yt1300 Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 witam, jak w temacie. kupilem sobie nowego kompa, chcialem podkrecic procka, ale sie na tym nie znam i cos popsulem. proc: e6750, mobo foxconna p35a, 2x1gb patriot 800, wd3200aaks, geforce 8800gt galaxy, zainstalowalem FOX ONE z plyty dolaczonej do mobo, tam kliknalem zakladke cpu i przestawilem z 333 na 400, komp sie zrestartowal i od wtedy nie dzialal poprawnie. najpierw sie odpalal ale tylko pierwszy ekran z logiem foxconna, a pozniej restart, pozniej przechodzil do menu wyboru windowsa (tryb awaryjny lub normalny) tam sie zawieszal po wybraniu dowolnego wariantu. postanowilem zrobic reset biosa przez ta zworke clear cmos. tak jak napisane w instrukcji, odlaczylem zasilanie, otworzylem obudowe, przelozylem zworke z pinow 2-3 na 1-2, i spowrotem. i jeszcze gorzej teraz. bo po podlaczeniu i wcisnieciu power, wentylator obudowy, grafy i procka zaczynaja sie krecic, ale nic poza tym sie nie dzieje, bios jakby sie nie odpala. na monitorze nic nie ma jakby byl brak sygnalu. blagam o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bgzzgb Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 (edytowane) yt1300 napisał(a): witam, jak w temacie. kupilem sobie nowego kompa, chcialem podkrecic procka, ale sie na tym nie znam i cos popsulem. proc: e6750, mobo foxconna p35a, 2x1gb patriot 800, wd3200aaks, geforce 8800gt galaxy, zainstalowalem FOX ONE z plyty dolaczonej do mobo, tam kliknalem zakladke cpu i przestawilem z 333 na 400, komp sie zrestartowal i od wtedy nie dzialal poprawnie. najpierw sie odpalal ale tylko pierwszy ekran z logiem foxconna, a pozniej restart, pozniej przechodzil do menu wyboru windowsa (tryb awaryjny lub normalny) tam sie zawieszal po wybraniu dowolnego wariantu. postanowilem zrobic reset biosa przez ta zworke clear cmos. tak jak napisane w instrukcji, odlaczylem zasilanie, otworzylem obudowe, przelozylem zworke z pinow 2-3 na 1-2, i spowrotem. i jeszcze gorzej teraz. bo po podlaczeniu i wcisnieciu power, wentylator obudowy, grafy i procka zaczynaja sie krecic, ale nic poza tym sie nie dzieje, bios jakby sie nie odpala. na monitorze nic nie ma jakby byl brak sygnalu. blagam o pomoc Spróbuj jeszcze kilka razy skasować bios spróbuj też uruchomić kompa ze zworką na 1-2 a jak nie pomoże to oddaj kompa na gwarę i powiedz że niewiesz co się stało :) Edytowane 20 Listopada 2007 przez bgzzgb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yt1300 Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 na pinach 1-2 w ogole power nie dziala. ile razy powinienem sprowbowac zanim strace powinienem stracic nadzieje? i moze ktos mi powie co to znaczy? co konretnie popsulem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bgzzgb Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 (edytowane) yt1300 napisał(a): na pinach 1-2 w ogole power nie dziala. ile razy powinienem sprowbowac zanim strace powinienem stracic nadzieje? i moze ktos mi powie co to znaczy? co konretnie popsulem?Pewno coś się stało z płytą ten program fox one jest jakiś niedorobiony i mógł coś namieszać. Trochę dziwne że od takiego czegoś komp nie wstaje może płyta od początku była jakaś felerna. Spróbuj jeszcze wyciągnąć i wsadzić baterię. Kiedyś miałem płytę że trzeba było po kilka razy bios kasować żeby wstała i nigdy nie wiadomo było za którym razem się uda a jak już poszła to chodziła stabilnie bez problemu. Edytowane 20 Listopada 2007 przez bgzzgb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 Rozłóż i złóż z powrotem wszystkie graty. Zestaw zacny, a jaki zasilacz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yt1300 Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 be quiet 450W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Fallen Angel:. Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 (edytowane) Pewnie biosik się "wysypał" to się zdarza...Jeśli "clear cmos" nie pomaga, to raczej sam już nic nie zdziałasz...Chyba, że masz programator by na nawo zaprogramować kostkę...Spróbuj jeszcze wyciągnąć bateryjkę, ale wątpię, że to cokolwiek zmieni... :? Edytowane 20 Listopada 2007 przez .:Fallen Angel:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yt1300 Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 a mam takie pytanko. jezeli oddam kompa do serwisu i bede palic glupa ze nie wiem co sie stalo, to czy istnieje mozliwosc ze oni jakos beda w stanie zorientowac sie i udowodnic (jakies odzyskiwanie biosu czy cos, nie wiem czy to mozliwe, nie znam sie) ze to przez nieumiejetne podkrecanie procka cos popsulem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Powiem tak : masz za swoje i dobrze Ci tak , skoro sie nie znasz to krecic chciales dla szpanu , lansu czy moze potrzebowales nagle wiekszej wydajnosci na tym kompie... Natomiast co do pytania. Serwis naprawia biosy bo to nie jest zawsze wina uzytkownika , to ma prawo siadac i zaden serwis nie powinien robic problemow. Natomiast palenie glupa nie zawsze pomaga jesli inaczej ubiles mobasa i serwisy dobrze wiedza co maja robic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bgzzgb Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 (edytowane) yt1300 napisał(a): a mam takie pytanko. jezeli oddam kompa do serwisu i bede palic glupa ze nie wiem co sie stalo, to czy istnieje mozliwosc ze oni jakos beda w stanie zorientowac sie i udowodnic (jakies odzyskiwanie biosu czy cos, nie wiem czy to mozliwe, nie znam sie) ze to przez nieumiejetne podkrecanie procka cos popsulem? Nie powinni robić problemów tylko nic niemów że coś podkręcałeś Cytat Powiem tak : masz za swoje i dobrze Ci tak , skoro sie nie znasz to krecic chciales dla szpanu , lansu czy moze potrzebowales nagle wiekszej wydajnosci na tym kompie... już nie przesadzaj chłopak chciał z ciekawości coś podkręcić programem dołączonym do płyty, który wydaje się bezpieczny i sie sparzył a ty odrazu dobrze ci tak. Ciekaw jestem czy ty nigdy nic nie zepsułeś Edytowane 21 Listopada 2007 przez bgzzgb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 (edytowane) Firekage napisał(a): Powiem tak : masz za swoje i dobrze Ci tak , skoro sie nie znasz to krecic chciales dla szpanu , lansu czy moze potrzebowales nagle wiekszej wydajnosci na tym kompie... Firekage :blink: Dawno takiego bełkotu na tym forum nie widziałem. Następnym razem zachowaj takie bezczelne i bezsensowne uwagi dla siebie. Ciesz się, że nie jestem modem tutaj bo bym cię oprocentował za to. Co do tego, że coś uwalileś, to bardzo mało prawdopodobne. Spróbuj odłączyć od prądu kompa i wtedy resetować bios. Spróbuj odpalić z jedną kością ramu. Jak nie pomoże to rozłóż i złóż. Nie wierzę, że cokolwiek się mogło stać od ustawienia fsb na 400. Obstawiam, że płyta się gryzie z ramami, dla tego tak jak mówiłem, odpalaj z jedną kością. Spróbuj ją włożyć w slot innego koloru jak nie pomoże, a jak nic nie pomoże, to napisz i się pomyśli. Edytowane 21 Listopada 2007 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yt1300 Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 podkrecic chcialem bo te 0,6 ghz zawsze robi troche roznicy przy graniu jak sie lubi multi-tasking (ja lubie grac, do tego team-speak, komunikatory ze dwa, przegladanie neta, i pisanie na forach). a skoro na boxie ponoc mozna bez wiekszych problemow mozna wyciagna z e6750 3,2 ghz, to czemu nie. moja wina bo nie doczytalem ze po trochu trzeba podkrecac, ale drugi raz tego bledu nie popelnie. dzisiaj rano poprobowalem resetowac biosa jeszcze, przekladac ramy, ale nic nie dalo. nie chcialem go rozmontowywac bo np na wentylatorze od cpu mam plombe, wiec zanioslem do serwisu. a co do tematu, dzieki za rady. temat do zamkniecia. ps. mam nadzieje ze panowie z serwisu nie przegladaja tego forum :blink: bo bedzie zonk przy odbiorze :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 (edytowane) Sysak napisał(a): Firekage :blink: Dawno takiego bełkotu na tym forum nie widziałem. Następnym razem zachowaj takie bezczelne i bezsensowne uwagi dla siebie. Ciesz się, że nie jestem modem tutaj bo bym cię oprocentował za to.Sysak nie rozsmieszaj mnie , Ty chyba nie widziales jak starzy userzy jada po mlodych , a tutaj jest konkretny przyklad : chcial podkrecic. To od czego sa FAQI? Malo to jest poradnikow? Nie , ale wolal krecic na pale. Tutaj nie ma nic do rzeczy moje nastawienie do usera bo ja mowie o glupocie , nie wiem to czytam a nie bawie sie. Co do belkotu , polecam zwracac uwage bo tego jest tutaj znacznie wiecej i w ostrzejszej formie. Ot chocby w temacie o modzie Pussika gdzie szaleja z kreskami itd.... Edytowane 21 Listopada 2007 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 A co powiesz na mopją sprawę, mam podobną, a nie jeden procek i grafę w życiu podkręciłem, a nagle coś się stao i nie potrafie na to poradzić... Ustawiłem wczoraj w biosie fsb procka na 375, wstał, przeleciała godzinka orthosem, wylączyłem go. Próbuję go włączyć, a tu nic, brak obrazu. Próbowałemwszystkiego, reset biosu itd. Nic. Podłączam starego voodoo 3 na pci, działa. Włączam znowu gfa, nic dalej brak obrazu Czy padła grafa czy raczej kontroler pcie na płycie? Oczywiście zmieniałem grafę na drugi port pcie itp. Podłączyłem ja ze starym wentylem - kręci się, a obrazu jak nie było tak nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...