Skocz do zawartości
D.rek

Komp Do Biura

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Proszę o ocenę zestawu:

mobo - ASUS M2A-VM (bo do wersji HDMI raczej nie warto dopłacać??) – wbudowana grafa… bo nie sądze, by była potrzeba kupowania osobnej grafy (rodzaju 7300gs..?)

- AMD AthlonX2 4800+ AM2 lub 4400+ (ten rdzeń Brisbane bardzo jest kiepski?? – wolałbym zdobyć 90nm.. jakoś większe zaufanie.. procki oczywiście nie będą kręcone, ale chciałbym by jakaś tam wydajność była)

- GoodRam DDR2 2 x 1GB 667MHz (nie będą się gryzły z główną??) lub to samo od Kingstona

- Chieftec 350W GPS-350EB-101A zasilacz koniecznie ma być CICHY!! więc ewentualnie co polecacie? Np. TAGAN 330 U01 - 330W :P .Taki config będzie zjadał max coś ok. 250W (liczę już przypadek, gdy będzie x2 na rdzeniu 90nm i 110W TDP)

- WD Caviar SE 160 GB WD1600AAJS (różnica w cenie do 80 GB jest 20 zł.. więc) bo już lekka przesada, bym brał dyski do notków, by wytrącić hałas od dysku (mam taki sam i jest ok.. jedynie te wibracje..)

- LG GSA-H44N lub 55N

- Buda.. to już bez znaczenia .. Wiatrak 12cm (Arctic cooling z aut Reg obrotów)

- System Win xp prof. (biuro i zależy mi na sieci), Kaspersky int sec. 7,0

W momencie dominacji C2D chcę <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> AMD, bo ma lepszą wbudowaną grafę niż to co jest w pod Intela. A w biurze, w zupełności i te procki co dałem starczą na kilka lat B-) Wątpliwości głównie dotyczą główej i wbudowanej grafy.

Nie wiem co do monitora.. Panorama raczej nie wchodzi w rachubę :unsure: , więc zostają zwykłe kwadraty od LG lub Samsunga, czyli:

19" Samsung SyncMaster 940N

19" LG Flatron L1918S

17" LG Flatron L1753TR-SF

17" LG Flatron L1754SM-PF

17" Samsung Sync Master 740N+

Z góry dziękuję za dobre rady :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-> Płyta - OK, ew. Foxconn A690GM2MA

-> Proc - bez o/c weź Windsora

-> RAM - Kingstona weź

-> zasilacz - jak ma być cichy to AmacroX AX400PNF

-> dysk - OK :)

Monitor > a ile na to max ? Będzie wyświetlany "dynamiczny" obraz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-> Płyta - OK, ew. Foxconn A690GM2MA

-> Proc - bez o/c weź Windsora

-> RAM - Kingstona weź

-> zasilacz - jak ma być cichy to AmacroX AX400PNF

-> dysk - OK :)

Monitor > a ile na to max ? Będzie wyświetlany "dynamiczny" obraz ?

Hmm.. Ja najchętniej na panoramie 20,1" ew 19" i 1400*800.. Ale koleżanki raczej wolą norm 1024*768.. dlatego kwadraty są brane pod uwagę.

Czemu Windsor? Oczywiście rozumiem, że jeszcze domagać się wersji EE.. :lol:

Dwa - nie wiem czy w tym sklepie (sklepach) co będę ofert szukał znajdę tego AmacroX'a.. Duza jest różnica między nim a Chieftecem jeżeli chodzi o poziom szumów?

trzy - zapomniałem o jednej sprawie - jedna buda ma być typu deskop - na biurku .. I czy teraz do takiej wejdą powyższe zasiłki, czy muszę się zadowolić tym co z budą przyjdzie (szukałem takich opakowań i ceny są rewelacyjne :wink: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam obudowę typu Desktop w drugim komputerze i pasują do niej wszystkie standardowe części.

Zależy jaką obudowę chcesz, jeżeli będzie pełnowymiarowa to powinno wszystko pasować, jeżeli jakąś mini mogą być problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę nadmiarowy jak na biuro :] zależy jeszcze pod co,, na tym można by całkiem komfortowo 3dsm popracować a nie office ;]

c420, asus p5g-mx, 1GB ramu, 80GB hdd, minitowerek z feelem 350.. - 700zł

dalej wg potrzeb,, fdd/cd/dvd, klaw, mysz

jak ma być cicho inny zasilator + jakieś pasywne chłodzenie, i już

xp pro ? zalezy ci na sieci.. na czym konkretnie ? :]

Edytowane przez forest kila zbila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że to dosyć "mocna" propozycja, ale chcę by coś takiego wystarczyło na 3-4 lata.. Jak nie dłużej. Ba.. Teraz mam kompy, które mają 6 lat i pracują na Win 2k prof.. lub 7-8 lat i na win 98.. Bez komentarza to zostawie..

Wstępnie miał być C2d 6550, x1600 128MB.. i Vista.. Więc widzicie że z lekka zjechałem z konfigiem :wink:

Co do procka to jestem bardziej za 4400+ czy nawet za 4000+ ale z pewnościa nie za jednojajowcem.. szkoda kasy na to. Procka jeżeli co, to chcę EE, więc liczę, że wentyl AMD wystarczy, tym bardziej, że planowo cyrkulacja w budach będzie wspomagana przez wiatraczek 12cm (najlepiej a aut reg. czy lepiej na twardo go wsadzić w 7V lub 5V?) i z lekka przez zasiłkę.

Jeżeli chodzi o sieć to normalne coś w biurze - wchodzę do kompa i zasysam pliczek jaki potrzebuję (sieć lokalna gdzie kompy łączą się przez nie przez domeny) .. Jeden komp będzie pracował też za coś w rodzaju serwera ( np. na nim będzie udostępniony LEX z prawem, więc może być bardziej obciążony czasem)

Co do obudowy to dzięki za uspokojenie.. Jeszcze zmierzę tą "dziurkę" w którą muszę wpasować nowe cacko i będę dobierał w sklepie :)

A swoją drogą - DZIĘKI za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez aktualnie zastanawiam sie co do taniego zestawu i jeszcze 2 dni temu myslalem ze wiem, ale nie, im wiecej przerabiam for tym wiekszy problem sie robi zeby zlozyc najtanszy komp na am2 :). Jako mobo wpadłem na takie coś dzisiaj: ASROCK ALIVENF7G-HDREADY - GF 7050, SATA II, PCI-Ex, VGA, S-AM2 ... to GF7050 to pewnie niewiele lepsze od 6100 ale zawsze coś powiedzmy nowszego, poza tym jest też DVI, sata2... nie wiem tylko jak z podkręcalnością ewentualną bo to nowość, a chciałbym posadzić na tym stołku największego cieniaka LE-1100... co sądzicie, wybór nienajgorszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi