Skocz do zawartości
liquidboy

Dziwny Problem Z Komputerem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mój komputer to:

-E2160, niepodkręcony

-DFI BloodIron

-7600GS (modowana ale nie był żadnych problemów wcześniej, nie chodzi jako podkręcona)

-Mushkin SP2+ CL5 2x1GB

-zasilacz Seasonic S12 600W

ostatniego czasu kupilem komputer, złożylem, postawiłem system i wszystko było ok. Po kilku tygodniach podczas prawdopodobnie jedynie siedzenia na gadu, wystapiło dziwne rwanie kursora (takie dosyć małe ale jednak). Nastepnie po tym zdarzeniu, jak chciałem następnym razem uruchomić winde, to ładowała się kilka razy dłużej niż normalnie i tak jest do tej pory. Po pokazaniu się ekranu wyboru profilu przez moment widac jak komputer zamula (efekt taki jakby sterowniki do grafiki były niezainstalowane), nastepnie się uspokaja i sam profil ładuje się bardzo długo. Podczas pracy na systemie kursor dziwnie rwie momentami, tzn przesuwa się płynnie i haczy w pewnym miejscu, albo przeuwa się skokowo. Wszystko ładuje się kilka razy dłużej. Podczas ładowania gry i wyświetlania się filmików (w grze, w windzie filmy ok), rwą (tak jakby klatkowały), zauwazylem ze najwiekszy problem pojawia się podczas obciążenia procesora, wszystko zaczyna straszliwie zamulac. Samo granie przebiega dosyc płynnie ale co jakis czas występuje haczenie się tzn. taki milisekundowe rwanie.

Na początku myślalem, że to zasiłka bo miałem FSP-300W i 15A na lini 12V (ale ciągneła nawet 3ghz). Strasznie sie grzała no i miała tylko złacze 20pin. Wymienilem zasilacz na Seasonic S12 600W i nadal to samo. Resetowałem bios, komputer cały czas był niepodkręcony. Temp na procku ok. 40C wiec chyba w normie. Napięcia mierzyłem miernikiem na obu zasilaczach i były ok.

Problem ten pojawił się podczas pracy na komputerze (tak jak wspomnialem wczesniej, siedzialem na gadu wtedy jak dobrze pamietam). Dzisiaj zrobilem standardowy test check disk i nie wykrył problemów. Przy skanowaniu powierzchni dysku komputer zawiesił się przy 70%. Pryz uruchomieniu 2x Sp2004 komputer ekstremalnie zamula, reaguje z bardzo długim opoznieniem. Podczas ładowania się czegoś chodzi jak pentium 300mhz.

Czy ktoś się spotkał z takim problemem? Jaką procedurę testową najlepiej przyjąć, żeby zlokalizować problem. Wydaje mi się, że problem jest natury hardwarowej.

Edytowane przez liquidboy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj wirusów itp w systemie, zrób porządek z plikami, rejstrem. Sprawdź czy masz EIST (chyba tak to sie pisze) wyłączony.

Mam NOD32, który sam sie aktualizuje, system jest nowy (tzn instalowalem ok. 3 tyg temu), bios resetowałem teraz i przed tym problelem tak, że wszystko powinno być OK w biosie.

Edytowane przez liquidboy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i ja mam właśnie podobnie, co opisałem w temacie swoim, najpierw wszystko działa dobrze, a po kilku dniach zaczynają mi się spadki wydajności w grach (właśnie takie sekundowe przyciachy). Też szukam rozwiązania..

Edytowane przez Robo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i ja mam właśnie podobnie, co opisałem w temacie swoim, najpierw wszystko działa dobrze, a po kilku dniach zaczynają mi się spadki wydajności w grach (właśnie takie sekundowe przyciachy). Też szukam rozwiązania..

A jaki masz sprzęt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

... Przy skanowaniu powierzchni dysku komputer zawiesił się przy 70%.

... Jaką procedurę testową najlepiej przyjąć, żeby zlokalizować problem. Wydaje mi się, że problem jest natury hardwarowej.

Najbardziej podejrzany jest HDD, ale zwiecha mogła nastąpić również z innej przyczyny. Jeśli przy każdym testowaniu powierzchni program zwiesza się w tym samym miejscu, to masz odpowiedź ;) Jeśli nie, to standardowo trzeba sprawdzić wszystko, zaczynając od zmierzenia napięć zasilania w stresie, sprawdzenia wtyczek, podociskania kart w slotach, memtest itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstaluj sterowniki do chipsetu: http://www.station-drivers.com/telechargem...v8.6.0.1006.exe

i do kontrolera JMicron http://www.station-drivers.com/page/jmicron.htm i napisz czy pomogło.

Ja tak miałem jak mi dysk nie pracował w trybie DMA więc tu bym szukał problemu.

Druga sprawa: Wyciągnij zworkę z dysku (Limituje transfer do 150Mb/s, choć raczej nie to jest źródłem problemów.)

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstaluj sterowniki do chipsetu: http://www.station-drivers.com/telechargem...v8.6.0.1006.exe

i do kontrolera JMicron http://www.station-drivers.com/page/jmicron.htm i napisz czy pomogło.

Ja tak miałem jak mi dysk nie pracował w trybie DMA więc tu bym szukał problemu.

Druga sprawa: Wyciągnij zworkę z dysku (Limituje transfer do 150Mb/s, choć raczej nie to jest źródłem problemów.)

Nie pomogło, zauważylem, że problem pojawia się podczas obciążenia. Jak zaczyna coś ładować, wtedy mocno zamula.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, tez mam problem z kompem, i mam pytanie: czy resety komputera podczas pracy (zawsze gdy jest mocno obciazony, granie) mogą byc spowodowane hdd? wiem ze to nie zasilacz, jednak podejzrane mogą byc tez inne czesci ... help!!! czesci te co w sygnaturze, nie ocnięte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi