Kyorlin Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Witam wszystkich.Mam maly problemz moja pompka,otoz uzywam zestawu thermaltake kandalf LCS(obudowa z zestawem do wc,dosc tania i na pierwszy raz myslalem,ze wystarczy).Wszystko bylo pieknie,cicha praca i dobre temp. az do wczoraj.Wyszedlem rano,wrocilem po 3h i cos mi w kompie buczalo.Myslalem,ze to wentylator ktorys,ale dziwek ewidentnie dobiegal od strony pompki.Jak zauwazylem poziom plynu byl troche nad poziomem kreski low,dolalem go zatem myslac ze to rozwiaze sprawe.Zostawilem uklad pracujacy z otwartym rezerwuarem(myslalem ze to pozwoli ujsc ewentualnym babelkom ale zadnych nie zauwazylem),jednakze pompka dalej buczy.Szczerze mowiac nie mam pomyslu co moge z tym zrobic.Wyczytalem,ze mozliwe,ze do pompki dostalo sie powietrze,jednak jak je usunac?Bardzo prosze o pomoc gdyz nie jestem doswiadczonym uzytkownikiem tego typu chlodzenia i nie chce nic popsuc.Dodam tylko ze samo chlodzenie i temperatury nie pogorszylo sie.Jedst tylko glosno...jakby HDD taki stary non stop pracowal. Pozdrawiam i dziekuje za feedback P.S.Pompka jest podlaczona z rezerwuarem,musialbym odczepic pompke i jakos wykazac sie cyrkowa zrecznoscia(nie chce rozlaczac ukladu,jesli nie ma potrzeby) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 potrząśnij ją lub kup nową bo skoro powietrze w pierwszych dniach od napełnienia nie znalazło sie w pompce to nikła szansa żeby po dłuższym okresie czasu nagle był "bąbel" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyorlin Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 (edytowane) Czyli mam ja odkrecic od budy,potrzasnac i zobaczyc czy zadziala?Potrzasnac podczas jej dzialania czy nie? EDIT: Probowalem delikatnie poruszac kompem(bo sama pompke ciezko ruszyc-slaby dostep do srubek) i nic to nie dalo.Jak nacisne od dolu miejsce zamontowania pompki w budzie to zmienia sie lekko tonacja ale dalej buczy tak samo gosno.Temperatury w normie,nic nie wskazuje na spadek wydajnosci.Komp jest na gwarancji.Macie pomysl jak to naprawic oprocz kupna nowej?Dosc,ze nie moge zbytnio czekac na naprawe kilka dni w serwisie bo potrzebuje komputer do pracy. Jakies pomysly? Edytowane 25 Listopada 2007 przez Kyorlin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrOOliK89 Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Istnieje taka możliwość, że przez za małą ilość płynu w układzie, pompka częściowo pracowała na sucho. Przez co się zatarła i teraz buczy. Jeżeli twierdzisz, że jest dobrze odpowietrzona, to by to wyjaśniało sytuacje.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyorlin Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 (edytowane) Istnieje taka możliwość, że przez za małą ilość płynu w układzie, pompka częściowo pracowała na sucho. Przez co się zatarła i teraz buczy. Jeżeli twierdzisz, że jest dobrze odpowietrzona, to by to wyjaśniało sytuacje.... Jak ujalem wczesniej nie byl to stan plynu krytyczny.Bylo go pare milimetrow nad krecha low no i odrazu kompa wylaczylem jak tylko sprawdzilem.Widze,ze bez serwisu sie nie obejdzie. Edytowane 25 Listopada 2007 przez Kyorlin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrOOliK89 Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Czytanie ze zrozumieniem się kłania... Źle to zrozumiałem, myślałem że poniżej poziomu. W takim razie nie mam pojęcia. Spróbuj potrząsnąć mocno obudową przy włączonej pompce. Tak żeby na 100% była odpowietrzona. Innego wyjścia nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyorlin Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Czytanie ze zrozumieniem się kłania... Źle to zrozumiałem, myślałem że poniżej poziomu. W takim razie nie mam pojęcia. Spróbuj potrząsnąć mocno obudową przy włączonej pompce. Tak żeby na 100% była odpowietrzona. Innego wyjścia nie ma. Nie no wiesz nie mam pretensji,mozliwe,ze ten model tak ma,ze poziom low oznacza pozar w obudowie;) Kazdy pomysl jest warty sprawdzenia bo wentylatory juz wyeliminowalem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baols Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 A może pompka przenosi drgania na obudowę? Jak zamocowana jest pompka? Na czymś stoi czy jest do czegoś przykręcona? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyorlin Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 A może pompka przenosi drgania na obudowę? Jak zamocowana jest pompka? Na czymś stoi czy jest do czegoś przykręcona? Caly system to Thermaltake Kandalf LCS czyli obudowa z systemem wodnym w zestawie.Wybralem ten zestaw glownie ze wzgledu na dobre ulozenie radiatora,calkiem niezla pompke jak dla poczatkujacego i konkurencyjna cene.Anyway pompka jest przytwierdzona dwoma srubami do spodu budy,dosc mocno siedzi,nie styka sie ze sciana.Jest tez bezposrednio polaczona z rezerwuarem,co nieco uturnia dostanie sie do niej bez wczesniejszego demontazu m.in karty graficznej.Jak sie doweidzialemw serwisie trzeba wyslac CALA obudowe wraz z systemem chlodzenia a procedura wymiany,od momentu dojscia paczki trwa do trzech tygodni.W mojej sytaucji jest to najgorsze z mozliwych wyjsc.Wczoraj wyszukalem na cooling pl pompke Black Water Silent Pump 12V.Czy ktos wie co to za pompka,czy warto?Ma ponoc wbuodwany rezerwuar na ok.100 ml ale to chyba za malo prawda?No i czy da sie cos zrobic z tym buczkiem ktory posiadam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xisio Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 a co myslisz o chlodnicy co jest w tej budzie ? mozesz zrobic jakies zdjecia finow? jak z hałasem przeplywajacego powietrza i wydajnością? myslalem ostatnio o tej budzie tylko na dzien dobry chcialem wymiec pompke i bloki inne, ale nie wiem czy cos warta jest ta chłodnica ? czy nie lepiej kupic zwyklego armora i ja ciac pod firmowa chlodnice? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borozu Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Mam podobny problem. Na początku pompka działała super ( Atman 305 ), potem było takie "chrobotnięcie" ( coś a'la dysk twardy ) raz ja jakiś czas, od jakichś 2 tygodni ciągle tak napierdziela :lol2: Wkurzające bo moje WC nie przyjęło sobie za priorytet ciszy... Brzmi to tak jakby przez pompkę przeszło sporo powietrza, ale układ jest poprawnie zalany i za cholerę nie wiem co się mogło stać, trzeba wymienić pompkę :( Szkoda bo pójdzie ciut kasy, ale mam zamiar już wziąć coś pod 12V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ushi_Real Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 (edytowane) Kupujecie tanie plastikowe pompki żeby zaoszczędzić kilka złotych,a w rezultacie przez kilka lat wymienicie je kilka razy Lepiej kupić raz coś porządnego i mieć spokój na kilka lat Zaoszczędzicie pieniądze,czas i nerwy które stracicie na wymianę następnego plastikowego bubla Edytowane 27 Listopada 2007 przez Ushi_Real Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borozu Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Chciałem inną pompkę ale kiedy kupowałem chłodnicę i blok na proca, koleś zaoferował naprawdę kuszącą cenkę za atmanka więc wziąłem :E i tak już trochę chodzi więc za paręnaście złotych to mogę go wywalić bo na pewno nie mam zamiaru wymieniać w nim wirników itp itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyorlin Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Generalnie buda jest ok,sporo miejsca,wszystko ladnie da sie upchnac,przeplyw powietrza tez dobry.Co do chlodnicy to moge tylko powiedziec,ze na quad core 2,66GHz podkreconym do 3GHz a wiec bardzo symbolicznie,za to z napieciem 1,3V temperatury generalnie kolo 50,na pelnym obciazeniu max mialem 65 ale to w lecie bylo.Powiem tak-nie stac mnie na pompke za 340 zl szukam jakiejs alternatywy do 200zl max.Na mikolaja tez nie mam co liczyc:D Generalnie to oprocz buczenia pompka dziala i trzyma sie dalej wydajnosc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xisio Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 no ja mam wlasnie q6700 na ninja @380x10 chodzi na 410@10 z 1.7v ale temp pod obciazeniem wywala procka w windows, te te,p co mowisz dosc wysokie na to ja na ninja i fander @800 mam podobne.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Kupujecie tanie plastikowe pompki żeby zaoszczędzić kilka złotych,a w rezultacie przez kilka lat wymienicie je kilka razy Lepiej kupić raz coś porządnego i mieć spokój na kilka lat Zaoszczędzicie pieniądze,czas i nerwy które stracicie na wymianę następnego plastikowego bubla mam w wc ponad 1.5 roku atmana 201 i dopiero teraz jest go w miarę słychać- wydałem na nieco niecałe 40zł więc o co chodzi? Jak dorwę wirnik to zainwestuję 10zl i kolejny rok pochodzi sobie u mnie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oswaldini Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 Panowie podepne sie pod topic. Otóż mam problem. Kupilem uzywana niby 2 ni pome EHEIMa 1048 i wkoncu zlozylem WC. Kiedy wlaczam pompe to rzezi strasznie !! Dopiero jak ja wylacze i wlacze szybko ponownie to nie slychac jej z 10cm !!!!! az sie masakrycznie zdziwilem ze moze byc tak cicho !! Za kazdym razem jest to samo. Tak jakby najpierw trzeba bylo rozpedzic wirnik a potem wlaczyc ;/ Co poradzic zeby odrazu było tak cicho ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrex90 Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 (edytowane) Panowie podepne sie pod topic. Otóż mam problem. Kupilem uzywana niby 2 ni pome EHEIMa 1048 i wkoncu zlozylem WC. Kiedy wlaczam pompe to rzezi strasznie !! Dopiero jak ja wylacze i wlacze szybko ponownie to nie slychac jej z 10cm !!!!! az sie masakrycznie zdziwilem ze moze byc tak cicho !! Za kazdym razem jest to samo. Tak jakby najpierw trzeba bylo rozpedzic wirnik a potem wlaczyc ;/ Co poradzic zeby odrazu było tak cicho ?? Dobrze odpowietrzyc uklad ;) Odrobina powietrza musiala sie znalezc kolo wirnika :P Edytowane 1 Grudnia 2007 przez Piotrex90 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...