tpalarczyk Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 Witam! Tkwie jeszcze na platformie s939 i AGP i jak na razie po zakupie X1950PRO jeżeli chodzi o gry itd, platforma mi wystarcza. Pytanie teraz czy ma sens wymianę procesora na X2 4000 lub 4200. Proszę mi nie pisać o tym, że nie warto już inwestowac w 939 bo platforma i tak żyje 2 - 2.5 roku a potem jest trupem. Zastanawiam się tylko czy poczuję różnicę między moim AMD64 3000@3500 a X2 4000. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Moim skromnym zdaniem znikomą. Jeśli jednak masz zamiar jeszcze dłużej posiedzieć na 939, to czemu nie. ;] Tak poprostu, żeby mieć ;] Było by to praktycznie wszystko co miało by sens na 939. Nie uważam też, abyś musiał porywać się na AM2 jak pewnie kilka osób się wypowie. Raczej czekać spokojnie na AM2+ i 770, bądź nawet AM3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Mialem A643200@2,8ghz..939 Brat ma X2 3600@2,7ghz AM2 Dlatego przesiadlem sie na to co mam...bo roznicy w wymianie 939 na am2 nie widzialem, wiec u ciebie podejzewam ze na identycznych taktach bedzie podobnie. No chyba ze grasz w tytuly ktore ciagna ostro 2 rdzenie:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 (edytowane) Jakie gry? Jeśli COD 4, Crysis, MoH:A ( i inne na UE3), Colin Dirt, NFS ProStreet to warto. Do starszych gier nie warto. Do lepszego działania systemu warto. X2 939 tylko warto te tanie oem 3800 lub 4200. 3600 nie bierz, bo ma tylko 256KB na rdzeń. Edytowane 27 Listopada 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 (edytowane) wg. mnie najsensowniej będzie X2 3800+ (2GHz) za jakieś 180-190zł, bo i tak spokojnie poleci na 4200+ (2.2GHz) i więcej. http://allegro.pl/item273331719_dwurdzenio...b_cache_ss.html Edytowane 27 Listopada 2007 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meilbox Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 witam mam ten sam dylemat napewno na am2 nie wymienie c2d ... za duzo wymiana wyjdzie... wiec pozostaje x2 3800 na toledo spokojnie pojdzie na 2.6-2.7 ghz albo 4200 jak masz slabe pamieci i luzik na rok poznije to juz am3 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 ja za 180zl kupiłem x2 3800+ i fajnie wszystko smiga... 2,8ghz na asrocku ds2 smiga jak malowany na 2,8ghz i wystarczy :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 (edytowane) Ale taka wymiana nie da zauważalnego kopa ani w grach ani w aplikacjach,więc po co przepłacać,dla samej idei posiadania dwóch jajek bo to jest teraz trendy?rok spokojnie przeczekasz a potem jak pisali inni AM3 Te dwie stówki lepiej teraz odłożyć na póżniej,przyda się do lepszego procka za rok Edytowane 28 Listopada 2007 przez B@nita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Ale taka wymiana nie da zauważalnego kopa ani w grach ani w aplikacjach,więc po co przepłacać,dla samej idei posiadania dwóch jajek bo to jest teraz trendy?rok spokojnie przeczekasz a potem jak pisali inni AM3 Te dwie stówki lepiej teraz odłożyć na póżniej,przyda się do lepszego procka za rok Idac takim tropem nigdy nie kupisz lepszego sprzetu bo zawsze bedziesz czekal na nowy, lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpalarczyk Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Ale taka wymiana nie da zauważalnego kopa ani w grach ani w aplikacjach,więc po co przepłacać,dla samej idei posiadania dwóch jajek bo to jest teraz trendy?rok spokojnie przeczekasz a potem jak pisali inni AM3 Te dwie stówki lepiej teraz odłożyć na póżniej,przyda się do lepszego procka za rok Zgadzam się. odbytorq powiedz mi jaki sens ma wymiana procesora, który nic mi nie zmieni? Jeżeli chodziłoby o wydajność to rozumiem, a tak? Z testów jasno wynika że różnica w wydaności wynosi mniej niż 1% bo nie ma jeszcze optymalizacji pod 2 rdzenie... Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alcapone Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 ja sam przeszedlem w maju z AMD64 3000 (@2.3GHz) na X2 Toledo 4200 (@ 2.9GHz) - zaden selekt, pure pierwszy lepszy z e-shopu. idiotyzmem byloby nie przejsc na dwa jajka, ktore z bardzo duzym prawdopodobienstwem (jesli to toledo) beda sie krecic lepiej niz te 2.4GHz za te marne 200zl. a gadka o czekaniu i odlozeniu 200zl, plz, to nie ma najmniejszego sensu. AM3? 2009 rok? koniec 2008? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 (edytowane) ja zmienilem z venecji 2,6ghz na toledo 2,6ghz miesiąc temu musze powiedzieć ze bardzo wzrasta komfort uzytkowania SYSTEMU, bo w grach poki co to widziałem ze 2 jajka obsługuje COD4 i jakotako np oblivion 2 jajka pozwalaja np odpalic 3 kopie Lineage2 bez zauwazalnego wpływu na prace każdej kopii programu, daje affinity na podstawową kopie na rdzen 0, reszta sie przełacza na 1 i jest piknie albo gram w cokolwiek(np syn czesto odpala nfsmw) potrzeba wyskoczyc szybko do windy, alt+tab i przegladarka/cokolwiek startuje bez zająknięcia, a co smieszne to dzieki c'n'q oba rdzenie schodza do wartosci 1,2ghz. i mozna komfortowo popracowac, z dowolna grą w tle 2 roznica to oczywiscie syntentyki ktore wyłapują fakt posiadania 2 rdzeni, ale w marki kurna nie gram i skoro jest okazja, skoro te procki teraz są takei tanie= okolice 200zł za dobrego 2 jajowca to naprawde nie pieniądz a nowa patforma?2gb ramu dobrego = 200zł (patrioty 800, 4-4-4-12) płyta jakas w miare ~200-300zł procek ~200-300zł przy czym wymiana dla samej wymiany jak ktos wyzej zauwazyl za duzej roznicy ci nie pokaże, cyba ze zrobisz se c2d, ale to dodatkowe 200-300zł jedyny ból jaki widze w platformie 939 to nie wiadomo czemu wysokie ceny ramu, bo za 2 gb trzeba zapłacic minimum 280zł, srednio 300, a chciałbym dokupic z 1 gb ram, chodz bardziej skladam sie ku raid 0 Edytowane 30 Listopada 2007 przez Gregu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 (edytowane) Zgadzam się. odbytorq powiedz mi jaki sens ma wymiana procesora, który nic mi nie zmieni? Jeżeli chodziłoby o wydajność to rozumiem, a tak? Z testów jasno wynika że różnica w wydaności wynosi mniej niż 1% bo nie ma jeszcze optymalizacji pod 2 rdzenie... Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za odpowiedzi. Powiem ci w przyszlym tygodniu jak dostane swojego. Porownam specjalnie dla Ciebie 2.7 GHz Venice z 2.7 GHz Toledo. Licze na mniejsze zamulanie sie kompa, lepsze syntetyki (3d2k5/3d2k6) i lepsze OC, marzy mi sie 3 GHz na dwoch jajach. I nie powoluj sie na testy w SuperPI :) EDIT: Missed one point - moja wypowiedz o oszczedzaniu byla przeciwko B@nita (nie umiem odmieniac :D) - jak jest ci cos potrzebne i wkurza cie niska wydajnosc, a mozesz sie upgrade'owac za 200 pln, to kupujesz, a nie czekasz, bo za pol roku kupisz za ta cene cos o 10% lepszego. Przynajmniej takie jest moje zalozenie. Jak mam robic duze zmiany to kupuje calego nowego kompa, raz a dobrze, co np. 3-5 lat, i zostawia mi to pole do manewru w kwestii upgrade'u, ktory moge sobie zrobic np. raz na rok, zeby w miare dotrzymac kroku. Przez jakis czas daje spokojnie rade, potem przestaje mi to juz wyrabiac, az w koncu zostaje z nastepna maszyna do pisania, do ktorej jestem przywiazany emocjonalnie. I tak od nowa... mniam :) Edytowane 30 Listopada 2007 przez odbytorq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Ale taka wymiana nie da zauważalnego kopa ani w grach ani w aplikacjach,więc po co przepłacać,dla samej idei posiadania dwóch jajek bo to jest teraz trendy?Nie miałeś kontaktu z x2, prawda? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monolith Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Nie miałeś kontaktu z x2, prawda? :Dnapewno, bo roznica jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 (edytowane) napewno, bo roznica jestA w której grze x2 4000 jest szybszy od np.A 64 3800 Venice ? i o ile,tylko nie pisz o różnicy rzędu kilku fps :D O przydatność x2 w pozostałych aplikacjach nie pytam Edytowane 2 Grudnia 2007 przez B@nita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
regaciarz Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 też mam ten sam problem mam kompa z podpisu i brakuje mojemu blaszakowi drugiego jaja ;) ( często przerabiam divx na dvd dla rodziców i komp jest praktycznie unieruchomiony, na x2 normalnie można by go było jeszcze używać, chyba ;) ). Planuję wycisnać z tej platformy, co się tylko da. Stary procek jest wart jeszcze jakieś 50-70zl, więc koszty jeszcze mocniej maleją Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 też mam ten sam problem mam kompa z podpisu i brakuje mojemu blaszakowi drugiego jaja ;) ( często przerabiam divx na dvd dla rodziców i komp jest praktycznie unieruchomiony, na x2 normalnie można by go było jeszcze używać, chyba ;)Gwarantuję Ci że przy takich zadaniach stawianych przed kompem odczujesz zmianę na dwurdzeniowca. Kompresja będzie przebiegała nie dość że szybciej (w szczególności jak będziesz używał kodeków optymalizowanych pod dwa rdzenie), to na dodatek będziesz mógł na kompie normalnie pracować. Ja właśnie dla takich zadań brałem dwurdzeniowca i pod każdym względem był to udany zakup. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...