Skocz do zawartości
ath

Amd Phenom X4 9150 / 9350 / 9500 / 9550 / 9600 / 9650 / 9700 / 9750 / 9800 /9900 / 9950

Rekomendowane odpowiedzi

A overdrive nie ustawia Ci automatycznie napięcia 1.25V? Bo ja bym tym pokręcił, ale nie moge się przez powyżej napięcia defaultowego przebić. Chociaż zapewne da się to gdzieś zmienić, ale za mało wczoraj czasu miałem, żeby sie tym zająć.

Automatycznie ustawia na początku, ale jest tam jest regulacja napięć (vcore, vdimm, nbcore, nb ht, nb pcie i jeszcze jakies), tylko przełącz na tryb zaawansowany, bo na amatorze zmiana napieć jest chyba niedostepna :lol2: Edytowane przez svende

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Automatycznie ustawia na początku, ale jest tam jest regulacja napięć (vcore, vdimm, nbcore, nb ht, nb pcie i jeszcze jakies), tylko przełącz na tryb zaawansowany, bo na amatorze zmiana napieć jest chyba niedostepna :lol2:

Chodzi o to, że zmiana jest do max 1.25V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na domyślnych ustawieniach najlepiej bo podatność na OC to oddzielna kategoria dość dobrze znana na tym forum.

Chętnie zobaczył bym solidnie wykonany pomiar poboru prądu przez wymienione CPU zwłaszcza jeśli w zestawie będzie E8xxx

lub X2 w wersji G2 bo w sieci są "dziwne" wyniki.

Aby to łatwo zrobić trzeba mieć płytę opartą o tym sam chip pod AM2 i 775 właściwie to o tym samym poborze prądu .

Chętnie zobaczę wynik w AiBench (dla potwierdzenia spekulacji że w pojedynczym rdzeniu niewiele się zmieniło pomiędzy X2 i X4.

a głównym ulepszeniem jest L3 i ilość rdzeni, wynik będzie o tyle istotny że następne X4 mają mieć więcej L3 i można będzie

oszacować od dołu spodziewany przyrost wydajności X4 45 nm w grach i innych aplikacjach wrażliwych na wydajność RAM)

E8xxx w tescie nie ma, ale postaram sie szybko to nadrobic ;) Wyniki AIbencha zamieszczam na forum, bo na portalu ma on wartosc 0 dla 99.99% czytelnikow.

Phenom9600 -> 44 s.

X2 5000+ -> 53 s.

E6600 -> 42 s.

Q6600 -> 42 s.

Art. czeka na publikacje, wyniki sa conajmniej ciekawe w porownaniu do konkurencji ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie gadaj że z włączonym patch'em tego proca testowałeś?

Mialem dobry powod ku temu, aby tak testowac. Bo np. z wylaczonym patchem, wyniki niektorych testow 3-4 razy mniejsze jak z wlaczonym :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm... może w biosie po prostu było na odwrót? sprawdzałeś AMDO czy jest włączony czy wyłączony? dziwne, pierwszy raz słyszę żeby cokolwiek było wydajniej przy włączonym.

No chyba że tym testem była AiBench :lol: tam to im gorzej tym lepsze wyniki :lol:

Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E8xxx w tescie nie ma, ale postaram sie szybko to nadrobic ;) Wyniki AIbencha zamieszczam na forum, bo na portalu ma on wartosc 0 dla 99.99% czytelnikow.

Phenom9600 -> 44 s.

X2 5000+ -> 53 s.

E6600 -> 42 s.

Q6600 -> 42 s.

Art. czeka na publikacje, wyniki sa conajmniej ciekawe w porownaniu do konkurencji ;)

Faktycznie są ciekawe a co do ilości 9 to chyba ich za dużo bo bywał wykorzystywany w publikacjach.

Trzeba tylko wyraźnie zaznaczać że wykorzystuje tylko jeden rdzeń.

Przy X2 jest raczej pomyłka.

http://twojepc.pl/artykuly.php?id=intel_core&strona=10

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm... może w biosie po prostu było na odwrót? sprawdzałeś AMDO czy jest włączony czy wyłączony? dziwne, pierwszy raz słyszę żeby cokolwiek było wydajniej przy włączonym.

w biosie jest dobrze, AMDO mialo zielone swiatelko, czyli wlaczony byl patch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heatspreader is soldered onto the core"

http://img401.imageshack.us/my.php?image=dsci0145bk3.jpg

:D , ale widok ładny :)

Przyznaję się nie czytałem tylko spojrzałem wpierw na zdj.

Edytowane przez Marcinas83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukam później zdjęć z odlutownym IHS, ładnie widać że jest tam lut :)

No to możliwe, że mnie kiedyś widziałeś bo zazwyczaj mam w Tczewie przesiadkę, ale raczej nieczęsto jeżdżę, po świętach głównie itp. :P

Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to możliwe, że mnie kiedyś widziałeś bo zazwyczaj mam w Tczewie przesiadkę, ale raczej nieczęsto jeżdżę, po świętach głównie itp

Taka smutna twarzyczka mi migneła.... oj hary wystrzegaj sie mnie ...... ja jestem wszędzie ;)

Lut ?? na rdzeniu ??? nie che mi sie w to wierzyc...

Kiedys z ciekawosci rozebrałem celka 433 na PGA i lut tylko trzymal IHs-a a sam rdzen byl przykryty małą iloscia pasty termo....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lut ?? na rdzeniu ??? nie che mi sie w to wierzyc...

Oj, na Intelach to już od dość dawna są lutowne, wertuje to XS i wertuje i nie mogę znaleźć zdjęcia z AMD (odlutowanym, tak żeby było widać że lut nie pasta, bo wyrwanych to kilka znalazłem, a odlutowanego nie mogę), F3 są czasem lutowane, nowsze brisbane też czasem.

Zdjęcia z Intelem:

http://sg.vr-zone.com/articles/LGA_Process...val/3878-3.html

Na pastę to to średnio wygląda :P

Jak kiedyś przypadkiem znajdę jakieś foty z AMD to ci podeślę żeby już nie spamować na forum, dzisiaj już mi się nie chce szukać :P

Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi