Skocz do zawartości
Kanghoy

sieciowy i kabel powyzej 100m???

Rekomendowane odpowiedzi

No wlasnie...mam sieciowy 100 mb/s .... ale gosc ma do mnie ok 120 m .... to jest mus ;) tzn on ma sdi i ja chce miec tyz ;) ... wiec mam pytanie czy musze kupic jakis inny sprzet[nie za bardzo w chodzi w droge router po drodze....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm a moze jakims schemacikiem zucisz??? bo i tak bede misiał sam sobie skretke robic ;/ bo taniej mi wyjdzie kupic linki i przerobic [i beda bardziej wytrzymałe] niz kuppic normalnie 120 m kabla ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uuuu. W taki sposób to ty na pewno tej sieci nie zrobisz. Kabel UTP musi być odpowiednio poskręcany żeby nie zachodziła interferencja. Bo nie dość że przekroczysz o jakieś 20 m odległość to będziesz miał do tego zakłucenia, więc raczej marne szanse. Ale w każdym razie powodzenia życze. :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 130m, ale miedzy dwoma przełącznikami i śmiga na 100Mbps A co do kabla to zależy jak on będzie puszczony tzn przewieszka, w ziemi itd. Chodzi o zkłucenia jesli np puscisz go blisko sieci energetycznej to cięzka sprawa bedziesz musiał zapodac kabel FTP albo nawet STP bo inaczej może nie ruszycz. A jeśli masz dużo kasy to połóż światłów i po kłopocie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaski duzo nie mam...[a komu zbywa??? :P] kabel pojdzie po dachach .... ok 15-20m od linii telefonicznej ;)... ktos zmnie staszyl ze moge miec duze problemy i duze opuznienia przy takich odleglosciach ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli kabel pójdzie po dachu to spokojnie możesz zrobić to na UTP np od madexa oczywiście zewnętrzny. A co do opóźnień to owszem pingi mogą dłużej lecieć ale to już zależy od sprzetu który to będzie obsługiwał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na kablu 5 cat. napewno pojdzie te 120m, sam z kumplem podlaczalem jednego goscia ktory od suicza byl oddalony o uwaga :-) 225m .. i co ?? poszlo na 100 Mbps :-) cud ??

wiec smialo mozesz podlaczyc, kup skretke cenowo wychodzi roznie, jesli kupujesz na metry to pewnie cos kolo 80gr 1 zł za metr, a jesli kupujesz karton 305m to u mnie kosztuje on lekko ponad 200 zł

tylko jeszcze naskrob czy laczycie tylko dwa kompy scrossowanym kablem czy jeszcze jakis hub/suicz wchodzi w gre :-)

jesli tak to bierz jakiegos huba/suicza malego 5 portowego or something i pozamiatane, ciaganie kabli po dachach to dobry pomysl, jeszcze nigdy nie mialem wiekszego problemu zeby cos nie zatrybilo na wiekszych odleglosciach a podlaczylem juz sporo ludzi :-)

wiec, powodzonka :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

praktyka:

miałem dziwny kabel którym sieć śmigała na 10mbit, ale słonko

na wiosnę przygrzało i trzeba było położyć normalny kabelek do sieci.

Zrobiłem pomiar na "szkiełko i oko" i kupiłem 120 mb kabla UTP kat.5.

No i ledwo styknęło :lol: - trzeba brać większy zapas przy zagmatwanej trasie kabla. Kabel idzie po ścianach i po gzymsie z kablami elektrycznymi.

Po podłączeniu do switchy na dwóch końcach śmiga spoko na 100mbit fullduplex. Co do opóźnień to przy 115kbit sdi to żadne opóźnienie nie pomoże ani nie zaszkodzi :D

Jeśli nie będzie chodziło na switchach zawsze z jednej strony możesz dać zwykłego 10mbit huba, co wymusi ustawienie switcha na 10mbit, a nie problemy z dograniem prędkości.

pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi