Skocz do zawartości
svende

Projekt Wydajnego Wc

Rekomendowane odpowiedzi

Nadchodzi czas by rozwijać sie dalej, z AC przejść na WC. Założenia: wysoka wydajność, perspektywa ciszy po założeniu normalnych wentylatorów na chłodnicę. Zestaw ma służyć po mocnego podkrecania, raczej testowego (na kilka-klkanaście dni), może później znajdę dla WCta stale miejsce pracy, w kttórymś z komputerów. Z chęcią wysłucham zarówno porad dotyczących wydajnościowego wyboru elementów, ale jeszcze bardziej liczę na skorygowanie ewentualnie niepasujacych czesci. W przyszłości sądzę o wejściu bloczku na NB (wymagana kompatybilność haczyki i kołki).

Oto mój projekt:

Black Water Ultimate 123 rev. 2.0

Swiftech APOGEE GT

Pompa c.w.u. Grundfosa lub Leszna

Innovatek wąż 8x10mm 2m?

Szybkozłączka skręcana SM8/10, gwint 1/4" - prosta 6sztuk

edit: [trójnik do odpowietrzenia]

Złączka redukcyjna G1/2 na G1/4 2szt do c.w.u.

Całość wyniesie ok 650-700zł, sprzet z wyjatkiem pompy dostepny w www.cooling.pl

wentylatory 6x Delta 120mm 130cfm :D

Edytowane przez svende

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepsza bwa123 tańsza jest i tak samo wydajna. blok Cpu ok zastanów się też na d-tekiem. Pompa? Cr rev2 tania lub laing ddc troche droższa wszystkie dość mocne i ciche. Te 6x delta na 5v chyba też bedą hałasowały chociaż do benchu 6x @ 12v i moze być ciekawie tylko uważaj żeby Ci chłodnica nie odleciała :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza WC kusi też nowy HD3870, zobaczymy co wygra.

Wentylatory Delty, które jeszcze do niedawna były dostepne na Allegro zostały wyprzedane. W takim wypadku wziąłbym tanie i wydajne Zalmany ZM-F3 o obrotach 1800. Chłodnicę wymieniłbym na BWA 123 rev2, a pompke (może sie przekonam do dedykowanych) na D-Tek dB-1 12V

Wtedy cenowo, to by wyszło tak:

180zł blok Swiftech APOGEE GT

150zł chłodnica Black Water Advanced 123 rev. 2.0

190zł pompka D-Tek dB-1 pompka 12V

20zł wąż Innovatek wąż 8x10mm Przezroczysty (2 metry starczą?)

25zł Szybkozłączka skręcana SM8/10, gwint 1/4" - prosta (6szt)

15zł trójnik

wentylatory Zalmana 18zł/szt

Pytanie jak się ma do bloku swiftecha, Frost 3 duo? http://www.cooling.pl/frost-3-duo,produkt,2017.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie zależy Ci specjalnie na super wydajności to daruj sobie Apogee GT, jeśli przeciwnie ;) ma być jak najchłodniej to lepszym wyborem będzie d-tek fuZion.

Pompka d-tek db1 daje radę, ale i tak DDC 1t lepsza (wydajniejsza, możliwość zmodowania na wersję 1+T - jedną z mocniejszych pompek dedykowanych)

Zależy Ci na ciszy więc pewnie będziesz używał jakiś wolnoobrotowych wentyli czyli lepiej kupić chłodnicę Swiftech MCR320-pq (wydajniejsza)

Edytowane przez Jarogniew

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im więcej siedzę w temacie, tym bardziej dochodze do wniosku, że moje pierwsze WC powinnno mieć dobry stosunek wydajnosci do ceny, a nie samą wydajność. Na ciszy mi szczególnie nie zależy, bo zestaw ma służyc do benchowania.

Obecnie na celowniku:

99zł CHŁODNICA COOLTEK EXSTREAM 120 mm Dual

99zł REALITYNET FROST 3 DUO

99zł POMPA COOLRIVER rev.2 12V

24zł Złączka prosta SK 8/10 1/4" (4 sztuki, bo 2 są dołączone do bloku)

10zł 2 m weża innowateka

15zł trójnik

+2 wentylator Delta 12V 1,6A (maja chyba ok 160cfm) (mam w domu), jak bede chciał cisze to inne wygrzebie.

Juz zamówione w Angeli, mam nadzieje, ze niczego nie skopałem :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za post pod postem, ale nadal o Frost 3 Duo w Angeli ani widu, ani słychu, mam pytanie jaki inny blok w cenie ok 100zł sugerujecie, jak sie ma do Frosta wydajność np. Zalmana ZM-WB4 Gold? Znalazłem go za 109zł.

edyta: Wazna jest dla mnie kompatybilność zarówno z AM2 jak i 775

Edytowane przez svende

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie czekaj na frosta bo ja juz 1,5 miecha czekam w angela.pl i im podziekowalem :)

w cooling.pl to samo, producent wali w bambuko delikatnie mówiąc.

nie wiedzą i tu i tu kiedy będzie tylko same domysły mówią- dzwoniłem.

zamówiłem prisona v2, pasuje na am2 i 775.

ewentualnie prisona bez napisu mnp z forum lub cube z forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi