Caleb Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 (edytowane) Chello, po głowie chodzi mi ostatnio szatański plan władowania multi gpu do swojego pieca, z racji że gry wymagają coraz więcej, a domyślnie mogę używać rozdzielczości przynajmniej 16x12 lub wyższej. Ceny topowych modeli także zachęcają więc nie ma co zwlekać do usranej śmierci. No i teraz jest pytanie w co lepiej zainwestować, bo opcje zasadniczo sa dwie: 2x8800GT + DFI 680i Sli 2xHD3870 + Ausu lub DFI na X38 Ostatnio widziałem testy CF na nowych Catalystach i z hotfixem, gdzie CF z 3870 przeganiało 8800GT Sli, więc zacząłem się zastanawiać, bo byłem przekonany iz CF nadal daje ciała. Z 8800GT jest jeszcze problem wysokiej ceny i niskiej dostępności, ale kasa nie jest priorytetem – liczy się wydajności. Czytałem że kilka osób na forum przymierza się do jednej z podanych przeze mnie opcji więc z chęcią wysłucham również ich zdania. Interesuje mnie tez jak ma sie chłodzenie na HD3870 do 8800GT - które cichsze? Bo dwie suszary w kompie to juz może byc zbyt głosno ... Mozwe widzieliscie jakies ciekawe i wiarygodne testy CF vs SLI na wymienionych kartach? Edytowane 27 Listopada 2007 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Ale bieda, nikt sie do SLI ani CF nie przymierza? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedziel Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 ja sie przymierzam do CF. Tylko cienko z dostepnoscia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaCaa Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 (edytowane) a nie lepiej jedną 8800GTX a najlepiej ULTRA ??? po jaką cholere pchac sie w sli ? :|:| ja tam bym wolal kupic jedna lepsza a kiedys jak stanieje to dokupic druga. Edytowane 28 Listopada 2007 przez yaCaa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 (edytowane) Takie sa preferencje - nie chce wnikac w szczegoly - CF albo SLI. Jestem juz zdecydowany, swiadomy wyboru i widzialem co takie tandemy potrafia pytanie tylko ktora opcja. GTX to dopiero bezsensowny wybor - przeciez jednio GT po OC dogania GTX, ten z kolei kosztuje dobre 500-600 zl wiecej, wiec po co mam czekac az stanieje jak juz za znacznie mniejsza kase mam w zasadzie to samo. Edytowane 28 Listopada 2007 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 to ja zapytam inaczej. szukam mobo na 975 lub x38 (planuje CF), ktore pozwoli na wsadzenie dwoch kart z dwuslotowym chlodzeniem lub jeszcze lepiej dwoch kart z TR-03 i do tego obsadzenie dwoch PCI. Mam tuner i X-FI i nie widzi mi sie rezygnowanie ani z jednego ani z drugiego a za odpowiedzi pt. uzywaj zintegrowanego szajsu serdeczne fak ju ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 to ja zapytam inaczej. szukam mobo na 975 lub x38 (planuje CF), ktore pozwoli na wsadzenie dwoch kart z dwuslotowym chlodzeniem lub jeszcze lepiej dwoch kart z TR-03 i do tego obsadzenie dwoch PCI. Mam tuner i X-FI i nie widzi mi sie rezygnowanie ani z jednego ani z drugiego a za odpowiedzi pt. uzywaj zintegrowanego szajsu serdeczne fak ju ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Ale bieda, nikt sie do SLI ani CF nie przymierza? :unsure: Ja sie przymierzam , ale jak dla mnie tylko radki - plyte chce wyrwac jakas uzywke topowego 975X, potem po gwiazdce albo w styczniu jednego radka (jak cena przestanie byc rozbojem w bialy dzien), a potem za kilka miechow albo drugi radek 3870 albo jesli nie bedzie problemow ze wspolpraca 3870x2. Nawet jesli sie nie da zrobic takiego numeru na 3 rdzenie to 2x 3870 i tak jest dobre i tansze od 2x8800gt, a jak sie da to mam o wiele wieksze mozliwosci rozbudowy.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 GTX to dopiero bezsensowny wybor - przeciez jednio GT po OC dogania GTXpogadamy jak juz zlozysz CF/SLi na 512MB kartach i bedziesz chcial pograc w min 1600, fsaa4x, VHQ ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fury161 Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Bierz 2x3870,te nowe radeony są naprawdę świetne.Jedyny problem jest z ich dostępnością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 (edytowane) pogadamy jak juz zlozysz CF/SLi na 512MB kartach i bedziesz chcial pograc w min 1600, fsaa4x, VHQ ;)No pewnie ze pogadamy ;] Wez poprawke na fakt ze 2xGTX = 3400, a 2xGT = 2200 wiec? Mam za to bardzo dobre mobo + dodatkowe 2gb ramca i przynajmniej jedna krate wybornego trunku coby sie radowac z grania :> Bierz 2x3870,te nowe radeony są naprawdę świetne.Jedyny problem jest z ich dostępnością.I tak dostac HD3870 latwiej niz 88GT, poza tym jest wiekszy wybor dobrych plyt z mocnym OC i to tez jest argument. Edytowane 29 Listopada 2007 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 No pewnie ze pogadamy ;]no, ze gtx swoje kosztuje to wiem, ale imho nie mozna zakladac, ze robiac OC GT nadrobimy fizyczne braki w pamieci. ...przynajmniej jedna krate wybornego trunku coby sie radowac z grania :>:) przy takim zalozeniu, to mozesz sie zadowolic nawet jakas integra, a trunkiem nadrobisz "brakujace" efekty i plynnosc ;) I tak dostac HD3870 latwiej niz 88GT, poza tym jest wiekszy wybor dobrych plyt z mocnym OC i to tez jest argument.i to jest bardzo istotny argument - porzadna plyta, na porzadnym chipsecie. gdyby nie to SLi, to bym nawet nie spojrzal na plyty z nf :/ to byly piekne czasy jak SLi smigalo na i975 :( oby jak najszybciej wrocily Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Sprawa rozbija sie o to ze dopiero CF na 3870 pokazal co potrafi - i gdzies ogladalem testy w ktorych dwa RAdki bily albo na rowni, albo przeganialy SLI z 88GT - i to mnie mocno zainteresowalo bo wielkim entuzjasta Ati nie jestem, a wczesniej CF dobrej opini nie mial :> Dlatego sie zapytuje tych ktorzy mieli stycznosc z SLi i CF - co jest bardziej optymalnym rozwiazaniem i wydajniejszym bo jeden test mnie do konca nie przekinuje. no, ze gtx swoje kosztuje to wiem, ale imho nie mozna zakladac, ze robiac OC GT nadrobimy fizyczne braki w pamieci. Do 1600x1200 styknie zakladajac ze AA 2/4 juz w zupelnosci wylagodzi krawedzie i 8 AN mi w zupelnosci wystarcza ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Prawdę mówiąc to które grafy weźmiesz i tak będziesz zadowolony, wszystko pójdzie na full. Ja jednak kupiłbym radki ze względu na cenę, dostępność i pobór prądu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 (edytowane) to ja zapytam inaczej. szukam mobo na 975 lub x38 (planuje CF), ktore pozwoli na wsadzenie dwoch kart z dwuslotowym chlodzeniem lub jeszcze lepiej dwoch kart z TR-03 i do tego obsadzenie dwoch PCI. Mam tuner i X-FI i nie widzi mi sie rezygnowanie ani z jednego ani z drugiego a za odpowiedzi pt. uzywaj zintegrowanego szajsu serdeczne fak ju ;) a może trochę pokombinuj? mobo: p5e: - tuner dajesz w pci, - dołączona karta muzyczna nie jest zintegrowana tylko w pci-x (choć gdzieś czytałem że nie powala na kolana) - jeśli wyraźnie słabsza będzie od twojego x-fi (a zapewne tak) - to sprzedajesz swoje x-fi - kupujesz coś co się niedawno pojawiło: X-Fi Xtreme Audio http://pcarena.pl/page/81339/X-Fi-juz-na-PCI-Express/ :) - wytyczne: tuner i dobra muzyczna masz spełnione //choć trochę zachodu to będzie wymagać - masz mobo które jest nowsze, daje znacznie lepsze OC i tańsze w dodatku jest bodajże - no i mobo oferuje "full CF" oraz pci-x v.2.0 ps. choć tak na poczekaniu z ciekawości zacząłem wczytywać się o tej muzycznej to sam już nie wiem jaki to jest "poziom" czy dobry czy tylko średnio-ponad-standard. to już sam poszukaj. ale IMO mój pomysł wart rozważenia. ;) Edytowane 2 Grudnia 2007 przez sorest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Ok, wybor padł na 88GT Sli. Do tego DFI n680i i calosc powinna juz pod koniec tego tygodnia do mnie zawitac. Raz sie zyje ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nappy Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Szaloony ;] No to czekamy na benche. Ciekawe jak tam Crysis ;) I co Cię jednak skłoniło do popełnienia 88GT ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 I co Cię jednak skłoniło do popełnienia 88GT ?Lepsza wydajnosc i wieksze wsparcie ze strony producentow gier. Jakos Zieloni zawsze bardziej mnie przekonywali, poza tym tam gdzie musialem brac sprzet HD3870 nie mieli od reki. A Crysisa w 1280x1024 Very High AAx4 ANx8 postaram sie sprawdzic jak tylko poskladam zabawki do kupy w tygodniu no i dostane skadcis ta gre :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Szkoda że nie możesz przetestować Crysis w 1920x1200, gdybym miał płytę pod SLI, to bez zastanowienia przeszedłbym na 88GTx2, ale Evga 680i się skończyło. Czekam na coś w Singlu równie wydajnego, może oczywiscie być lepsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XibalbaPL Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Lepsza wydajnosc i wieksze wsparcie ze strony producentow gier. Jakos Zieloni zawsze bardziej mnie przekonywali, poza tym tam gdzie musialem brac sprzet HD3870 nie mieli od reki. A Crysisa w 1280x1024 Very High AAx4 ANx8 postaram sie sprawdzic jak tylko poskladam zabawki do kupy w tygodniu no i dostane skadcis ta gre :) No to ja już czekam z niecierpliwością :) Jestem ciekaw jakiego powera dostaną gry. Takie jak Crysis itd. Xibi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...