Skocz do zawartości
AiVaN

Wybór Systemu Do Nowego Pc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przy okazji zmiany sprzętu na nowy postanowiłem zakupić nowy system operacyjny. Od początku zaznaczam, że na nadmiar pieniędzy nie narzekam więc muszę się zdecydować od razu na konkretny system bo na kolejny po prostu mnie nie stać. Oczywiście decyzja jest pomiędzy windows xp home, a vistą home premium. Cenę uznajmy za nieważną bo oba kosztują niemal tyle samo. Kartę graficzną będę miał pod dx9, ale nie wykluczam, że za rok ją wymienię na coś dx10, a procesor to dwurdzeniowy Intel E2140. Byłem już gotowy brac xp home, ale sprzedawca powiedział mi, że wersja home obsługuje tylko jeden rdzeń procesora, czy to jest prawda? Po drugie powiedział mi, żebym zastanowił sie pomiędzy wersją 32, a 64 bit. Mam jeszcze pytanie czy na viście poszłyby mi starsze tytuły gier czy wszystkie "kilkulatki" odpadają i czy uda mi się zainstalować na viście sterowniki karty telewizyjnej WinFast tv2000 Expert? Z góry dzięki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Windows XP Home obsluguje 2 rdzenie (np e2140, natomiast nei obsługuje wielu procesorów), wiec sprzedawca jest troche niedoinformowany.... Jednak mimo wszystko skłaniałbym się ku Viście (jesli pc bedzie posiadał min 2gb ramu..). Ja osobiscie nie mialem problemu z grami, nawet ze starszymi tytułami - zawsze mozna uruchomic w trybie zgodnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Windows XP Home obsluguje 2 rdzenie (np e2140, natomiast nei obsługuje wielu procesorów), wiec sprzedawca jest troche niedoinformowany.... Jednak mimo wszystko skłaniałbym się ku Viście (jesli pc bedzie posiadał min 2gb ramu..). Ja osobiscie nie mialem problemu z grami, nawet ze starszymi tytułami - zawsze mozna uruchomic w trybie zgodnosci.

Ale to będą maksymalnie 2 rdzenie czy da radę też więcej? Sprzedawca tłumaczył mi to w taki sposób, że Xp czyta procesor dwurdzeniowy jako dwa procesory i dlatego jest w stanie obsłużyc tylko jeden.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za rok to XP znika ze sprzedazy, support bedzie miał jeszcze przez kolejne kilka lat, a na chwilę obecna to ma miec nawet dłuzej niz Vista.

Dokładnie, chociaż nie wydaje mi się że za ten rok XP zniknie ze sklepów. Microsoft zauważył że Vista nie jest zbyt dobrym produktem i mimo wszystko po cichu nadal ich flagowym produktem będzie XP. Jednak jeśli ma się dobry sprzęt + są już sterowniki do wszystkich części posiadanych w komputerze to przychylałbym się do Visty, w końcu to jakiś mały krok do przodu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi. Pomyśle jeszcze nad 4x1024 corsaira 667mhz i wtedy spokojniej powinna ta vista pochodzić.

Tyle, że Vista 32bit na chwilę obecną pa problem z 4GB ramu ... podobno z nowym SP1 ma się to zmienić, nie mniej jednak na razie będziesz miał ~3.2 ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, chociaż nie wydaje mi się że za ten rok XP zniknie ze sklepów. Microsoft zauważył że Vista nie jest zbyt dobrym produktem i mimo wszystko po cichu nadal ich flagowym produktem będzie XP. Jednak jeśli ma się dobry sprzęt + są już sterowniki do wszystkich części posiadanych w komputerze to przychylałbym się do Visty, w końcu to jakiś mały krok do przodu ;)

Wiesz tylko boję się o starsze gry, że nie będą działać. Z drugiej strony to vista kiedyś będzie musiała być ulepszona i XP okaże się przestarzały. Chcę być "na legalu" jak najniższym kosztem czyli zostać przy jednym systemie na długo bo napychanie kieszeni Billowi średnio mi się podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już trzeba osobiście wybrać ;) Aha co do Twojej karty telewizyjnej, mam tą samą i szczerze powiem że miałem straszne kłopoty z nią na Viście. Nie dało się manipulować głośnością z suwaka (musiałem zmieniać na pilocie od głośników) ale przypuszczam że to wina sterowników karty dźwiękowej a nie telewizyjnej, nie mniej jednak trochę przejechałem się na Viście pod tym względem. Co do napychania kieszeni Billowi... Windows Seven już za kilka lat więc... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle, że Vista 32bit na chwilę obecną pa problem z 4GB ramu ... podobno z nowym SP1 ma się to zmienić, nie mniej jednak na razie będziesz miał ~3.2 ...

To nie vista ma problem, tylko uzytkownicy nie potrafiacy zrozumiec tego jak działa komputer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już trzeba osobiście wybrać ;) Aha co do Twojej karty telewizyjnej, mam tą samą i szczerze powiem że miałem straszne kłopoty z nią na Viście. Nie dało się manipulować głośnością z suwaka (musiałem zmieniać na pilocie od głośników) ale przypuszczam że to wina sterowników karty dźwiękowej a nie telewizyjnej, nie mniej jednak trochę przejechałem się na Viście pod tym względem. Co do napychania kieszeni Billowi... Windows Seven już za kilka lat więc... ;)

Głośnością z suwaka to nie mogłem nigdy regulować nawet na moim XP. Widać to wada czegoś innego. Swoją drogą to coś jeszcze nie tak było na viście z tą kartą? Wiem, że trochę drążę ten temat, ale komputer u mnie w 60% czasu działa w trybie TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głośnością z suwaka to nie mogłem nigdy regulować nawet na moim XP.

Znam ten problem ;) W ustawieniach zapewne masz źle ustawione wyjście i pewnie nie podpiąłeś dołączonego kabelka do karty dźwiękowej ;) Po tych zabiegach suwaczek działa normalnie. Na Viście drażniło mnie właśnie z tą regulacją dźwięku, reszta w normie. Wkurzało mnie natomiast że nie mogłem jednocześnie gadać przez skype i oglądać TV z dźwiękiem ale tu jak wnioskuję znów problem stwarzają sterowniki do Sound Blastera Audigy... Nie wiem czy do tej pory się coś zmieniło, ostatnio Vistę miałem na kompie jakieś 3-4 miesiące temu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TYLKO I WYŁĄCZNIE... 32-bit. Człowieku odradzam Ci 64bit nie wiem moze poprostu ja mam pecha :D Zeby zaistalowac sterowniki do myszki to ja musialem pisac do obslugi technicznej coby podpowiedzieli co i jak bo te ich drivery to sobie mogą wsadzić!

Tak samo z internetem no ale to juz chyba z 32bitowa Vista tez mogło sie zdarzyć. (vista + router = problem :D)

Pomijąc już że i tak większosc programow jest u mnie 32-bit hehe bo nie porobili nowych wersji, bo i po co? :D

64-bit? Ha, niby w czym to mam odczuć :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo przepraszam jeżeli się mylę ale jeżeli autor tematu chce 4GB pamięci operacyjnej i została mu doradzona Vista 32bit, to chyba coś jest nie tak. Przecież ta wersja ma problem z uruchomieniem 4GB, z tego co się orientuje ludzie instalowali właśnie 64bitową żeby uruchomić 4GB. Nadchodzący SP1 ma to już naprawić...

A wracając do tematu to ja bym brał jednak XP SP2. I nie to że jestem jakimś antypatą Visty, bo używałem jej. A z tego co się orientuje wydłużono support XP i obecnie jest nawet dłuższy niż do Visty...

Edytowane przez daemonaray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze mi się wydawało że 4GB to limit dla systemów 32bit, no ale może się mylę :? Co z tego że z rok - dwa Vista 32bit pośmiga, skoro później będzie problem bo gry będą chciały np. 8GB ramu?

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze mi się wydawało że 4GB to limit dla systemów 32bit, no ale może się mylę :? Co z tego że z rok - dwa Vista 32bit pośmiga, skoro później będzie problem bo gry będą chciały np. 8GB ramu?

To poprosi o wersje 64bit i dostanie ją nieodpłatnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzę na BOX Visty Home Premium

za 599 http://allegro.pl/item278700517_ms_windows...fvat_sklep.html

za 699 http://allegro.pl/item276891162_3szt_windo...ce_fvat22_.html

W linku jest za 590 złotych BOX, w sklepach 1000 złotych BOX? OEM kosztuje 280 złotych. Czy ktoś może mi wyjaśnić o co tutaj chodzi?

Edytowane przez niko2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzę na BOX Visty Home Premium

za 599 http://allegro.pl/item278700517_ms_windows...fvat_sklep.html

za 699 http://allegro.pl/item276891162_3szt_windo...ce_fvat22_.html

W linku jest za 590 złotych BOX, w sklepach 1000 złotych BOX? OEM kosztuje 280 złotych. Czy ktoś może mi wyjaśnić o co tutaj chodzi?

Z tą aukcją to akurat nie wiem , ale na kilku innych jego aukcjach sprzedaje tez 'Lewe" OEMy XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi