obiboqs Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 (edytowane) Ok, w kwestii ceny więc trzebaby jeszcze conieco ustalić jeżeli już. Pytanie tylko po raz kolejny czy jest sens? Jakie jest prawdopodobieństwo, że ten Palit pójdzie wyżej niż Galaxy oraz jakie dokładnie niekorzyści niesie za sobą te 128MB pamięci mniej? Pzdr. edit: Jeszcze jedna sprawa - skoro ta karta wg Was jest warta <200zł, to dlaczego na Allegro idą one drożej? Na przykład TUTAJ. Czy to jest tylko i wyłącznie spowodowane tym entuzjazmem który wytworzył się wokół kart Galaxy? Bo z jednej strony to że po tyle idą może można interpretować że są lepsze, z drugiej zaś strony np. TUTAJ - bardziej bym to interpretował jako wynik interpretacji przez kupujących rzekomej wysokiej wydajności karty w testach - bo w tym wypadku jednogłośnie oceniliście, że jest teoretycznie lepsza, ale niesie za sobą wiele uniedogodnień (m.in. słabsza jakość grafiki z powodu braku np. Pixel Shader 3.0, duża ilość wydzielanego ciepła z powodu technologii wykonania 130nm oraz brak obsługi DX 9.0c wpływający w znacznym stopniu na spadek wydajności oraz kompatybilność z nowszymi grami) Edytowane 28 Listopada 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Galaxy idzie drożej bo od poczatku były droższe. Co do OC to Palit chodziły bez problemu chyba 650/1500 czyłi już ładnie. Zawsze idzie zrobić Vmod ołówkiem (podobnie jak w Galaxy). Weź karte z 256MB bo już są gry na rynku które to wykorzysują w nizszych rozdzielczościach. Takim szlagierowym przykładem jest FEAR. Zresztą warto poszukać testy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 No i teraz znowu się zaczynam zastanawiać... Popatrzyłem na 6800gs GDDR3 - wysokie taktowania, niski czas dostępu pamięci, podobno wysoki potencjał O/C, 256MB/256bit (...) Tak więc która najlepsza i za jaką cenę: 1. 7300GT Palit Sonic 256MB 128bit GDDR3 2ns 1000/400 za ok. 240zł 2. 7300GT Galaxy 128MB 128bit GDDR3 1.4ns 1400/500 za ok. 220zł (sądzę że taniej nie jestem w stanie dostać) 3. 6800GS Palit Sonic 256MB 256bit GDDR3 1.4ns 1200/450 za ok. 260zł Postaram się żeby to było już ostatnie pytanie bo mnie (wbrew pozorom) czas coraz bardziej nagli (pracuję na pożyczonej GF2MX którą muszę jak najszybciej oddać) - proszę więc też w miarę możliwości o szybką odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Zlookaj to: egiełda FarCry jak pamietam jest grą która kocha karty z szeroką szyną pamięci. W tej grze 6800GS będzie miał przewage, o ile nie włączysz HDRu. Reszta gier bedzie lepiej chodzić na 7300GT 256MB 600/1600. A tyle Sonic zrobi z palcem w d... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 (edytowane) Zlookaj to: egiełda A tyle Sonic zrobi z palcem w d... ;) Mówisz? A jak jeżeli chodzi o O/C tej 6800GS? Ona pewnie też dobrze się będzie kręcić. Ogólnie widzę, że na standartowych taktach 6800GS są ponad 7300GT generalnie wszędzie. Podobno też mają potencjał do podkręcania. Co więc lepiej? Ostateczną decyzję muszę podjąć do jutrzejszego popołudnia. Pzdr. p.s. Dzięki za ava jeszcze raz ;) Edytowane 28 Listopada 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 na twoim miejscu zrobiłbym inaczej, dołożyłbym 60zł do 2600pro agp nowe, ciche, z niezłym oc, pewnie ze dwa razy szybsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Nie mam tyle - i koniec. Nie chcę tyle dokładać. Do 250 to do 250, ew. 10zł w tę czy wew tę nie robi większej różnicy - ale 60zł to już sporo. Gdybym nie miał innych celów które wymagają wkładu, to oczywiście wymieniłbym też płytę, procesor, dołożył pamięci, kupił większy dysk, zmienił monitor... Nie ma co więc gdybać - bo zaraz będzie "Jak już dołożyłeś 60zł to dołóż jeszcze 50 i kup cośtam jeszcze innego". Skupmy się na 7300GT/6800GS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Wybaczcie, ale muszę podbić, bo naprawdę mi się spieszy. Stwierdziłem, że nad Galaxy 7300GT nie ma się już co zastanawiać ze względu na małą ilość pamięci i wysoką cenę - pozostał już więc tylko wybór między dwoma kartami Więc: Co więc lepiej wybrać?: 1. 6800GS Palit Sonic 256MB 256bit GDDR3 1.4ns 1200/450 za ok. 260zł 2. 7300GT Palit Sonic 256MB 128bit GDDR3 2ns 1000/400 za ok. 240zł MUSZĘ podjąć decyzję jak najszybciej - dość już zwlekałem - pora na ostateczną decyzję i zakup. Proszę o jak najszybszą odpowiedź z uzasadnieniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio.k Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 (edytowane) Mam podobną konfiguracje do twojej i w pierwszej wersji chodzil tam 7600GS ale od Gainworda i chodzil podkrecony ( 6000 w 3DMark05 ) teraz jak w opisie Radeon i nie ma problemu z nowymi gierkami ( ProStreet i CoD4 ) Edytowane 29 Listopada 2007 przez bodzio.k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 7300gt bedzie w koncowej wersji (oc) szybszy od 6800gs, prawda ze tamtego tez mozna podkrecic, ale nie o tyle raczej. Co wybierzesz bedzie dobrze, ja bym bral jednak 7300gt tylko ze wzgledu na to ze nowsze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 (edytowane) Mam podobną konfiguracje do twojej i w pierwszej wersji chodzil tam 7600GS ale od Gainworda i chodzil podkrecony ( 6000 w 3DMark05 ) teraz jak w opisie Radeon i nie ma problemu z nowymi gierkami ( ProStreet i CoD4 )No dobrze - ale obie te karty kosztują więcej aniżeli ja chcę na to przeznaczyć!! Poza tym pisałem, że teraz już pozostaje mi tylko wybór między w/w 7300GT i 6300GS więc NAJPIERW PRZECZYTAJ o co dokładnie chodzi w temacie (przeczytałbyś ostatni post i już byś wiedział), a PÓŹNIEJ WYPOWIADAJ SIĘ. POMOŻE MI KTOŚ WRESZCIE DOKONAĆ WŁAŚCIWEGO WYBORU?! Naprawdę nie mogę zwlekać i bardzo mi się spieszy... Teraz już mi tylko chodzi o to, która z tych jest lepsza i dlaczego: 1. 6800GS Palit Sonic 256MB 256bit GDDR3 1.4ns 1200/450 za ok. 260zł 2. 7300GT Palit Sonic 256MB 128bit GDDR3 2ns 1000/400 za ok. 240zł edit: Dzięki Xacti za wypowiedź. Sugerujesz więc, że po O/C 7300GT będzie miał większą wydajność, tak? Hmm.. A jakie jest tego prawdopodobieństwo? (wiadomo - każdy egz. kręcił się inaczej) i jaka to była różnica? Zastanawiam się właśnie czy nie wziąć 6800GS ze względu na szeroką szynę pamięci - bo tego podkręcić się nie da. A tym że 7300GT jest nowsza chcesz pewnie sugerować, że 6800GS więcej straci na wartości - tak? Czy ktoś jeszcze jest podobnego zdania? Z góry serdeczne dzięki za wszystkie wypowiedzi. Edytowane 29 Listopada 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Z tego co mi sie wydaje tutaj akurat będzie lepszy 6800 ze względu na szynę. W testach często doganiał 7600 a może i nawet przeganiał w niektórych momentach z tego co pamiętam. Ale jest to już stara konstrukcja która popiera dużo prądu i wydziela dużo ciepła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 (edytowane) Z tego co mi sie wydaje tutaj akurat będzie lepszy 6800 ze względu na szynę. W testach często doganiał 7600 a może i nawet przeganiał w niektórych momentach z tego co pamiętam. Ale jest to już stara konstrukcja która popiera dużo prądu i wydziela dużo ciepła.Aha, no czyli technologia wykonania - tak jak w przypadku Radeona X850XT 110nm - za czym idą też dwa pierwsze minusy (akurat te mniej istotne) dot. tegoż Radeona (wysoki pobór prądu i wysoka moc cieplna). Tak więc: 6800GS na standartowych taktach jest sporo lepszy od 7300GT. Jednak po O/C 7300GT powinna osiągnąć wartość wydajności zbliżoną do 6800GS (dobrze mówię?). Tak więc chyba jednak lepiej faktycznie byłoby zrezygnować z prądożerności, zostawić tą starą konstrukcję z potencjałem do O/C ograniczonym wysoką mocą cieplną na rzecz nowej konstrukcji - mniej wydajnej, ale która po O/C osiągnie wydajność zbliżoną. A jakie są dokładniej niedogodności płynące z tej wąskiej szyny pamięci? Pzdr. Edytowane 29 Listopada 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Po oc to 7300gt powinien przegonic 6800gs. Mniejsza szyna = teoretycznie mniejsza wydajnosc. W niektorych grach starsze karty ale z 'wieksza' szyna sobie lepiej radza niz nowsze karty, ale z mala iloscia bitow ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 (edytowane) Po dodatkowej rozmowie z użytkownikiem Grzechu_1990 na ten temat, jednoznacznie stwierdzam, iż: Mój wybór pada na 7300GT Palit Sonic 256MB 128bit GDDR3 2ns 1000/400 Dlaczego? Ponieważ: 1. Radeony z serii X8XX są starymi konstrukcjami (procesor wykonany w technologii 130/110nm), przez co charakteryzują się dużym poborem prądu oraz mocą cieplną, poza tym brak obsługi Pixel Shader 3.0 oraz DirectX 9.0c w tych kartach skutkują dość znaczącym spadkiem wydajności w nowszych grach (a w przypadku niektórych nawet niemożliwością ich uruchomienia) 2. Radeony z serii X1XXX są absolutnie nieudane (co doskonale obrazują testy wydajności) 3. GeForce 6800GS również jest starą konstrukcją (procesor wykonany w technologii 110nm) - przez co również (tak jak w przypadku Radeonów X8XX) charakteryzuje się wysokim poborem prądu oraz mocą cieplną - a wysokie temperatury z kolei znacznie ograniczają potencjał O/C (bynajmniej na standartowym chłodzeniu). Na standartowych zegarach mają znacznie wyższą wydajność niż 7300GT, lecz po podkręceniu jednej i drugiej karty (tak przynajmniej mnie zapewniano) ta różnica powinna byc marginalna. Skoro więc na chwilę obecną te karty mógłbym dostać mniej więcej w tej samej cenie (z tym, że 7300GT nową, a 6800GS używaną) - to wolę nową (na gwarancji) i mniej prądożerną (skoro już wydajność ma być zbliżona). 4. Galaxy 7300GT, którą mógłbym również dostać w tej samej cenie mniej więcej, jest teoretycznie nieco wydajniejsza, ale ma tylko 128MB pamięci (tylko takie wersje wychodziły na AGP; były też DDR2 ale one były znacznie słabsze), co niesie za sobą wiele uniedogodnień, które z kolei najczęściej na tej wydajności odbijają się w znacznym stopniu negatywnie. 5. Karty takie jak GF 7600GS, GF 6800GT, Radeon X1950, Radeony z serii HD (i tak dalej) może i są lepsze, ale akurat na chwilę obecną nie spełniają moich kryteriów cenowych (do 250zł). 6. Kart opartych o DDR2 brać się nie opłaca, ponieważ "Tam, gdzie kończą się możliwości DDR2, zaczynają się możliwości DDR3" No i to chyba tyle jeżeli chodzi o uzasadnienie. Myślę, że temat można zamknąć i zostawić dla innych, którzy stoją przed takim wyborem, jak ja. Pozdrawiam. edit: p.s. No i jak mogłem zapomnieć - naprawdę wielkie dzięki za wszelkie odpowiedzi wszystkim, którzy się tutaj wypowiadali - a przede wszystkim użytkownikom: xacti, Grzechu_1990, dzikidaniel oraz JaX_CCC Edytowane 29 Listopada 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 No więc: Kartę już kupiłem, dostałem, podkręciłem, sprawdziłem. Przed podkręceniem wydajność w 3DMarku03 wynosiła ok. 8900 3DMarks. Podkręcić procesor udało mi się z 400 na 645MHz, natomiast pamięci z 1000 na 1660MHz (stabilnie; ATI Tool wykrył max. 666/1726 - obniżałem stopniowo aż doszedłem do stabilnych w/w wartości) Po podkręceniu wydajność wzrosła do 12402 3DMarks - czyli dość znacznie (prawie 40%) - jednak z racji tego, że wydajność początkowa była dość słaba to wynik jest raczej przeciętny. Jednakże jestem zadowolony i usatysfakcjonowany, bo gdy kręciłem Galaxy GF 7300GT PCI-E 256/128 Zalman u znajomego, to wynik początkowy wynosił ok. 10000 3DMarks, jednakże stabilnie udało mi się podkręcić jedynie o ok. 17%, uzyskując wynik nieznacznie wyższy od wyniku mojej karty po podkręceniu. Tak więc zgodnie z zapewnieniami :) Póżniej może jeszcze pokombinuję z vmodami ;) Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...