shisho Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Witam. Mam zestaw złozony z pamięci 2x1GB Patriot PDC22G6400LLK na płycie głównej Gigabyte GA-M56S-S3 z prockiem AMD 64 X2 4200+ . Pamięci te powinny działać z CL4, jednak u mnie na płycie ustawiły się na 5. Również inne ustawienia są wolniejsze niż powinny być. Przestawiłbym je gdybym tylko rozkminił w jaki sposób Gigabyte ponazywał w swojej płycie odpowiednie funkcje sad.gif w CPU-Z znajduje mi tak: w Evereście widzi to tak: a w BIOS-ie jest tak: CAS# Latency 5T 1T/2T Command Timing 2T TwTr Command Delay 3T Trfc0 for DIMM1 105ns Trfc2 for DIMM2 75ns Trfc1 for DIMM3 75ns Trfc3 for DIMM4 75ns Write Recovery Time 6T Precharge Time 2T Row Cycle Time 21T RAS to RAS Delay 3T Row Precharge Time 5T Minimum Ras Active Time 16T RAS to CAS R/W Delay 5T I moje pytanko: jak konkretne pozycje ustawić? Czym się bawić jesli bym chciał je jeszcze podkręcić?? Która z tych wartości najbardziej wpłynie na moje odczucia względem szybkości działania komputera?? Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 (edytowane) ja ustawialem wedlug everetsa CL - cas latency RCD - ras to cas r/w delay RP - row precharge RAS - minimum ras timeactive time RC - row cycle time reszty nie grzebalem bo wplyw znikomy aha ustaw wedlug everesta (enhanced perfomance profile) na 800 i wedlug zapisow ponizej i z tym samym voltarzem - mozesz dac tez o 0.1 v mniej ale nie wiem czy wstana masz tez drugi tryb 1000 ale dluzsze czasy wiec niekonieczie bedzie wydajniej Edytowane 4 Grudnia 2007 przez zbynia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Do ustawień OC przechiodzisz w płytach GA o ile pamiętam przez alt f2 czy jakoś tak, poszukaj albo w instrukcji płyty, albo na forum w temacie o tej płycie było to juz poruszane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...