JejoX Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Witam, Od paru dni mam dziwny problem z włączeniem komputera.Gdy włączam przycisk power komputer nie odpowiada,gdy włączam przycisk power na mobo (DFI) również nic.Lampki na mobo sie świecą wiec zasilanie jest,wentyle natomiast sie nie kręcą. Sprawdziłem styki wszystkich kabli i jest ok.Na cała sytuacje pomaga kilkukrotne wyłączenie i włączenie zasilania zasilacza.Po paru takich zabiegach komputer w końcu sie włącza.Po wyłączeniu kompa sytuacja sie powtarza. Ktos ma jakieś propozycje? Komputer jak w podpisie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Jedna z wielu możliwych przyczyn- pada bateryjka podtrzymująca bios- kupić nową i sprawdzić- nawet jeśli to nie to- mały wydatek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 (edytowane) Jedna z wielu możliwych przyczyn- pada bateryjka podtrzymująca bios- kupić nową i sprawdzić- nawet jeśli to nie to- mały wydatek. hmmm....zrobi sie. Uprzedzę pytanie apropo kondensatorów-brak spuchniętych. Strasznie mi sie nie chce-ale chyba trzeba rozebrać wszystko i raz jeszcze poskładać.Ten głupi zabieg często pomaga. Edytowane 28 Listopada 2007 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Strasznie mi sie nie chce-ale chyba trzeba rozebrać wszystko i raz jeszcze poskładać.Ten głupi zabieg często pomaga.Tru, tru... Możesz jeszcze sprawdzić napięcie +5Vstandby z zasiłki- ale jeśli piszesz, że diody na mobo świecą (zakładam że świecą przy wyłączonym kompie) to powinno być OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Wszystko rozebrałem,złożyłem,przeczyściłem,przedmuchałem i.....nic to nie dało. :mur: Nie mam pojęcia co sie dzieje.Musze iść drogą eliminacji i sprawdzić sprzęt pod inna zasiłką.Bo wydaje mi sie ze to wina zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raps Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Mam podobny problem. Włączam kompa POWERem, wiatraki zaczynają chodzić, włącza się monitor(CRT), ale po chwili(3-4sekundy) zaczyna migać dioda monitora. Niby system startuje ale jakby było za mało mocy w zasilaczu. Myślę że tu tkwi problem, narazie nic z tym nie robię bo normalnie mi się nie chce. Za drugim-trzecim razem zawsze komp startuje już w porządku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 fajnie ze podales na czym pracujesz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Anger Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Spróbujcie poodłączać napędy, zwłaszcza stację dyskietek, bo miałem kiedyś podobne problemy i okazało się że FDD robił spięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flashh Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Mialem to samo ostatnio - nie podam modeli płyty bo nie pamietam - wymienilem zasilacz i bylo jeszcze gorzej - coś na płycie (moze problem z kondensatorami choc spuchniete nie są ) - u mnie to byla płyta niestety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucky_luke23 Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Witam, jesli tak wam sie robi to na 70% jest to wina zasilacza (spuchnięte kondesatory ) a 30% to walnięte mobo. W sumie z tego co zauwazylem to mobo przewaznie siada z winy zasilacza tzn przy pierwszych problemach z włączeniem kazdy to olewa bo przeciez za drugim zalapuje, a mobo juz wtedy dostaje niezle w d**e :). dobra zasilka do podstawa.pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 (edytowane) Mam podobny problem. Włączam kompa POWERem, wiatraki zaczynają chodzić, włącza się monitor(CRT), ale po chwili(3-4sekundy) zaczyna migać dioda monitora. Niby system startuje ale jakby było za mało mocy w zasilaczu. Myślę że tu tkwi problem, narazie nic z tym nie robię bo normalnie mi się nie chce. Za drugim-trzecim razem zawsze komp startuje już w porządku.U mnie nawet wentyle sie nie kręcą.Jak by tak było to byłbym prawie pewny ze to wina płyty.A tak to wychodzi na zasilacz.Bo jakos po włączeniu POWER nie dostają napięcia z zasilacza.Zwłaszcza że po kilkukrotnym włączeniu i wyłączeniu zasilania zasilacza komp startuje. Spróbujcie poodłączać napędy, zwłaszcza stację dyskietek, bo miałem kiedyś podobne problemy i okazało się że FDD robił spięcia. hmmmm...obadam Witam, jesli tak wam sie robi to na 70% jest to wina zasilacza (spuchnięte kondesatory ) a 30% to walnięte mobo. W sumie z tego co zauwazylem to mobo przewaznie siada z winy zasilacza tzn przy pierwszych problemach z włączeniem kazdy to olewa bo przeciez za drugim zalapuje, a mobo juz wtedy dostaje niezle w d**e :). dobra zasilka do podstawa.pozdr Miałem już 2 Tagany i teraz Seasonica-i wiem ze cos takiego jak dobra zasiłka nie istnieje.Działa bo działa-do czasu :wink: .Tak miedzy nami to z megabajtami miałem mniejsze problemy niz z tymi "markowymi". :lol2: Miernik w łapy i sprawdzę go.Ale cos czuje ze dostane nową :lol2: Edytowane 29 Listopada 2007 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raps Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 fajnie ze podales na czym pracujesz... Zapomniałem podać po rejestracji. Już uaktualnione. Spróbuje podczas weekendu podłączyć od drugiego kompa zasilacz tagana 430W, zobaczymy czy pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...