tomeck Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 (edytowane) Hello :P Zamierzam kupić nowego kompa i w związku z tym mam kilka pytań :-) Kiedy najlepiej kupować sprzęt komputerowy? Przed świętami (teraz) czy po świętach. Macie może jakieś info na temat obniżania/podwyżek cen? Interesuję się głównie O/C więc każdy wie o jaki sprzęt mi chodzi (ma być podkręcalny) :) Wybrałem coś takiego: ASUS COMMANDO DUAL CORE E2160/E2140 OCZ DDR2 CL4 800MHz 2x1GB Platinum/Gold ??? Co nim sądzicie? Macie jakieś inne propozycje? Co do procka to właśnie nie wiem czy E2160 czy E2140 a może E2180? No i mobo :-/ Commando? Czy może lepiej coś na IP35 np. ABIT IP35-E lub ASUS P5K ? Dzięki za wszystkie odpowiedzi :) Pozdrawiam Edytowane 23 Listopada 2007 przez tOMeCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzek Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 E 2160+ Foxconn P35a+2X 1 GB Kingston 667Mhz na elpidach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 Jeszcze jakieś propozycje? Czemu polecasz akurat ten ram? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 Bo starczy do E2160 @ 3GHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 tOMeCK ponieważ są to bardzo dobre ramy za niską cenę.Elpidy zazwyczaj się dobrze kręcą a jak piszesz komp ma być do OC Tak jak @gryzek uważam że foxconn w zupełności ci wystarczy . nie ma po co przepłacać Ram najlepiej kupić teraz a resztę po świętach bo jak wiadomo ceny niedługo polecą troszkę w górę W zasadzie to jak masz kasę to mógłbyś wziąć lepsze pamiątki np special opsy ale do "zwykłego" oc kingstony spełnią swe zadanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 (edytowane) A OCZ Platinum/Gold nie są dobre do OC ? Też nie chodzi mi tylko o OC bo po co np. te kingstony z 667MHz mam podkręcać na 800 skoro moge kupić oryginalne OCZ z radiatorami. I te kingstony wcale nie są tak dużo tańsze bo 170zł a OCZ mam za 199zł. Powiedzcie mi czy te kingstony będą lepsze po OC niż OCZ po OC ? Co będzie lepsze ASUS COMMANDO czy ten FOXCONN? Bo foxconn jest tylko 100zł tańszy a ma chyba trochę słabsze wyposażenie? Edytowane 20 Listopada 2007 przez tOMeCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo1988 Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 Moje ocz robią 900mhz na 4-4-4-12, nie wiem czy coś więcej na czwórkach ale przy 2,2v 1ghz na 5-5-5-15 robią na lajcie, z braku czasu nie wiem jaki jest ich max..., więc uważam że za 200zl to całkiem sensowne memki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 1) no i raczej wezmę te OCZ. A jakie dokładnie masz ramy @Mateo1988 ? Gold, platinum? Czy OPSy ? Czym różnią się te OPSy od Platinum czy Gold? Które najlepiej z nich wszystkich wybrać? 2) Czy E2160 się lepiej kręci niż E2140? Bo do OC każdy kiedyś polecał jak najsłabszy z danej "rodziny", ponieważ kręciły się tak samo. Tzn. żeby brać o najniższym taktowaniu ze względu na cenę. 3) Czy ta mobo foxcona będzie lepsza od asusa commando? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Chodzi o mnożnik. 2140 ma 8, a 2160 ma 9. Mnożnik ogranicza oc zwykle ze względu na fsb wall. Np. u mnie jest nieco powyżej 340 przy mnozniku 9 miał bym 3 ghz, a przy 8 jest 2,7. Ale w sumie to jest loteria był juz na forum 2160@2,5gzh ale zdarzają sie też 2140 @3,2 i więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Ale jak jest dobra płyta to chyba nie ma problemu z wysokim FSB? Taki commando czy foxconn P35a nie udźwignie FSB400 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Płyty są cacy fsb wall dotyczy procka :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 no dobra :-) poproszę jeszcze o odp. co do ramu i płyty (wcześniejsze posty) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 płyta foxconn p35, a ram może corsair xms2 667 w rev. 7.1 - 175zł na allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 W jednej recenzji foxconna P35a znalazłem coś takiego: Zalety: * nowy chipset P35 * FoxOne oraz oprogramowanie * przemyślany BIOS * ukryty potencjał * pasywne chłodzenie * cena! Wady: * zła współpraca z procesorami FSB800 (E4xxx, E2xxx)[\b] * problemy z ClearCMOS Co Wy na to? :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo1988 Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 (edytowane) @tOMeCK, ja mam Platinum rev2, różnią od SpecOps timingami, Plat. rev2 maja 4-4-4-15 a Spece i Gold 5-5-5-12, moim zdaniem najbardziej opłacalne są Plat rev2, patrząc na cenę i timingi, Gold odpada bo to tak jak byś kupował SpecOps'y i płacił za pozłacany radiator... a z kolei kupować Spece dla 4zł taniej względem Plat, (esc.pl) było by trochę nierozsądne ^^ Edytowane 21 Listopada 2007 przez Mateo1988 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 (edytowane) @tOMeCK, ja mam Platinum rev2, różnią od SpecOps timingami, Plat. rev2 maja 4-4-4-15 a Spece i Gold 5-5-5-12, moim zdaniem najbardziej opłacalne są Plat rev2, patrząc na cenę i timingi, Gold odpada bo to tak jak byś kupował SpecOps'y i płacił za pozłacany radiator... a z kolei kupować Spece dla 4zł taniej względem Plat, (esc.pl) było by trochę nierozsądne ^^Platinum rev 2 to elpida-przynajmniej wyniki na to wskazuja,kreca sie identycznie a czasami gorzej niz kingston na elpidach.Producent pisze promos(jakos mi sie nie chce wierzyć w to) :lol: Edytowane 21 Listopada 2007 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Problemów z Oc na Foxconnie nie ma, te które występują da się łatwo ominąć (patrz opracowanie - link w moim sigu). Co do procesora - przy E2160 jest dużo większe prawdopodobieństwo że uda ci się wyciągnąć 3GHz - z E2140 już jest ciężko coś takiego osiągnąć w nowych sztukach (chyba że kupisz selekta, ale to kosztuje). Co do RAMu - Kingstony na Elpidach są najlepszymi pamięciami jak za takie pieniądze, da się na nich bez większego problemu osiągnąć 900MHz CL4, często nawet więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 (edytowane) Co do pamięci to jakoś wole te OCZ Platinum Rev.2 Co do procka to raczej wezmę E2140 bo to i tak loteria czy sie podkręci czy nie a 50zł taniej. I jeszcze jedno: u kogo polecacie kupować proca? Tzn. chodzi mi o to, że niektórzy sprzedawcy mają procki z dobrej serii jak swego czasu koleś miał wypasione san diego które leciały na 3GHz. Czy asus commando nie będzie lepszy od foxconna? Edytowane 21 Listopada 2007 przez tOMeCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Możesz kupic u Sectora tylko, że on ma selekty więc odpowiednio drożej. A tak to nie ma znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 (edytowane) A co sądzicie o płycie asus P5K-E WiFi ? Albo P5N-E SLI ? Edytowane 21 Listopada 2007 przez tOMeCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 P5K-E nie jest zła, za to P5N-E jest zła i nie bierz jej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Trochę poczytałem i foxconna nie polecają z powodu braku sterowników, biosów itp. Podobno firma olewa klienta i płyty nie są najwyższej półki. Więc którą najbardziej polecicie prócz tego foxconna? Zastanawiam się nad ASUS P5K-E, MSI P35 NEO2-FR, ASUS P5KR czy może zwykłą P5K ? Którą polecacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaCuCh Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Z wymienionych to ASUS P5K-E imo, ja się zdecydowałem na P5K Pro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Bierz MSI. Świetne warunki do O/C. Wystarczy tylko nauczyć sie ją obsługiwać i nie sprawia żadnych problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Dlaczego tak mało odpowiedzi? :) Liczyłem na troszkę więcej :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaCuCh Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Poczytaj trochę testów na egiełdzie - wybierzesz coś :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 (edytowane) Abit IP35-E, ASUS P5K-E, MSI P35 NEO2-FR, ASUS P5KR, P5K ? To którą wybrać? Z góry dziękuję za każdą odpowiedź. Edytowane 22 Listopada 2007 przez tOMeCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Stawiałbym na P5K-E, najmniej problematyczna, IMO najlepsza, dość "wypasiona" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Każdy poleci coś innego. MSI jest bardzo dobra, ale na początku może być trochę trudniejsza w obsłudze. Asus P5K-E też jest dobry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 (edytowane) Wracając do ramu to czym różni się pierwsza rewizja OCZ 2x1GB Platinum od Rewizji 2? Czyli OCZ2P8002GK od OCZ2P800R22GK ? EDIT: Ok. już wiem starsze mają 4-5-4-15 a nowe 4-4-4-12 :D Edytowane 23 Listopada 2007 przez tOMeCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...