draharz Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 Witam Posiadam płytę główną Abit NF7S2 v 1.00 i procesor Athlon xp 2600+, zasilacz Chieftec 410W(max load) Do pewnego czasu płyta działała jak należy, ale pewnego dnia (nie z jej powodu) spaliły mi się dyski twarde w systemie RAID. Przez jakiś czas nie używałem komputera, dopiero niedawno kupiłem dysk 160gb i postanowiłem ponownie używać komputer. I tu zaczynają się problemy. Pierwszego dnia komputer włączał się prawie za każdym razem, jednak czasami wszystko chodziło, tylko ekran się nie włączał (był czarny). Zainstalowałem windowsa i następnego dnia znowu się nie włączał(czarny ekran) potem raz się włączył ale pokazał tylko logo Abit i koniec, a teraz w ogóle nie działa. Próbowałem już wszystkiego: restartowałem bios na różne sposoby kilka razy ale to nic nie dało; próbowałem uruchamiać komputer bez poszczególnych części i nadal nic. Mam jeszcze jedną płytę główną gigabyte i jak do niej wszystko podłączyłem to działało, więc to musi coś być z NF7. Przy włączeniu wiatraczki działają, diody się świecą, dysk chodzi, cd chodzi, monitor działa, grafika też działa(na innych komputerach w każdym razie działała) - jedynie ekran jest czarny i nic się nie dzieje. Podejrzewam że to coś z biosem, ale jak ja mam go wymienić skoro się nie da. A może da się coś przestawić fizycznie? Szukałem na forach i google, ale każdy ma taki sam problem ale inny i trudno coś znaleźć dla siebie. Jeżeli to pomoże to dodam jeszcze że na gigabyte jest taki przełącznik SW1. Jak był ustawiony na ON to działało ale wykrywało mi athlon 1100 natomiast na OFF była taka sama sytuacja jak z abitem, czyli działa ale jest czarny ekran. Zrestartowałem bios i zaczęło działać również na OFF i widziało athlon 2600+. Nie wiem co dokładnie ten przełącznik zmienia ale może właśnie to coś co nie daje uruchomić się abitowi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=198155 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draharz Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 (edytowane) No tak... tylko te wszystkie kompedia/poradniki itp są napisane dla tych którzy podkręcają płyty, a moja nie była podkręcana tylko tak po prostu padła, a poza tym napisane są takim slangiem overclocking'owskim że ni cholery nie rozumiem o co chodzi. I nie besztajcie mnie za to że przychodzę do was z płytą nie rozwaloną z powodu moich ambicji -_- A i jeszcze jedno wystrzegajcie sie plyt NF7 S2 ... to pomylka .. ta sama jest tylko nazwaNo właśnie ja mam S2 v 1.00, a wasze porady są głównie do S v 2.0, czyli odpadają. Czy na prawdę ta płyta to pomyłka? może ta awaria to normalka i nie opłaca się naprawiać (o ile się da) Edytowane 24 Listopada 2007 przez draharz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 Nie dałem Ci linka żebyś czytał tylko, tam powinnieneś napisać to <_< P.S. Moderatorzy czy Wy czytacie te raporty czy nie? <_< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draharz Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 no tak dajesz linka i od razu mam wiedzieć po co tym bardziej że tamten topic jest do zadawania pytań i szukania odpowiedzi. W każdym razie dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...