Skocz do zawartości
bayzelek

Asus Extreme Maximus Ix38 --> Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od wczoraj jestem posiadaczem płyty Asus Maximus Extreme X38 z pamięciami DDR OCZ 1800MHz platinum.

Zainstalowałem wszystko i odpaliłem i tu nie było problemu (pamięci znalazł domyślnie jako 1066 MHz) procesor Core 2 Extreme X6800 także bez problemu. Przy domyślnych ustawieniach pamięci da się ustawić przy zachowaniu stabilności tylko na 1600 MHz (nie znam się na szczegółach ustawień biosu ale może do tego dojdę). Problem polega na tym że po instalacji systemu i sterowników wrzucam program AI SUITE lub PC PROBE i w tym momencie wyskakuje niebieski ekran (win xp). Pod win XP64 program pc probe chodzi bez zarzutu natomiat po zainstalowaniu AI SUITE i sterowników EDU (chyba tak się to pisze) zatrzymuje się komputer pod koniec instalacji (po resecie ekran zatrzymuje się podczas ładowania windowsa - już po odpaleniu pulpitu). Dzieje się tak niezależnie od ustawienia taktowania pamięci. Zmiana biosu na najnowszy nie pomogła. Podkreślam ze wszystko jest na defaultowych ustawieniach. Temperatury w normie.

Czy ktoś miał podobny problem? Bez instalacji tych rzeczy wszystko działa stabilnie.

Proszę o pomoc. Z góry dzięki

Edytowane przez bayzelek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie nic takiego sie nie dzialo. Wszystko dziala ok po instalacji programow asusa. A jak ich nie instalujesz to nic sie nie dzieje mam rozumiec ?

Generalnie nic się nie dzieje dopóki ich nie uruchamiam (winXP) lub dopóki nie instaluje sterowników EDU pod winxp64 (wtedy jest zwiecha na zakończenie instalacji).

Poza tym reszta ok. Nic się nie dzieje nawet podczas ciężkich testów (wszystko stabilne).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi