wiem to wszyscy z tych ktorzy probowali zrobic to co ja uzywali zmodowanej przejsciowi pgpga a ja uzywalem fcpga microstara

Aha - czyli to właśnie tu może być pies pogrzebany. Spece od moddingu mówią, że różnic między PGA a FCPGA jest wiele, jednak ta jedna modyfikacja jedna zwykle wystarczy do tego, aby przerobić przelotkę PGA na FCPGA. Jednak teraz zmiana okoliczności - płytka na i440LX, nominalnie nie obsługująca Coppermine FCPGA - dlatego najprawdopodobniej w tych okolicznościach wychodzi szydło z worka.

Zobaczymy - może uda mi się gdzieś wyhaczyć taką 'pełnowartościową' przejściówkę FCPGA i na niej spróbować uruchomić tego Celeronka na tej płytce - ale wątpię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...