Skocz do zawartości
smagal

X-fi Platinum I Mikrofon (wejście Na Panelu Nie Działa ? )

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam x-fi platinum, po podłączeniu mikrofonu (zwykły komputerowy albo taki ze słuchawkami logitech) nie działa wogóle... natomiast działa jak podłacze na karcie do flexi jacka i przestawie z "digital I/O" na "mic-in/line-in" nie wiem o co chodzi z tym panelem... :/ jak gałka na panelu (od mikrofonu) jest na minimum i chcę podgłosić to najpierw jest takie pyknięcie jakby się coś właczało w tym panelu... ale i tak zupełnie nic nie słychać z tego wejścia na panelu...

Jak ktoś wię o co chodzi to bardzo proszę o pomoc... :) pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, posiadam karte x-fi fatal1ty z przednim panelem.

mianowicie: jest takie "pyknięcie" gdy chcesz podgłośnic - to prawda. Gdy pokrętło jest na 0 - mikrofon jest wyłączony, po pstryknięciu, >0, mikrofon jest włączony.

Jeśli nie słyszysz głosu problem występuje w w ustawieniach systemu. Standardowo, mikrofon na panelu jest wyłączony - musisz go uaktywnić.

Jeśli posiadasz windowsa xp oto krótka instrukcja:

2x na standardowy głośniczek w pasku (koło zegarka)

opcje->właściwości

zaznaczasz "Nagrywanie"

zaznaczasz ptaszkiem w liście: "Microphone" oraz "Line-in 2/Mic 2"

wybierasz ok

i teraz, aby usłyszeć swój głos z mikrofonu podłączonego do przedniego panelu, pod suwakami wybierz ptaszka dla opcji "zaznacz" w Line-in/Mic 2

pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak napisano, cza zaznaczyc line/mic2 w nagrywaniu i zmutowac/zaznaczyc-pisze z pracy to nie pamietam czy tam mute czy zaznacz jest...

w odtwarzaniu audio cza wybrac j.w., dac na max, zmutowac

zrobic restart i modlić sie by zje%$$^! sterownik creativa zapamiętał ustawienia - jak nie- polecam muvixer i ustawienie w nim mic2/line2

ze swej strony dodam, ze najlepiej działa to na sterownikach nie z pazdziernika 2006, tylko z maja 2006, lub na najnowszych zmodowanych z visty

najlepiej - oznacza to ze w 5 na 7 uruchomien(czytaj wylaczasz normalnie komputer, idziesz do roboty, wracasz i odpalasz) masz nie dosc ze ustawione mic2/line2, to jeszcze ci mikrofon rejestruje dzwiek. w pozostalych 2 przypadkach mam zaznaczone, ale mic nic nie rejestruje

ogolem chodzi o to samo co napisal krystek...tyle za jak piszę-mimo pozaznaczania wasciwych opcji czasem ten j@$##% ster nie działa

PS. Jeśli kupiłes niedawno - to mozesz napisac maila do suportu creativa, moze ciebie potraktuja powazniej niz mnie, bo stwierdzili w mailu ze skoro zakupilem w 2005 roku to gwara i suport juz mi sie nie nalezy do wxp, moge se posmyrac, dupki. na pudelku mam napisane ful xp support, nic o viscie ktora poleruja, a stery do xp od poczatku do [gluteus maximus] były(wlasnie tez między innymi przez problemy z panelem i nie zapamietywaniem ustawien)

Edytowane przez Gregu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi