Skocz do zawartości
trismus

Cooler Na Chipset Asusa P5n32 Se Deluxe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zamierzam zmienić chłodzenie płyty P5N32 SE Deluxe. Na mosfety pójdą dwa Thermalrighty HR-09. Przymierzam się do Thermalrighta HR-05 na NB. I tu mam kilka pytań.

1. Czy HR-05 zmieści mi się pod zamontowaną pionowo Ultrą-120 Extreme?

2. Jeśli tak, to czy nie lepiej kupić HR-05 IFX (i czy on by się zmieścił?)

3. Co mam walnąć na SB? Może być drugi HR-05 (IFX SLI)?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Ponieważ to mój pierwszy post na tym forum więc WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć! :)

Wersja IFX różni się tylko finezyjnym kształtem nawiązującym do coolera IFX-14... i ceną. Wyższą ma się rozumieć. Jeśli wymienisz Ultrę120 eXtreme na IFX-14 to wtedy kup HR-05 IFX koniecznie. ;) A tak... ostatecznie możesz kupić zwykłe :P

Z tego, co widzę to chyba (nie biorę odpowiedzialności) na mostku północnym lepiej byłoby umieścić wersję SLI HR-05/HR-05 IFX i wyprowadzić radiator w stronę RAMu. Wersja zwykła, o ile wejdzie, to wejdzie na styk. Rzuć okiem tutaj - montaż przedstawiono na płycie o chyba identycznym ułożeniu chipsetu względem socketu, jak w Twojej płycie głównej. Banki pamięci w Twojej są chyba nieco dalej.

Na mostek południowy spokojnie powinien wejść zwykły HR-05... no chyba, że w dolnym slocie PCI-E trzymasz kartę graficzną z jakimś rozbudowanym chłodzeniem montowanym na wierzchu karty - np. HR-03. Ale również nie dam sobie głowy uciąć - piszę na podstawie ilustracji Twojej płyty w sieci.

Pozdrawiam

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybki odzew.

Faktycznie chyba trzeba będzie umieścić tam HR-05 SLI, bo miejsca coś mało. Co do SB, to co prawda nie mam tam drugiej karty, a to co mam (GF 7950 GT) mimo, że chłodzone HR-03, nie zajmuje tak dużo miejsca, ale pewnie w najbliższej przyszłości będę zmieniał kartę graficzną i różnie to być może, więc na wszelki wypadek wezmę wersję SLI. Właściwie to dzięki temu mogę się przekonać bezboleśnie czy HR-05 SLI zmieści się na NB. Kupię najpierw ten na SB i przymierzę na NB. Jak będzie pasował to dokupię taki sam na NB.

Stokrotne dzięki Labovsky! Jeśli nie będziesz miał nic przeciwko temu to w ciągu kilku najbliższych dni będę miał pewnie kilka pytań do Cię, bo chciałbym kompa wyciszyć/wytłumić i usprawnić w nim przepływ powietrza, a z tego co zauważyłem czytając to forum, to jesteś miszczunio w tym temacie. :-P

Pozdrawiam serdecznie

PS. Jeszcze jedno: czy na "zwykłą" HR-05 wejdzie wentyl 90?

Edytowane przez trismus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kupujesz IFXy to wydaje mi się, że koniecznie musisz kupić na procesor IFX-14... o ile ofkors masz taką ochotę. Ja bym kupił... ale chyba nie jestem zbyt rozsądny w tym, co piszę :D

Ożeszku włoski... cóż to byłby za widoczek smaczny: IFX-14 i do tego 2x HR-05 IFX ^_^

Stokrotne dzięki Labovsky! Jeśli nie będziesz miał nic przeciwko temu to w ciągu kilku najbliższych dni będę miał pewnie kilka pytań do Cię, bo chciałbym kompa wyciszyć/wytłumić i usprawnić w nim przepływ powietrza, a z tego co zauważyłem czytając to forum, to jesteś miszczunio w tym temacie. :-P

Bardzo mi miło, więc tym bardziej wybacz mi następujące słowa:

Proszę mnie tu nie lansować i nie podlizywać się, bo przez to czuję się zobowiązany. A tak... to swobodnie pomagam, jak tylko mam czas i ochotę. Zatem bardzo proszę nie pisać do mnie w te słowa, szczególnie, że na forum jest wielu innych, lepszych ode mnie "Kozaków", którzy nie musieli mieć tego szczęścia posiadania czasu akurat w tym momencie.

Wiem, że to było z dobrego serca, ale wolałbym unikać takiego wartościowania :)

Apropos Twojej zapowiedzi to jak tylko będę miał możliwość to postaram się coś podpowiedzieć.

Pozdrawiam :)

P.S.

PS. Jeszcze jedno: czy na "zwykłą" HR-05 wejdzie wentyl 90?

Nie... a przynajmniej nie bez jakichś kombinacji. Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, jak 90 na nie nie wejdą to jednak będę musiał kupić te IFXy (na nie ponoć 90 wchodzą).

Co do "podlizywania się" to wstyd mi, że tak to lizusowsko zabrzmiało :oops: , ale to nie był podryw :wink: tylko, być może nieudolne, stwierdzenie faktu: masz sporą wiedzę nt. konwencjonalnego chłodzenia kompów i chęć do zgłębiania tematu. I stąd nazwanie Cię "miszczuniem" - w tym samym znaczeniu co, toutes proportions gardées, "mistrz szachowy" lub - tu znacznie trafniej - mistrz cechowy. W takim brzmieniu określenie to nie dezawuuje innych forumowiczów, bo jest tylko podkreśleniem pewnego poziomu kompetencji, który IMHO reprezentujesz (zważ, że to ocena laika. Profesjonalista być może oceni to inaczej. Ale to nie jest forum zrzeszające speców od elektroakustyki czy aerodynamiki tylko zwykłych użytkowników komputerów i stąd "amator orientujący się nieźle w danej sprawie" to "miszczunio". Bo jeśli nie on, to kto?) a nie mówi nic o tym, czy inni użytkownicy mają poziom podobny (wielu ma!). Tak miało być w teorii, ale w praktyce rzeczywiście wyszedł mi lepki babol :?, bo można to odebrać jako kabotyńskie: "Jesteś najlepszy w tym co robisz". Przepraszam, że tak to zabrzmiało :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, jak 90 na nie nie wejdą to jednak będę musiał kupić te IFXy (na nie ponoć 90 wchodzą).

Co do "podlizywania się" to wstyd mi, że tak to lizusowsko zabrzmiało :oops: , ale to nie był podryw :wink: tylko, być może nieudolne, stwierdzenie faktu: masz sporą wiedzę nt. konwencjonalnego chłodzenia kompów i chęć do zgłębiania tematu. I stąd nazwanie Cię "miszczuniem" - w tym samym znaczeniu co, toutes proportions gardées, "mistrz szachowy" lub - tu znacznie trafniej - mistrz cechowy. W takim brzmieniu określenie to nie dezawuuje innych forumowiczów, bo jest tylko podkreśleniem pewnego poziomu kompetencji, który IMHO reprezentujesz (zważ, że to ocena laika. Profesjonalista być może oceni to inaczej. Ale to nie jest forum zrzeszające speców od elektroakustyki czy aerodynamiki tylko zwykłych użytkowników komputerów i stąd "amator orientujący się nieźle w danej sprawie" to "miszczunio". Bo jeśli nie on, to kto?) a nie mówi nic o tym, czy inni użytkownicy mają poziom podobny (wielu ma!). Tak miało być w teorii, ale w praktyce rzeczywiście wyszedł mi lepki babol :?, bo można to odebrać jako kabotyńskie: "Jesteś najlepszy w tym co robisz". Przepraszam, że tak to zabrzmiało :oops:

Pas de probleme! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi