Skocz do zawartości
ath

Amd Phenom X4 9150 / 9350 / 9500 / 9550 / 9600 / 9650 / 9700 / 9750 / 9800 /9900 / 9950

Rekomendowane odpowiedzi

WR SPi 1M na Phenomie 9600 Black Edition, choć bez optymalki, heh Catalyst w tle :lol2:

Ale z B3 to już widzę, ze nie powalczę, no chyba ze Phenom polubi lód, będzie miał drugą szansę :wink:

Dołączona grafika

edit: Jak komuś zalega zbedny Phenom 9850 to mogę na kilka dni przygarnąć i wytarmosić na DFI :)

Edytowane przez svende

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś testował 4 jajowca i 4x2 gb ramu ?. Jak takie coś sobie poradzi i na jakie OC można liczyć.

no ja mam phenoma 9500 i patrioty llk 800 cl4 4x2GB - na asusie m2n-sli deluxe idzie slicznie

phenom na 2.64 a ramy na 960 - ale zmieniam płyte na gigabyte na 780g - i tam te ramki nie pójda, bo za mało volt daje ta płyta, dlatego zmieniam na kingmaxy 1066 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech robią coś by e-giełda napisała coś miłego o prockach AMD, bo na razie to jadą po nich jak po nie powiem czym ;) Procesory 45 nm wejdą kiedy? Q4 to w AMD jakoś styczeń - luty, oni tak mają chuba dziwnie przestawione te kwartały. Słyszałem, że AMD ma standardowo oferować 3,2 GHz czterordzeniowce (zapewne to będą topowe modele) co oznacza, że na 3,5 GHz O/C można w 45 nm liczyć. Intel robi jakoś 3,8 GHz w swoich czterech rdzeniach, oby się AMD udało i po drodze czegoś nie skopali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesory 45 nm wejdą kiedy?

Według tego MarioRivasDec2007AMDAnalystDay.pdf to w połowie 2008 ma być 45 nm do płyt z DDR2, ~lipiec do serwera a ~sierpień do desktop.

Jak będzie w praktyce to się przekonamy. Na dzisiaj to X4 ma zbyt duże wydzielanie ciepła ale pocieszające jest to że w X3 zostało to

bardzo wyraźnie poprawione przy tym samym taktowaniu CPU.

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showd...?i=3293&p=9

Gdyby jeszcze wywalili to całe L3 ( mniej efektywne w desktop niż w serwer ze względy na szybszy RAM w desktop).

Najistotniejsze jest zwiększenie IPC jednego rdzenia niezależnie od obecności L3 niestety wzmianka o zwiększeniu IPC jest tylko przy CPU z 6MB L3.

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam tak sobie widze na poczatku byly nie zle przepychanki ale co tam dzis zamontowalem sobie sobie cos takowego u siebie nie jestem znawca tematu czy potrzebuje jakies sterowniki :) ewentualnie optymizery jak to mialo miejsce przy 2 rdzeniowkach X2 ?? jak tak to prosze o jakies wskazowki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzilo mi bardziej czy instaluje sie takie podobne cuda jak to mialo miejsce przy x2 :)

Jak nie trzeba nic oprocz sterow ze stronki amd to bardzo sie ciesze narazie siedze w paracy pozniej potestuje co to za jeden gagatek z tego Phenoma kumpel co zemna pracuje zakupil po moich namowach tez Phenoma ale x3 PROCESOR AMD PHENOM 8650 TRIPLE CORE jak narazie z tego co mowil zadowolony z przesiadki :)

Edytowane przez KAGA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy różnica w wydajności między phenomem na AM2 a na AM2+ będzie znacząca??

Różnica będzie (nieznaczna) w aplikacjach wielowątkowych w trybie 2x64bit dla pamięci (unganged). Ale nie warto sobie tym zawracać głowy. Ważne aby płyta AM2 miała dobre zasilanie i wsparcie dla Phenoma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, bede musial chyba wymienic platforme. oczywiscie zostaje przy AMD (jakis taki sentyment).

z plyt rozwarzam ta: ASUS M3A32-MVP Deluxe/WiFi-AP i DFI LANPARTY UT 790FX-M2R

sa jakies razace roznice w jakosci miedzy nimi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie czy ma ktoś płytę GA-MA790X-DS4 z Phenomem i ma włączoną funkcję Cool‘n’Quiet .

Poprzednio miałem w tej płycie Amd 6000+ i działała ta funkcja ,po zmianie na Amd Phenom nie działa w biosie jest ustawione na auto z góry dzięki :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios jest najnowszy, ale w biosie przeczytałem że ten Cool‘n’Quiet obsługuję K8 o K10 nic nie pisze, chyba że uaktualnią bios

Dobra przepraszam za spam to Everest żle pokazywał zainstalowałem AMD Over drive i pokazuję niskie taktowanie

Edytowane przez DarekW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi