Skocz do zawartości
odet

Norton Ghost 2003

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!!

Właśnie nabyłem Noroton Ghost 2003.

Chce teraz sformatowac dysk, zainstalowac winde, najpotrzebniejsze programy no i CSa :lol: ofcorz i zrobic obraz tego, ze jak sie cos sp#$%, to zebym nie musial od nowa wszystkiego instalowac.

Powiedzcie mi, jak mozecie, jak to zrobic, tzn. Ghosta zainstalowac zaraz po Windzie, czy jak juz wszystko bedzie?? Prosze, dajcie mi jakies wskazowki, chce miec ten obraz na plytce, jak ja nagrac, bo pewnie musi byc bootowalna?? Dzieki z gory!! Czy ten obraz bedze mogl odtworzyc na zupelnie czysciutkim dysku??

Pozdrawiam!!

odet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nieważne w którym momencie wgrasz Ghosta, który posłuży do utworzenia dyskietki (ew.2) butującej, program ma pełno opcji działających w windzie ale mnie wystarcza dyskietka i dlatego zaraz odinstalowałem Ghosta.Tworzenie kopii partycji wygląda następująco: uruchamiasz kompa z przygotowanej dyskietki i wybierasz polecenia local/partition/to image dla part. systemowej. W następnym oknie podajesz partycję, która będzie skopiowana a potem podajesz lokalizację kopii systemu i nazwe ducha.Wybierasz stopień kompresji (np. fast) i po popchnięciu program robi kopię co trwa przy ok.3.5GB jakieś 2.20 min.Przywracanie to prosty proces i wybierasz local/partition/from image itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to nagmatwane.... Z tego co wiem to windowsowy ghost polga na rozpakowaniu i tak dosowej aplikacjiktora sie odpala wlasnie z dosa (tryb znakowy jak kto woli)... lepjej napoczatku zinstalowac ghosta, wyuskac aplikacje a potem bawic sie w formaty....

Ps. czy moglby mi kos przeslac ghosta 2003(aplikacje) na maila... bylbym wdzieczny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ghoscie wykorzystujesz tylko GHOST.EXE. Reszte mozesz wyrzucic. Zgraj go na dysk np. d:. Poz zainstalowaniu systemu, sterownikow i oprogramowania zejdz do trybu ms-dos. Zaladuj sterownik SMARTDRV.EXE (buforowanie dysku, szybsza praca w dosie) i wyrzuc z katalogu Windows plik WIN386.SWP (plik wymiany, ktory odtworzy sie automatycznie). Ewentualnie mozesz oproznic tez TEMP. Postepuj zgodnie ze wskazowkami Bogdan_'a. Oczywiscie obraz .GHO zapisujesz na dysku innym niz kopiowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi