Skocz do zawartości
jurek_wln

Obsadzanie 4 Banków

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mam problem. Mam pamięci Twinmosa 2 x 512 DDr 400Mhz Cl 2.5 3200 Dual fabrycznie parowane zakupione z zestawem. Dokupiłem Hynixy też 2 x 512 praktycznie identyczne tylko nie znam Cl? . Poprawnie zapełniam banki i komp nie wstaje, nawet do biosu nie mogę wejść. Twinmosy mam lekko podkręcone. Pamięci są dobre bo zamieniłem je z Twinmosami i chodzą. Czy może powinienem wrócić Twiny do ustawień default i spróbować wtedy obsadzać 4 banki czy to że nie mogę już wejść do biosu świadczy o tym że pamiątki nie współdziałają. Jak mogę dać identyczne ustawienia dla obu zestawów skoro nie mogę wejść do biosu. Przypuszczam że jeśli nawet

pamięci pracują z różnym Cl to powinno sie to dać ustawić na identycznym poziomie w Biosie a tak...proszę o porady z gry dzięki!!! Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie sklada , ze moj AMD bangla na 4 bankach. 2x256 zakupione w dualu jeszcze za czasow Bartona i soketu A , pozniej 2x512 zakupione w tym roku , kosci dwustronne przy okazji i wszystko lazi w dualu ze soba. Plyta to MSI K8N (albo NeoF Platinium , nie moge spamietac nazwy :) ) Platinium jesli sie nie myle. Wszystkie kosci jak widzisz sa roznych pojemnosci , roznych CL nawet bo zestaw pierwszy to CL2.5 , zestaw drugi to CL3. Calosc lazi ze soba bez kombinacji w biosie , nic nie ustawiane jedynie to bios obnizyl predkosc z 400 na 333.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to sie pochwaliłeś :]

na dfi lp właśnie latam na dualu 2x512 geil ultrax BH5 + 2x512 kingston hyperx TCCD :) 200mhz 2-3-2-8-2 2,9v,, tak na szybko

zabotuj na jednym komplecie, ustaw cr=2, wsadź wszystkie kości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki na szybko pisałem i faktycznie zapomniałem dodać. Płyta DFI LP 4DUltra o ile sobie przypominam. Aktualnie nie ma dostępu do pamięci wiec poza tym że TM chodzą na CL 2.5 a Hynixy CL3 nic nie wiem. Jeżeli te pamięci nie pójdą a to wielce prawdopodobne jaką mam pewność że dokupiony drugi dual TwinMosów o identycznych arametrach jak aktualne zadziała i jaka jest różnica między 2x1gb a 4x512 mb na tych samych pamięciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi