DarkMind Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 (edytowane) Witam. wczoraj wkoncu skompletowalem nowy zestawik do kompa. w ktorego skla wchodzi miedzy innymi procesor E6750 i Plyta Asus P5K-E. jak wlaczylem boksowe chlodzenie procka, to zagluszylo moj odkurzacz:P (meczylem sie pol godziny zeby to zalozyc :/, ai tak nie wiem czy dobrze siedzi) Procesor bede krecil, ale to dopiero za jakis czas - jednak bede. zastanawiam sie nad chlodzeniem, swego czasu czytalem sporo testow Scythe Mugen i bardzo mi sie ten cooler podobal, nadal sie podoba, jednak gdzie indziej odradzono mi go i doradzono: Thermalright IFX-14 i do tego 4 wiatraki. 3x140 i 1x80. Ultra 120 Extrem z 2 wiatrakami 120 Thermalright Ultima 90i + wiatrak 120 jesli chodzi o kase, to jestem w stanie wydac tyle zeby kupic rowniez IFX-14, chociaz zastanawiam sie czy to nie jest zbytnie bruzujstwo i niepotrzebny wydatek. jednak podobno kazdy z ww. wiatrakow bije na glowe Mugena. czy wiec ktos moze mi doradzic co ewentualnie <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> czy miedzy IFX-14 a Mugen sa tak duze roznice temp. zeby oplacalo sie <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> TR? Dodam jeszcze ze mam dobrze wentylowana obudowe: Obudowa: CHIEFTEC DX-01B-D-U - Dragon 3 wentyle z przodu - 80mm dwa z boku - 92mm jeden z tylu - 120mm prosze o pomoc, bo byc moze dzis po 16 pojechalbym kupic, bo w weekend chce wrzucic wszystko do obudowy. Edytowane 22 Listopada 2007 przez DarkMind Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Jesli meczyles sie pol godziny zeby zamontowac boxa to przy IFX'ie stracil bys pewnie z pol dnia [; Ultra z jednym wentylatorem mialaby najlepszy stosunek cena-wydajnosc. Pozatym dziwie sie ze przy tylu wentylatorach slyszales boxa :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkMind Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Jesli meczyles sie pol godziny zeby zamontowac boxa to przy IFX'ie stracil bys pewnie z pol dnia [; Ultra z jednym wentylatorem mialaby najlepszy stosunek cena-wydajnosc. Pozatym dziwie sie ze przy tylu wentylatorach slyszales boxa :wink: ten box jest dziwny, "wbilem" te nozki w otworki plyty, przekrecilem a co chcialem wbic inna nozke to wyskakiwala poprzednia :/ nie wazne w ktora strone krecilem tymi niby srobdkami czarnymi. ja mam ciche wentylatorki, obnizone predkosci itp ;) pozatym podlaczylem plyte glowna na stole:P bo jeszcze nie wkladalem jej do budy, ale zawyl okropnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Box wygina dosc znacznie PCB plyty glownej wiec Cie rozumiem. Sam werbalnie pracowalem nad montazem boxa w budzie [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkMind Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Box wygina dosc znacznie PCB plyty glownej wiec Cie rozumiem. Sam werbalnie pracowalem nad montazem boxa w budzie [; no wlasnie. jest dziwny, ale wyje nieziemsko, a w sklepie moili ze cichy:P a wyje tak jak kiedys jakas moj 60mm ktory mial nie pamietam ale pare tysiecy obrotow:P - zagluszal niezle odkurzacz. zaczynam sie sklaniac ku Thermalright Ultra-120 Extreme + 2x120mm, mysle ze bedzie cicho i wydajnie. chyba nie ma sensu kupowac IFX-14, moglbym, ale nie wiem czy to niepotrzebny wydatek, zwlaszcza ze roznica w temp, nie jest jakas wybitna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Przy zalaczonym Q-Fanie jest cichy. Plyta powinna sterowac predkoscia obrotowa wentylatora w zaleznosci od oczytu temperatury z socketu. Przy pelnych RPM ( okolice 2500 ) szum jest nieadekwatny to wydajnosci radiatora. Wrzuc PC Probe, wejdz w Prefernces i zaznacz Q-Fan. Tu masz Ultime 90i, Tu Ultre 120 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkMind Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Przy zalaczonym Q-Fanie jest cichy. Plyta powinna sterowac predkoscia obrotowa wentylatora w zaleznosci od oczytu temperatury z socketu. Przy pelnych RPM ( okolice 2500 ) szum jest nieadekwatny to wydajnosci radiatora. Wrzuc PC Probe, wejdz w Prefernces i zaznacz Q-Fan. Tu masz Ultime 90i, Tu Ultre 120 tak, czytalem wlasnie dzis test Ultry 120 i glownie dlatego sie na niego decyduje. tylko mam dwa pytanka: polecasz jakies wiatraczki dwa lub jeden 120mm, to tej Ultry? czy jak podlacze wiatrak lub wiatraki w tym TR, to tez mam w biosie wlaczyc ta opcje? czy ma byc wylaczona? teraz sie nie pobawia ta opcja bo niestety w pracy siedze, ale zawsze jest dobrze sie dowiedziec czegos o swoim biosie;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Ja tez wlasnie kupilem sobie TR'a 120 Extreme jutro odbieram. Do niego wzialem 1 wiatrak 120 mm Scythe S-Flexa (1200 obr/min). Podlacze sobie po reg. obrotow (zostal mi od Zalmana) i sam sobie bede regulowal predkosc obrotow. Mam tylko nadzieje ze powierzechnia styku z prockiem bedzie rowna bo czytalem ze wlasnie z tym ostatnio jest problem u TR'a i dokladnie w tym modelu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkMind Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 (edytowane) Ja tez wlasnie kupilem sobie TR'a 120 Extreme jutro odbieram. Do niego wzialem 1 wiatrak 120 mm Scythe S-Flexa (1200 obr/min). Podlacze sobie po reg. obrotow (zostal mi od Zalmana) i sam sobie bede regulowal predkosc obrotow. Mam tylko nadzieje ze powierzechnia styku z prockiem bedzie rowna bo czytalem ze wlasnie z tym ostatnio jest problem u TR'a i dokladnie w tym modelu. tez czytalem o powierzchni. ale mam o tyle dobrze ze po prostu jade do sklepu i bede marudzil na miejscu, zeby sprawdzac spod z linijka ;) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kupilem TR Ultra 120 Extreme i dwa Xthermal'e 120mm. dziekuje za pomoc i pozdrawiam. p.s. podtawke sprawdzalem karta kredytowa, bylo delikatne odchylenie, moze pol milimetra w jednym miejscu:) sprawdzalismy to na 4 TR Edytowane 22 Listopada 2007 przez DarkMind Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Kupilem TR Ultra 120 Extreme i dwa Xthermal'e 120mm. dziekuje za pomoc i pozdrawiam. p.s. podtawke sprawdzalem karta kredytowa, bylo delikatne odchylenie, moze pol milimetra w jednym miejscu:) sprawdzalismy to na 4 TR Czy mogę zgadywać w jakim sklepie kupiłeś Ultrę120 z dwoma Xthermalami w Warszawie? ;) Może nawet uda mi się za pierwszym razem :P Szkoda, że cały dzień bawiłem poza domem, to bym być może dodał coś zanim dokonałeś zakupu. Mówienie, że Ultra120 ma dobry stosunek ceny do wydajności to chyba jakieś nieporozumienie. :huh: Ultima90 ma znacznie lepszy, Scythe Ninja i Infinity mają jeszcze lepszy, a coolery typu Freezer Pro czy HP-100AlCu chyba najlepszy. Jeśli zatem nie robi Ci różnicy wybór Ultry120 eXtreme w miejsce IFX-14 to równie małą różnicę odnotowałbyś zapewne między Scythe Infinity/Mugen a rzeczoną Ultrą. Nie wiem też skąd informacje o trudnym montażu IFX-14 - jest przecież prostszy niż w Ultrze120 eXtreme :unsure: Największy problem tego coolera jest ten sam co w Ultrze120 - możliwość otrzymania egzemplarza z nierówną podstawą. Jeśli zatem jechałeś kupić osobiście to warto było dołożyć do IFX-14... to obecnie najwydajniejsze chłodzenie na rynku. Jeszcze słówko o Xthermalach - to świetne, bo piekielnie ciche wentylatory i naprawdę świetnie wykonane. Rzecz w tym, że mają mizerną wydajność niestety. Jeśli myślisz o podkręcaniu to warto było się zastanowić nad czymś mocniejszym. Np. Noctua NF-P12 (wiem, piekielnie drogi) albo Scythe S-Flex SFF21F 1600rpm, który na 5V kręci się z prędkością 800rpm lub nawet wolniej... i jest naprawdę cichutki. Przewaga nad Xthermalem to jeszcze trwałość obu. Pozdrawiam i przyjemnego chłodzenia :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Właśnie byłem ciekaw kiedy wypowie się Labovsky ;) Szkoda że się spóźnił bo byś sie dowiedział co trzeba... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkMind Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 Czy mogę zgadywać w jakim sklepie kupiłeś Ultrę120 z dwoma Xthermalami w Warszawie? ;) Może nawet uda mi się za pierwszym razem :P Szkoda, że cały dzień bawiłem poza domem, to bym być może dodał coś zanim dokonałeś zakupu. Mówienie, że Ultra120 ma dobry stosunek ceny do wydajności to chyba jakieś nieporozumienie. :huh: Ultima90 ma znacznie lepszy, Scythe Ninja i Infinity mają jeszcze lepszy, a coolery typu Freezer Pro czy HP-100AlCu chyba najlepszy. Jeśli zatem nie robi Ci różnicy wybór Ultry120 eXtreme w miejsce IFX-14 to równie małą różnicę odnotowałbyś zapewne między Scythe Infinity/Mugen a rzeczoną Ultrą. Nie wiem też skąd informacje o trudnym montażu IFX-14 - jest przecież prostszy niż w Ultrze120 eXtreme :unsure: Największy problem tego coolera jest ten sam co w Ultrze120 - możliwość otrzymania egzemplarza z nierówną podstawą. Jeśli zatem jechałeś kupić osobiście to warto było dołożyć do IFX-14... to obecnie najwydajniejsze chłodzenie na rynku. Jeszcze słówko o Xthermalach - to świetne, bo piekielnie ciche wentylatory i naprawdę świetnie wykonane. Rzecz w tym, że mają mizerną wydajność niestety. Jeśli myślisz o podkręcaniu to warto było się zastanowić nad czymś mocniejszym. Np. Noctua NF-P12 (wiem, piekielnie drogi) albo Scythe S-Flex SFF21F 1600rpm, który na 5V kręci się z prędkością 800rpm lub nawet wolniej... i jest naprawdę cichutki. Przewaga nad Xthermalem to jeszcze trwałość obu. Pozdrawiam i przyjemnego chłodzenia :rolleyes: jest jeden sklep w wawie w ktorym od lat zaopatruje sie w chlodzenie i mam do nich pelne zaufanie:) przyznam ze pierwsza czesc postu i ostatnia: "Pozdrawiam i przyjemnego chłodzenia" - lekko sie gryyza;) bo zacyznam zalowac ze wydalem 300zl na to chlodzenie. od poczatku chcialem Mugena, bo czytalem wiele testow o nim, ale potem poczytalem o Ultrze 120 i jednak zdecydowalem sie na jej wybor. na IFX-14 moglem sobei pozwolic, jednak troche mi nie odpowiadalo wydanie kolejnej stoowy wiecej na AC. kupilem dwa Ethermale LED, troszke szybciej pracuja, moze nie bedzie tak tragicznie. mam nadzieje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 (edytowane) jest jeden sklep w wawie w ktorym od lat zaopatruje sie w chlodzenie i mam do nich pelne zaufanie:)Jeśli to sklep, o którym myślę, to zgadzam się w zupełności. Bardzo pożądna firma. Szkoda tylko, że sobie stronę internetową tak poprawili, że w gąszczu informacji i miliona bannerów trudno się po niej poruszać. przyznam ze pierwsza czesc postu i ostatnia: "Pozdrawiam i przyjemnego chłodzenia" - lekko sie gryyza ;)Tylko troszkę :P Przecież kupiłeś jedno z najlepszych chłodzeń na rynku z bardzo dobrymi wentylatorami - to, co napisałem, nie oznacza, że Ci się coś zaraz ugotuje przecież :) bo zacyznam zalowac ze wydalem 300zl na to chlodzenie.Wiesz... zapytałeś się i podjąłeś decyzję wtedy, gdy większość forumowiczów odwiedza pracę lub uczelnię :) Gdybyś się wstrzymał jeden dzień... Ale i to nie jest problemem. O ile dobrze domyślam się, gdzie nabyłeś chłodzenie, to nie powinno być problemu z ewentualnym zwrotem, o ile za bardzo nie poniszczysz opakowań i paragonu nie wyrzuciłeś. Inna sprawa, że jakiegoś wielkiego błędu w doborze chłodzenia nie popełniłeś. Ja Ci tylko napisałem, co na ten temat uważam - Twoje podejście może być inne. od poczatku chcialem Mugena, bo czytalem wiele testow o nim, ale potem poczytalem o Ultrze 120 i jednak zdecydowalem sie na jej wybor.Ja pisząc o Mugen pisałem o jego opłacalności, która faktycznie przemawia za jego wyborem. Jest to bardzo wydajny cooler za stosunkowo niewielkie pieniądze. Masz we mnie jednak sprzymierzeńca, jeśli pomimo to wybrałeś Ultrę120. Ta bowiem jest mniejsza, lżejsza i o lepszej jakości wykonania (za wyjątkiem podstawy niestety), a do tego niklowana i wydajniejsza. No, ale niestety kosztuje dużo więcej. Zdziwiłem się tylko, że skoro uznałeś Ultrę120 za wartą dodatkowych 70-80zł (z wentylatorem) względem Mugen to czemu nie uznałeś za równie ciekawe dodanie kolejnych 75zł do również wydajniejszego IFX-14. Wiem, wiem... to już się robi dużo pieniędzy. Nie zmienia to faktu, że motywacyjnie jest to zupełnie to samo. na IFX-14 moglem sobei pozwolic, jednak troche mi nie odpowiadalo wydanie kolejnej stoowy wiecej na AC.I takie podejście rozumiem i szanuję. Ultra120 eXtreme to świetny cooler, więc bez obaw. Jedno mnie tylko nurtuje... nie chciałeś wydawać kolejnych 75zł na IFX-14, a zdecydowałeś się na dwa wentylatory (po 45zł sztuka). Wiesz przecież, skoro czytałeś recenzje, że zamontowanie dwóch wentylatorów na Ultrze120 eXtreme to może 1-2 stopnie różnicy (w granicy błędu pomiarowego). Dopiero IFX-14 de facto korzysta z dwóch wentylatorów na tyle, by to faktycznie miało sens wydajnościowy :rolleyes: Tak sobie tylko myślę... że każdy malec teraz, jeśli nie ma w komputerze Infinity/Mugen, to ma Ultrę120 eXtreme. A IFX-14 gości w bardzo nielicznych komputerach. :P No i IFX-14 jest obecnie najwydajniejszym chłodzeniem na rynku. Z drugiej strony wymieniając cooler na IFX-14 trzeba by było koniecznie ;) wymienić chłodzenie mostków na płycie na HR-05 IFX :lol: Dobra, już dobra... tak sobie tylko dywaguję. Nie przejmuj się mną :wink: :D kupilem dwa Ethermale LED, troszke szybciej pracuja, moze nie bedzie tak tragicznie. mam nadzieje... Tragicznie nie będzie, nie ma się co martwić. Napisałem Ci tylko, że jeśli myślisz o podkręcaniu to są na rynku również inne, mocniejsze wentylatory. Z tą informacją, tak jak z innymi wyżej, zrobisz co zechcesz :) XThermal, tak jak już rzekłem, jest chyba najcichszym wentylatorem (razem z Noiseblockerem), a przy tym naprawdę wygląda super. Notabene wersja LED XThermala kręci się z tą samą prędkością co wersje nieświecące. Nie jest szybsza. Pozdrawiam serdecznie! Edytowane 23 Listopada 2007 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkMind Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 twoj kolejny post mnie troszke uspokoil (nie cytuje bo duzo tego:P) fakt, myslalem o dolozeniu 70paru zlotych do IFX'a, naprawde bylem bliski temu, ale... mysle ze tak dokladac mozna do wszystkiego, zamiast 6750 moglem kupic Quada, zamiast P5K-E - Deluxe. w ktoryms momencie trzeba powiedziec stop. tak tez zrobilem, ale zapewniam, przynajmniej tydzien o tym myslalem. nie zakladalem wczesniej tego watku, poniewaz myslalem ze boxowe chlodzenie zmienie dopiero za jakis czas, poplynelo mi teraz sporo gotowki na nowego kompa, jednak jak uslyszalem jak boxowy wiatrak wyje, to zmienilem zdanie i zaczlo mi sie spieszyc. akurat siedzialem w pracce wiec pomyslalem ze spytam o to, bo po pracy postanowilem jechac i kupic, dzis nie mialbym czasu. na dobra sprawe chyba dopiero wczoraj jak zdejmowalem boxowy cooler (przygotowalem nawet mlotek do tego:/), obylo sie jednak bez drastycznych ruchow, to zrozumialem zasade jego dzialania:P - chyba. ale przyznam ze widzialem latwiejsze montowanie. Jak juz mowilem, milych panow w sklepie, meczylem troche z TR i sprawdzalem az cztery, karta kredytowa, byla roznica w pewnym miejscu ok pol milimetra, ale napenwo nie taka jak u niektorych w watku o tym coolerze. przyznam na koniec sie do tego, ze zwracalem tez uwage na to co Ty masz w sygnaturce;) a ze masz Ultre 120, to pomyslalem ze to jednak dobry zakup, zwlaszcza ze czytalem wiele twoich wypowiedzi na temat chlodzenia:) jutro bede wszystko montowal i mysle ze efekt koncowy (mysle i mam taka nadzieje) bedzie zadowalajacy. z reszta, jesli nie, to mysle ze zawsze moge komus sprzedac ten cooler i kupic inny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 (edytowane) przyznam na koniec sie do tego, ze zwracalem tez uwage na to co Ty masz w sygnaturce;) a ze masz Ultre 120, to pomyslalem ze to jednak dobry zakup, zwlaszcza ze czytalem wiele twoich wypowiedzi na temat chlodzenia:) No toś mnie teraz połechtał mile - dziękuję :) Bardzo się cieszę, że choć w taki sposób mogłem pomóc Ci zadecydować. :) Ehhh... wtedy kiedy kupowałem Ultrę120 nie było ani IFX-14 ani Ultry120 eXtreme :rolleyes: Nie zamierzam jednak się jej pozbywać, bo skoro pozwala mi z Toledo (2x1MB cache) wycisnąć bez mała 2.7GHz na 1.55V to źle nie jest. Poza tym, ma w moim mniemaniu znacznie lepszy montaż dla LGA775 niż obecnie Ultry120A i eXtreme. To tak na wypadek wymiany platformy w przyszłości :rolleyes: Pozdrawiam serdecznie! Edytowane 23 Listopada 2007 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...