Skocz do zawartości
CLAU

Plyta Glowna Pod E2160

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Pierwszy post na tym forum, mam nadzieje, ze dowiem sie potrzebnych rzeczy w odpowiedziach bo przegladam Wasze forum od dluzszego czasu wnikliwie czytajac recenzje i opinie z uzytkowania komponentow ale mimo wszystko mam kilka watpliwosci, do rzeczy:

Napalilem sie na MSI NEO2 FIR czytajac wiele pochlebnych opini. Plyta jest stabilna, dobra do oc i nie ma z nia wiekszych problemow. No wlasnie... Mozna przeczytac tutaj duzo opinie na temat slabej (zlej?) wspolpracy z procesorami na szynie 200mhz, czyli m in tym ktory chcialem do tego wlozyc. Czym objawia sie ten klopot i czy naprawde jest on powazny ? Mam w planie uzyc zworki aby zrobic z e2160 3ghz i wsio. Jak bedzie trzeba zwieksze napiecie ale 3ghz to to co chcialbym osiagnac i wiecej mi nie potrzeba. Akutalizacja do najnowszego biosu obecnie rozwiazuje te problemy ze wspolpraca ? I czy podwojne uruchamianie sie plyty to taka "stala" funkcja tej plyty czy to jakis blad spowodowany czyms ?

Konfig calego zestawu:

E2160 + Noctua NH-U12F + Zalman STG

MSI NEO2 FIR

OCZ 2x 1Gb Platinum rev. 2.0

Corsair 520 HXEU

Obudowa Lian Li PC-7 SE-B III

Zalezy mi na tym aby wyciagnac mobo z pudelka, zmienic zworke, zalozyc procka i chlodzenie, uruchomic, zobaczyc 3ghz i moc spokojnie pracowac z kompem. Czy jest to mozliwe czy bede nekany przez dual booty lub jakies inne problemy ? Zalezy mi na rzeczowych odpowiedzaich, czytalem glowne watki dotyczace plyt glownych ale jednoznacznych odpowiedzi tam nie znalazlem. Pierwszy raz zmieniam kompa i nie chcialbym byc ujajony z plyta glowna.

Pytanie do posiadaczy noctuy i innych znawcow: jest sens dla zachowania ciszy wymienic/sprzedac wiatrak z coolera i zastapic go xthermalem pro 120mm ?

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do płyty zdań jest tyle ile użytkowników ;) Ja bym się skłaniał raczej w stronę Foxconna P35A-S (albo bez S) lub Abita IP35 (nie -E).

Co do coolera-nie ma potrzeby zmieniać bo oryginalny jest bardzo dobry-cichy i wystarczająco wydajny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Foxconna znaczaco rozni sie od MSI ? Jest stabilniejszy ? Nie przewiduje bawienia sie w szukanie najwyzszej stabilnie dzialajacej czestotliwosci na procku i mobo wiec zastanawiam sie czy warto brac MSI czy moze jednak cos innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi