sellah Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 (edytowane) Otoz wraz z kupnem nowego komputera powstaje tez kwestia wyboru monitora. Komputer ma sluzyc glownie do gier, wiec sklanialem sie bardziej ku CRT, przy czym ich wybor w sklepach internetowych jest tragiczny, 1 model na sklep - wtf? Pozostaje mi wiec LCD, niestety nie wiem kompletnie pod jakim katem wybierac ten monitor. Pierwsza sprawa, bad pixele. Nie ma chyba LCD, ktore nie mialyby tego problemu, tylko jak to z nimi jest - zawsze pojawiaja sie jedynie na poczatku uzytkowania, potem nie ma juz szans na powstanie nowych? Po jakim najczesciej czasie widac badpixele? Druga - rozdzielczosc natywna. Monitor ma wspolpracowac z 8600GT i srednio widzi mi sie granie chociazby w 1440x900 w nowe gry przy 10 fpsach. Wiec jaki skutek bedzie mial chociazby wybor rozdzielczosci 640x480 w grze w przy takiej natywnej LCD? Ostatnia kwestia zwiazana bezposrednio z bad pixelami, gwarancja. Z tego co czytalem tutaj to zadowalajace jest 30 dni na badpixele, a co z innymi uszkodzeniami monitora? Oddzielna rzecz i dluzszy okres gwarancji, czy wynosi on tyle, ile gwarancja na martwe pixele? Czy to zalezy od producenta? W koncu badpixele to nie jedyne, co moze sie stac z monitorem, a ogolna dlugosc gwarancji wynoszaca 14 dni wywoluje u mnie lekka traume. Zastanawialem sie nad tym monitorem http://www.sirius.pl/komputery/towar_wyszu...9_SM_931BW.html wiekszosc osob tutaj ma o nim pochlebne zdanie, co o nim myslicie? Edytowane 22 Listopada 2007 przez sellah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Pozostaje mi wiec LCD, niestety nie wiem kompletnie pod jakim katem wybierac ten monitor. Pierwsza sprawa, bad pixele. Nie ma chyba LCD, ktore nie mialyby tego problemu, tylko jak to z nimi jest - zawsze pojawiaja sie jedynie na poczatku uzytkowania, potem nie ma juz szans na powstanie nowych? różnie, przeważnie na początku ale są przypadki ze po kilku miesiącach Druga - rozdzielczosc natywna. Monitor ma wspolpracowac z 8600GT i srednio widzi mi sie granie chociazby w 1440x900 w nowe gry przy 10 fpsach. Wiec jaki skutek bedzie mial chociazby wybor rozdzielczosci 640x480 w grze w przy takiej natywnej LCD? obraz będzie przeskalowany i rozciągnięty, przy połączeniu DVI mozna wyłączyć skalowanie, skutkiem przeskalowania jest niewielkie rozmycie Ostatnia kwestia zwiazana bezposrednio z bad pixelami, gwarancja. Z tego co czytalem tutaj to zadowalajace jest 30 dni na badpixele, a co z innymi uszkodzeniami zazwyczaj monitor jest na gwarancji 3 lata, przez 30 dni obowiązuje norma 0 piksli (np iiyama LG), przez pozostały okres norma ISO dopuszczająca kilka wadliwych piksli 2821845[/snapback] Zastanawialem sie nad tym monitorem http://www.sirius.pl/komputery/towar_wyszu...9_SM_931BW.html wiekszosc osob tutaj ma o nim pochlebne zdanie, co o nim myslicie? jeżeli monitor do gier i ogólnych zastosowań to będzie OK (ale ja bym dołożył do 22" :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fracha Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 niestety nie wiem kompletnie pod jakim katem wybierac ten monitorPrzede wszystkim na rodzaj matrycy, kontrast no i firmę danego monitora. Z mojej strony dodam że Samsungi, LG i IIyama to dobre firmy. Pierwsza sprawa, bad pixele.Z tym jest już trochę gorzej bo faktycznie jest to uciążliwy problem. Przeważnie pojawiają się one na początku użytkowania monitora. Pod względem gwarancji na bad pixele moim zdaniem najlepiej wypada tu firma Iiyama, choć powiem że osobiście mam Samsunga i nie wiem czy to szczęście czy po prostu taka dobra firma ale problemów nie miałem żadnych. To samo mój znajomy który kupił ten sam model Samsunga nie miał żadnego bad pixela. Co do gwarancji jaką daje producent to osobno jest na same bad pixele a osobno na inne uszkodzenia. Czyli np gwarancja na pixele jest na miesiąc a po tym czasie są np 2 lata gwarancji na inne usterki. Co do rozdzielczości to już zależy od tego jaki monitor zakupisz. Ważne będzie również czy jest to zwykły monitor czy może panoramiczny. Na tym drugim trochę trudniej grać na niższych rozdzielczościach co nie mówię że nie jest to możliwe. PS. Ja mam Samsunga 226BW (panorama) i jestem bardzo zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Przede wszystkim na rodzaj matrycy, kontrast no i firmę danego monitora. Z mojej strony dodam że Samsungi, LG i IIyama to dobre firmy.nie powiedzialbym. samsung moze mial pare udanych modeli, iiyama hm.. raczej placi sie za napis. ale LG - moze niech robia te swoje lodowki i pralki :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fracha Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 ale LG - moze niech robia te swoje lodowki i pralki Napisałem firmy z którymi miałem do czynienia, innych nie wymieniałem bo nie znam ich produktów. Co do LG to jakoś nie zauważyłem jakiejś ułomności ich LCD ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sellah Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 obraz będzie przeskalowany i rozciągnięty, przy połączeniu DVI mozna wyłączyć skalowanie, skutkiem przeskalowania jest niewielkie rozmycieOk, a co jezeli wylacze skalowanie? Obraz bedzie zajmowal wtedy tylko czesc ekranu? I czy rozdzielczosc natywna jest zarazem maksymalna rozdzielczoscia? Zdecydowalem sie juz, wybralem 931BW jako, ze opinie o samsungach sa ogolnie pochlebne, ten konkretny model tez jest chwalony. Jeden szkopul, nie potrafilem znalezc ani na stronie samsunga, ani zadnej innej informacji nt. dlugosci gwarancji calego modelu, jak i tej na badpixele. Orientuje sie ktos ile ona wynosi? (klasa II) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 jesli ma byc tylko do gier to ok, ale poza tym rewelacji bym sie nie spodziewal. w koncu to tylko TN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 Ok, a co jezeli wylacze skalowanie? Obraz bedzie zajmowal wtedy tylko czesc ekranu? I czy rozdzielczosc natywna jest zarazem maksymalna rozdzielczoscia? TAK, obraz będzie na środku ekranu z pasami u góry i dołu: w 99.9% przypadków rozdzielczość natywna jest maksymalną, da się włączyć większą tylko obraz będzie przesuwany - nie będzie mieścił się w całości Jeden szkopul, nie potrafilem znalezc ani na stronie samsunga, ani zadnej innej informacji nt. dlugosci gwarancji calego modelu, jak i tej na badpixele. Orientuje sie ktos ile ona wynosi? (klasa II) http://erms.samsungelectronics.com/custome...=28&PG_ID=1 3lata gwary na całość, norma ISO2 na piksle, niektóre sklepy oferują możliwość wykupienia dodatkowej gwarancji na piksle (zero piksli) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 Czesc sellaszek ;-) Zastanawialem sie nad tym monitorem http://www.sirius.pl/komputery/towar_wyszu...9_SM_931BW.html wiekszosc osob tutaj ma o nim pochlebne zdanie, co o nim myslicie? 8600gt pociagnie wiekszosc tytułów (nowych) w natywnej (oczywiście po kręceniu), a skalowanie na dvi wcale jakos dramatycznie obrazu nie oszpeca (trzeba by sie przygladac z paru cm, zeby cos zauwazyc). Na tej matrycy pograsz w szybkie fpp bez smuzenia, bad pixele raczej nie powinny sie pojawic (w koncu to nowsza generacja niz stare tn). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sellah Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 (edytowane) Czesc chaos (?) :D Milo mi to slyszec. http://erms.samsungelectronics.com/custome...=28&PG_ID=1 3lata gwary na całość, norma ISO2 na piksle, niektóre sklepy oferują możliwość wykupienia dodatkowej gwarancji na piksle (zero piksli) Ok, wg. tego http://www.samsung.com/pl/support/warranty/index.htm i fragmentu Gwarancją nie są też objęte nieaktywne piksele zgodnie z dopuszczalnym limitem, w odbiornikach wyposażonych w panele LCD oraz plazmowe.rozumiem, ze gwarancja na badpixele poza w/w norma wynosi tez 3 lata. Tak? Edytowane 23 Listopada 2007 przez sellah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 gwarancja na badpixele poza w/w norma wynosi tez 3 lata. Tak? Gwarancja na piksle zgodnie z NORMĄ obowiązuje przez 3 lata tj jezeli w tym okresie liczba uszkodzonych/niesprawnych piksli/subpiksli przekroczy NORMĘ podaną na stronach samsunga to monitor jest wymieniany/naprawiany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0bieslaw Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 http://www.allegro.pl/item273765202_21dell...tron_ideal.html polecam cos takiego, sam zakupilem (tylko ze hp, ale kineskop ten sam) i bardzo jestem z niego zadowolony. 1280x960 przy 100Hz mi wystarcza ;) jakosc obrazu wzorowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...