Skocz do zawartości
Laser83

Pomocy Mam Problem Z Pamięćią Ddr Firmy Corsair

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć mam bardzo nietypową sprawę. Mam pamięć ddr, która okazała się walnięta. Nie przechodzi testu w programie S&M 1.8.1 beta. Jest to pamięć firmy Corsair, którą kupiłem na allegro. Sprzedawca zapewniał mnie, że pamięć posiada wieczystą gwarancje, jednak była kupiona w Anglii i nie ma paragonu. Co zrobić?? Jak ją zareklamować?? Macie jakieś propozycje?? Proszę o pomoc!! Pozdrawiam Laser83

Cechy pamięci:

producent Corsair

rodzaj pamięci DDR DIMM

standard DDR PC-400

pojemność pamięci 1 024 MB

ilość kontaktów [pin] 184 szt.

częstotliwość pracy 400 MHz

przepustowość 3 200 MB/s

opóźnienie - cycle latency 3

timingi 3-3-3-8

radiator w kolorze czarnym

obsługa ECC nie

rejestrowane nie

low-profile nie

markowe [major] tak

technologia produkcji TSOP II

dodatkowe informacje seria Pro z diodami

Dołączona grafika:damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbuj się dogadać ze sprzedawcą. Zapewniał o gwarancji to jesli produkt jest wadliwy powinien przyjąć reklamację. Jego sprawa jak ją wyegzekwuje od swojego sprzedawcy. A jaki są objawy tego ze jest walnięta? Spróbuj potestować programem memtest86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

B-) Z tym będzie duży problem. Kupiłem te pamięci jakieś rok temu na allegro i nie wiem, od kogo. On mówił, że nie ma gwarancji w formie paragonu, tylko jest gwarancja producenta. Teraz zmieniam, kompa i chciałem je sprzedać. Ostatni instalowałem system i miał problem. Po kilku restartach zainstalował się. Wówczas sprawdziłem pamięci każdą osobno. Pierwsza przeszła testy bez problemu, zaś druga nie. Wszystko sprawdzałem programem S&M. Jak sprawdzając memtest86 pod Dosem okaże się, że nie ma błędów to pamięć jest sprawna w 100%??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla memtest86 można wierzyć. A z programami do testowania pod Windą różnie bywa. Raczej za bardzo nie mają mozliwości przetestowania pamięci zajętej przez system. Także 100% nie sprawdzisz. Memtest niby też troche pamięci zajmuje ale jest to taka ilość ze praktycznie nie ma znaczenia.

Napisz jak wyniki. Jeśli masz uszkodzoną to już raczej poza załatwieniem gwarancji innej możliwości nie masz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko sprawdzałem programem S&M. Jak sprawdzając memtest86 pod Dosem okaże się, że nie ma błędów to pamięć jest sprawna w 100%??

W takim układzie pamięć jest sprawna. s&m tak ekstremalnie mocno testuje te pamięci że się grzeją jak szalone, i bez odpowiedniego nawiewu nawet sprawne pamięci potrafią sypać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć zrobiłem te tekściki, każdej kości osobno. W sumie każda kość przeszła po 4 testy i wynik był pozytywny. Ponieważ 0 errorów. To znaczy że kości są w 100% sprawne??I mogę je sprzedać z czystym sumieniem??Pozdrawiam Laser83

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi