katoda Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 (edytowane) Witam szanowne forumowiczki i równie szanownych forumowiczów! Wymieniam platformę z AGP na PCI-Ex, muszę to zrobić jak najmniejszym kosztem a nie chcę tracić na wydajności grafiki. Obecnie mam Asusa 6800GT (ale na DDR2, więc wolniejsze o jakieś 10-15% od normalnej 6800GT), jaka grafa na PCI-Ex zapewni mi CO NAJMNIEJ taką samą wydajność? Myślę o 8600GT 256MB - czy dobrze myślę? Z testów wynika że powinna być co najmniej o 10% szybsza... Krótkie wyjaśnienie czemu chcę tak zrobić: I. mam chętnych na mojego starego Venice kurzącego się na półce w komplecie z płytą główną, tudzież na mojego 6800GT - bądź za gotówkę, bądź jako prezent choinkowy ;-) Jest szansa uszczęśliwić parę osób, więc czemu nie skorzystać? II. w krótkich chwilach gdy dosiadam się do kompa, gram w 1024x768 i nie zmieni się to prędko (patrz punkt III). W takiej rozdziałce wystarczy 256MB, karta nie musi być też demonem wydajności, byle by ciągnęła to w co gram w 1024x768 w średnich lub high detalach. W co gram? BF, BF2142, CoD2... ogólnie mordownie... III. nie chcę pakować kasy w platformę, której (z racji dłuższego wyjazdu) i tak nie używam - nie potrzebuję w domowym kompie 8800GT ani C2D, bo go nikt nie wykorzysta. Rodzinie do pasjansa supergrafa nie jest potrzebna, takoż superproc. IV. priorytetem jest cisza i jak najmniej ruchomych części - więc i płyta, i grafa muszą być chłodzone pasywnie. Jako mobo będzie Asus A8N32-SLI (co prawda nie potrzebuję SLI, ale nigdzie nie mogę dorwać Abita AN8 Ultra, w zupełności by mi wystarczył). Z pasywnie chłodzonych 8600GT cenowo dobrze wygląda Gigabyte za 335 PLN, ewentualnie MSI za 355 PLN lub Gainward - jakieś 380 PLN, ceny z Komputronika/Proline. Takie są ograniczenia - mały koszt, pasywne chłodzenie, co najmniej taka sama lub lepsza wydajność w BF2 ;-). Ani mniej, ani więcej. I żeby było jasne, doskonale wiem że 8800GT są zajebiste, 939 to przeszłość a Core2Duo to najlepsze obecnie procki, ale nie o tym chodzi. Nie musicie mnie przekonywać że nie ma sensu pakować kasy w 939 ani że obecnie najkorzystniejszą opcją jest GF8800GT, bo doskonale o tym wiem. Chcę wiedzieć czy wybrana grafa nie będzie wolniejsza od tego co mam teraz - tylko tyle i aż tyle. Czy dobrze wybrałem sobie 8600GT jako kartę będącą optimum ceny do wydajności i jednocześnie dającą mi nie mniejszą wydajność niż moje stare poczciwe 6800GT Asusa? EDIT, żeby uniknąć nieporozumień: w kompie siedzi jeszcze A64 X2 3800+ kręcący się na 2,7GHz (zostaje) i płyta główna Gigabyte K8NS-939. Do tej płyty dorzucam Venice 3000+@2,7GHz (stojącego obecnie w pudełku na półce), rzeczonego Asusa 6800GT i taki zestaw będzie użyty do uszczęśliwienia. Asus AN32-SLI będzie mnie kosztował jakieś 230 PLN (aukcja już wygrana, czekam tylko na koszty przesyłki ;-)) Edytowane 25 Listopada 2007 przez katoda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Ran'dall_ Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 No wiec: 8600GT zjada na sniadanko tego 6800GT DDR2 we wszystkich grach a szczegolnie w nowszych(w BF2142 bedzie pewnie spory przyrost FPS) . Nie polecam gigabyte'a poniewaz moj kumpel ma takiego i ma arty po dluzszym graniu mimio tego ze niec nie kreci i buda otwarta;/ Pozdro :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 (edytowane) 7300GT DDR3 będzie wiele szybszy od tego twojego 6800GT DDR2 A tu tutaj porównujesz do 8600GT ... Od 939 taniej możesz wyłapać i lepiej: Gigabyte GA-P31-DS3L (cena ok 250zł) + Celeron 420 (na architekturze Core, jednardzeniówka, szybsze od A64) (cena ok. 100zł) Edytowane 24 Listopada 2007 przez Damikor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n30 Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 Celeron 420 (na architekturze Core, jednardzeniówka, szybsze od A64) (cena ok. 100zł) Czemu mu proponujesz jedno rdzeniowy procesor który jest o wiele mniej wydajniejszy od jego Athlona? Katoda, twój Athlon jest o wiele wydajniejszy od tego Celerona. Nie dość że ma dwa rdzenie, to jeszcze nieźle się kręci i jest na 939 (na am2 Athlony są mniej wydajne). To tak gwoli wyjaśnienia. Ja bym proponował kupić jednak tego Gigabyty'a i dokupić do niego jakiś cichy wentylator. Też posiadam pasywnego 7600GS Gigabyty'a, założyłem na nim Arctic Cooling Fan 3 TC. Temperatury nie przekraczają 65 stopni w największym stresie, nawet latem, a karty nie słychać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 Czemu mu proponujesz jedno rdzeniowy procesor który jest o wiele mniej wydajniejszy od jego Athlona?Propozycja z jednordzeniowym Celkiem pojawiła się zanim dodałem dodatkowe wyjaśnienie (na końcu) że nie chcę wymieniać procka z komputera tylko do płyty dokładam procesor który aktualnie leży sobie na półce i się kurzy. Dzięki za info o Gigabyte, bo cały czas kopię po sieci i szukam dodatkowych informacji o wspomnianych przeze mnie kartach. Na tę chwilę wygląda że MSI, które jest nieco droższy ma jednocześnie o wiele wydajniejszy układ chłodzenia - kilkakrotnie znalazłem informację że Gigabyte ma za duże temperatury i potrafi się przegrzać (chociaż to ostatnie to chyba przy wybitnie niekorzystnym obiegu powietrza w obudowie), MSI wszyscy chwalą - duży radiator nad kartą sprawuje się wybitnie dobrze... A ilość wiatraczków będę chciał ograniczyć do minimum - zasilacz, procesor (Scythe Infinity), może wyciągająca/wciągająca 120... A w takim układzie MSI powinno sobie radzić zdecydowanie lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 (edytowane) Czemu mu proponujesz jedno rdzeniowy procesor który jest o wiele mniej wydajniejszy od jego Athlona? Katoda, twój Athlon jest o wiele wydajniejszy od tego Celerona. Nie dość że ma dwa rdzenie, to jeszcze nieźle się kręci i jest na 939 (na am2 Athlony są mniej wydajne). To tak gwoli wyjaśnienia. W tej chwili jest bardzo mało softu wykorzystującego 2 rdzenie. W aplikacjach jednordzeniowych Celeron jest szybszy od Athlona, gdyż jest na architekturze Core. Gdy będzie dużo softu wykorzystującego 2 rdzenie to można zmienić procesor na C2D, który będzie tani jak barszcz za ten czas. AMD nie jest przyszłościowe Zresztą mój ziom po przesiadce z X2 3600+ @ 3GHz na Celeron 420 @ 3GHz odczuł wyraźny wzrost wydajności w niektórych grach. I nie gadaj, że procki na AM2 są wolniejsze. Są to marginalne różnice w benchmarkach mocno wykorzystujących podsystem pamięci czyli m.in. SuperPI. Jest to związane z wykorzystaniem pamięci DDR2 na AM2 Edytowane 24 Listopada 2007 przez Damikor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n30 Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Tak procki AM2 są wolniejsze od 939. AM2 trzeba około 200-300 mhz żeby dogonić 939. Poza tym coraz więcej aplikacji wykorzystuje dwa rdzenie. Ogólnie też rozchodzi się o komfort pracy. Co z tego że Celek jest na architekturze Core jak posiada tylko 512 Kb cache l2. W Athlonach to robi to zbytniej różnicy ale w Core'ach ogromną. Z racji tego że Intel nie ma zintegrowanego kontrolera pamięci w cpu, l2 wykorzystuje jako taką mini pamięć ram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 (edytowane) Tak procki AM2 są wolniejsze od 939. AM2 trzeba około 200-300 mhz żeby dogonić 939. Poza tym coraz więcej aplikacji wykorzystuje dwa rdzenie. Ogólnie też rozchodzi się o komfort pracy. Co z tego że Celek jest na architekturze Core jak posiada tylko 512 Kb cache l2. W Athlonach to robi to zbytniej różnicy ale w Core'ach ogromną. Z racji tego że Intel nie ma zintegrowanego kontrolera pamięci w cpu, l2 wykorzystuje jako taką mini pamięć ram. Tak - 200-300 MHz :D Chyba że mówisz o porównaniu Brisbane do Toledo :lol: No wielki jesteś znawca - naczytałeś się testów na EGiełdzie czy gdzieś indziej i świecisz teorią. Ja wiem, że Celek ma 512 kB L2, ale różnica na tych samych taktowaniach między C2D 2MB, a Celkiem 512kB w SuperPI 1M (świetnie pokazuje różnicę cache'u) wynosi ok 15%. To tylko syntetyk. Ja wiem jak to wygląda, bo kumpel się przesiadał z BBane na tego Cwelka i World in Conflict, Smark 03, Smark 01, Counter-Strike Source mu lepiej śmigały ... Edytowane 25 Listopada 2007 przez Damikor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Powiem tak.. Celek na gownianej mobo (AsRock 4CoreDual) taktowany 2.2GHz jest szybszy od A64 @ 2.4GHz.. Przynajmniej w moim odczuciu. Oczywiscie dochodza do tego roznice pomiedzy ddr a ddr2 ;) Niestety 3dmarki nie pokaza u mnie duzej roznicy (chociaz gry chodza szybciej :blink: ) poniewaz mam pci-ex x4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avitr Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Niestety 3dmarki nie pokaza u mnie duzej roznicy (chociaz gry chodza szybciej :blink: ) poniewaz mam pci-ex x4. Przeciez szybkość PCI-Ex nie ma praktycznie znaczenia. Jeśli nie ma wielkiej różnicy w 3dmarkach, to znaczy że jej naprawde nie ma (a nie że jest, tylko tryb PCI-Ex ją minimalizuje.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n30 Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 (edytowane) Gry to nie wszystko, liczy się też komfort pracy. Ja odczuwam duża różnice między jednym rdzeniem dwoma, nawet w Windowsie XP, a co dopiero w Viście. Co do różnicy między PCI-E x4 a PCI-E x16. Wszystko zależy od karty, słabsze karty nie odczują różnicy, mocniejsze mogą, ale nie w jakimś ogromnym stopniu. Ja sprawdzałem 7600GT na x4 i x16 - rożnicy nie było. Edytowane 25 Listopada 2007 przez DawidNeo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Przeciez szybkość PCI-Ex nie ma praktycznie znaczenia. Jeśli nie ma wielkiej różnicy w 3dmarkach, to znaczy że jej naprawde nie ma (a nie że jest, tylko tryb PCI-Ex ją minimalizuje.)Chodzilo mi o to, ze na nowym sprzecie mam wolniejsza szyne pci-ex,a mimo to gry chodza szybciej. Oznacza to ze Celeron jest wydajnym procesorem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avitr Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Co do różnicy między PCI-E x4 a PCI-E x16. Wszystko zależy od karty, słabsze karty nie odczują różnicy, mocniejsze mogą, ale nie w jakimś ogromnym stopniu. Ja sprawdzałem 7600GT na x4 i x16 - rożnicy nie było. Jakbyś przełączył na x1 to też by nie było. Na 8800GTX/Ultra również by nie było (lub marginalna). Różnice (i to całkiem "potworne" :) rzedu kilkuset %) są dopiero wtedy jeśli karta ma mało pamięci (256/320 MB), a ustawiliśmy tekstury w grze na maxa. Wtedy część tekstur jest przechowywana w ramie systemowym i framerate mocno spada, bo transfer PCI-Ex jest sporo wolniejszy niż szybkość własnej pamięci karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...