D.D. Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Czesc Mam dwa dyski "spięte w raid 0" Chciałbym zmienić płytę główną. Czy jest taka możliwość aby ewentualnej destrukcji uległy dane tylko z partycji systemowej - domyślnie C: czy tez stracę wszystkie dane na dysku (dyskach) na pozostałych partycjach d:, e: itd. stawiajac nową macierz na nowej płycie. Czy jest jakis sposób abym nie musiał "archiwizować" wszystkich danych z innych niż systemowa partycji Thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Macierz może pozostać nienaruszona tylko gdy przenosisz ją na kompatybilny kontroler, w przeciwnym razie tracisz całą zawartość, czyli wszystkie partycje. Zawsze możesz podłączyć dyski do innego kontrolera i sprawdzić, czy "zobaczy" macierz czy nie - nic w ten sposób nie skasujesz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Jeżeli kontroler RAIDu będzie ten sam to wszystko ruszy od razu, jeżeli inny kontroler to trzeba wszystko "zbackupować" , założyc od nowa macierz i wtedy przekopiować dane na nową macierz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Spookie, a co ja niby napisałem? :rolleyes: Poza tym, kontroler RAID nie musi być taki sam - musi być kompatybilny, a to jednak jest różnica ( np. większość zintegrowanych układów SI korzysta z jednakowego formatu macierzy i można sobie dyski przekładać ile wlezie... ;) podobnie np. Raid zrobiony na nf3 chodzi na nf4, itd. ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.D. Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 O.K. Panowie dzięki za info Gwoli ścisłości raczej nie mam co liczyć że kontroler zintegrowany w mostku południowym uli m1575 mojego Asusa i np kontroler na P5W64 są kompatybilne ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 Raczej nie są. Przeważnie kompatybilne są kontrolery jednego producenta (chodzi o producenta chipu i biosu RAIDa, a nie o producenta mobo ofc) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...