sil3nt Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 (edytowane) mam karte ATI 9550 ultra GT i w niej radiator w ktory wchodzi wentylator i ten wentylator mi padl wiec szukam nowego chlodzenia, moze znacie jakies odpowiednie chlodzenie do tej karty lub cos uniwersalnego? http://topmods.net/virus/gecube9550/gb9550-001b.jpg jak widac mam malo miejsca na ruszady chyba ze znajdzie sie cos wysokiego w ramieniach. Edytowane 27 Listopada 2007 przez sil3nt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 http://forum.purepc.pl/index.php?showforum=99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość neevsky Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Daj jakiegoś Zalmana albo Pentagrama. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 1. nie ten dział tak troszkę ;[ 2. jest juz temat o 9550 wystarczy poszukać... ale ze dziś mam doobry humorek to Ci pomogę :) 6. Chłodzenie Generalnie Radeony 9550 nie należy do specjalnie grzejących się kart. Zwykle standardowe chłodzenie wystarczy nawet do lekkiego podkręcania. Jeżeli jednak karta nam zacznie się przegrzewać lub mamy zamiar bardziej ją podkręcić, warto wykonać kilku modyfikacji. => Rdzeń - Jeżeli nasza karta ma chłodzony pasywnie, warto do radiatora przykręcić jakiś wentylator 40mm - pamiętajmy jednak że na pewno nie będzie cicho. - Możemy również zastosować radiatory przeznaczone do chłodznia chipsetów płyt głównych - np. Zalman ZM-NB47J lub Pentagram Freezone NP-40 Al. - Lepszym wyjściem jest przerobienie jakiegoś aluminiowego radiatora, np. boxa od AMD czy Intela i zamontowanie na nim cichego wentylatora 80mm lub 92mm. Opis takiej adaptacji znajdziemy pod tym adresem - Klik. - Jeżeli nie chce nam się bawić w dopasowywanie takiego radiatora i mamy za dużo pieniędzy, możemy się zainteresować gotowymi systemami chłodznia kart graficznych - warte zainteresowania sa Pentagram Freezone XC-70 Al+, Evercool VC-RHC Turbo 2 oraz Zalman VF700 AlCu (chociaż IMO to przerost formy nad treścią). => Pamięci - Jeżeli pamięci na naszej karcie bardzo się grzeją, na początku dajmy jakiś nawiew na kartę. - Jeśli to nie pomoże, możemy zamontować na nie jakieś niewielkie radiatory. Możemy je zrobić, tnąć jakiś stary aluminiowy radiator od Pentium III lub coś w tym stylu. - Gdy z lenistwa nie chce nam się bawić w cięcie radiatorów, możemy kupić gotowe. Polecam Pentagram Freezone VGA Heatsink i Ocz Flowersink. => Pasta termoprzewodząca - To co zwykle dają producenci jako pasta to zwykle odrobina jakiegoś sylikonu lub plaster który ma się rozpuścić pod wpływem temperatury. Są one najczęściej kiepskiej jakość, co powoduje spory wzrost temperatury. - Dlatego polecam zmianę na lepszą pastę. Z dobrych i tanich mogę polecić Arctic Silver Céramique i Arctic Silver 5. - Instrukcję jak poprawnie nałożyć pastę na GPU znajdziemy pod tym adresem - Klik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...