Skocz do zawartości
s3in

Film W Hd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam następujący problem. Posiadam film w HD który przy oglądaniu wygląda http://img85.imageshack.us/my.php?image=screenfl2.jpg - a chyba powinien wyglądać zupełnie inaczej. To są tak jakby cieniuteńkie paseczki wzdłuż ekranu. Proszę o szybką pomoc :mur:

Sempon 3000+

GeForce 6100 nForce 405 (zintegrowana) sterowniki 163.75v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teraz zagadka na inteligencje - jak chcesz wyswietlic film o rozdzialce 1920x1280 na ekranie o natywnej rozdzielczosci 1280x1024? ;)

Obraz musi byc skalowany w dol, IMHO to jest wlasnie efekt - wyglada to tak, jakby na sile bylo robione 1080i.

Filmy w 720p (1280x720) tez tak wygladaja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Costi LOL!

jak wyświetlić filmy full hd na x1280? NORMALNIE , obraz będzie "przeskalowany w dół" ALE jakość i tak jest powalająca , to co s3in dal w załączniku to nie jest wina zbyt dużej rozdzielczości filmu w stosunku do monitora (sprawdź/zmień kodeki i player s3in)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana kodeków na niewiele się zda jeśli odpowienio się ich nie skonfiguruje. Mam na myśli usunięcie przeplotu np w ffdshow (zakładka Deinterlace). To co widać na screenie to jest zmasakrowany przeplot poprzez resize. Reguła jest taka: najpierw usunięcie przeplotu a dopiero później zmiana rozdzielczości pionowej, nigdy na odwrót.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje potraktowac owe filmy odtwazaczem

KMPlayer - to najbardziej rozbudowany ,

posiadajacy najwiecej mozliwosci player na PC Windows/Linuks

posiada opcje odtwazania na slabszych kompach ! ! !

Do tego najnowsze codceki z zawartym CoreAVC i musi chodzic !!!

hxxp://www.codecpackguide.com/klcodec.htm

Skalowanie materialu HD w dol czy w gore nie ma prawa powodowac takich znieksztalcen

jak na screenie wyzej , to jakis proble mz "deinterlacingiem" i grzebanei w tym recznie

mija sie z celem , to poprostu ma chodzic Dobrze z Automata !!!

Edytowane przez Mario2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja natomiast chciałem sobie oglądnąć spider mana 3 w full hd 1080 ;) i co i lipa , bo skacze , rwie , już nie wspomnę o synchronizacji obrazu z dzwiekiem :(. Używam gom playera. 720p leci normalnie - zuzycie proca 20-25% . W full hd zuzycie dochodzi do 50% i nie wzne czy jeden rdzen czy dwa film chodzi beznadziejnie tak samo. Pewnikiem wszystko przez to , że nasza kochana Nvidia zapomniała wyposarzyć 8800 w to co mają 8600 i inne potocznie nazywane kastraty. Jak się okazuje największym kastratem jesli chodzi o video to chyba 8800 :(.

Moze jakias pomoc chłopaki , aby płynnie oglądac filmy na kompie z podpisu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dokladnie, grafa ci nie wspomaga liczenia i jest padaczka :) u mnie tam 1080p smigaja, az milo :)

co do autora tematu - nie wiem skad ty bierzesz to co ogladasz ale jest to jakis blizej nieznany codec, kazdy film w hd wydany oficjalnie nie potrzebuje niczego innego do szczescia jak codeca avc, albo jak kto woli paczki k-litecodec - polecam i odtwarzacza mediaplayer, nigdy, nigdy nie mialem z tym problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to pooglądane ;/. Smierdząca nvidia!!. Tylko dlaczego 2 rdzenie się z tym nie mogą uporac ;/ - zaznaczałem, że tak samo to chodzi przy koligacji ustawionej na cpu 0 jak i na cpu 0 + cpu 1 :(.

No a najlepsze jest to , że na jakimś badziewiu za 300 zł można wszystko oglądać bez żadnego problemu (karta graficzna). Teraz co aby oglądać film w hd powinienem wsadzic x1800gto i jak bede miał ochotę na pogranie to spowrotem 8800 ;/ - to jest jakaś paranoja normalnie.

Jeszcze spróbuję z core avc może to coś daje ;). Nowy TV sie normalnie marnuje przez dziadów z NV. Nic innego - jak oni walą w ch.. ze mną to ja ich urządzę tylko poczekam na dostepność 8800gt i az znikną 8800gts z BFG :P - będzie szybka akcja , ale z 2 tygodnie bez karty do gry będę ;/.

EDIT:

Może kogoś powyższa sytuacja będzie denerwować lub denerwuje więc dam rozwiązanie problemu.

Wywalamy wszystkie kodeki,kodecpacki itp badziewia. Instalujemy gomplayer z wbudowanymi swoimi kodekami. Konfigurujemy go tak jak on chce na początku niczego nie zmieniając w kwestii jakosci obrazu itp . Poprostu klikamy dalej , dalej , dalej. Teraz odpalamy np takiego spidermana 3 w full hd i cieszymy się płynnym obrazem wraz z synchronizowanym dzwiękiem. (3 dni kombinowania z kodekami , playerami i tylko jedno rozwiązanie - "gom player").

Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi