Skocz do zawartości
Sens

Komp Nie Startuje, Migajaca Dioda Monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Wczoraj mojemu bratu po miesiacu bezproblemowego użytkowania, po trzech godzinach od ostatniego wyłączenia NAGLE komputer nie chcial sie wlaczayc tj. wiatraki pracują, ale dioda monitora miga.

Konfig jego kompa to:

Zasilacz chieftec 400w

AMD Athlon X2 3600 AM2 z boxowym chlodzeniem i pasta Artic Silver 5

GIGABYTE GA-M55plus-S3G

1GB GoodRam 667 (w jednej kosci)

GALAXY GF 8500GE 256MB 600/1400 1.4 DDR3

Samsung 120GB ATA

LG Combo

Lite-on cd-rw

Dodam, ze nic nigdy nie bylo krecone!!

A teraz wymienie czynności ktore wykonałem w celu sprawdzenia:

1. Rozebrałem cały komputer

2. Przejżałem czy nie ma śladow spalenia, wybrzuszonych kondensatorów itp - WSZYSTKO WYGLADA JAK NOWE

3. Zresetowałem Bios - dalej nic

4. Ponownie zresetowałem bios i uruchomiłem na zintegrowanej grafie - dalej nic

5. Sprawdzilem z inna bateria - dalej nic

Zastanawia mnie czemu na płycie głownej jest standardowo nałożona zaślepka na cztery wtyki podłużnego wejścia od zasilacza?? Może to jest wina?? No ale wczesniej podlaczylem bez tych 4 wtykow i smigało.

Może byc taka opcja, ze to np. buda robi jakies zwarcie albo cos??

Teraz bede sprawdzał te podzespoły na moim komputerze ;/

Pomocy!! ;] !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta graficzna, pamieć ram i zasilacz są ok, bo sprawdziłem na swoim kompie. :mur:

Edit

Kompa rozłożyłem i złożyłem od nowa, nawet nową paste nałożyłem na proca, przekladalem tez pamieć pomiedzy slotami i dalej nic....

Wychodzi na to, ze albo mobo albo proc jest walniety albo oba podzespoły. Komputer nie wydaje zadnego dzwieku. No chyba, ze hdd ale nie sadze ze on by uniemożliwil wlaczenie monitora.....

Co to samej plyty to wizualnie jest idealna, po podlaczeniu do pradu i wlaczeniu zasilacza pali sie dioda podlaczenia kabla LANu.

Procesor tez nie sprawia wrazenia uszkodzonego, wszystkie nozki ma proste.

Niestety nikt z moich znajomych nie ma mobo i proca na am2, wiec pozostaje isc do jakiegos serwisu, zeby podlaczyli i posprawdzali czyja to wina ;/ tylko ile to bedzie kosztowac???? :mur: :mur: :mur:

Edytowane przez Sens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi