[ HAIZ ] Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Dzien dobry bardzo Mam taki problem, ze chcac utworzyc kopie zapasowa Ubuntu 7.10 programem mondo wywala mi bledy o niepoprawnosci kernela jako ze mondo obsluguje mindi kernel do wersji 2.4 a w Ubuntu 7.10 kernel jest w wersji 2.6 :/ Znacie moze jakis inny program do robienia kopii pod ta wersje ubuntu? Dopdam jeszcze ze kopia ma byc na plycie a plyta ma byc plyta bootowalna i instalowac sie po wlozeniu nosnika. Nie wiem czy aby dobrze sformulowalem ale dopiero zaczynam swa walke na linuksie Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 a nie łatwiej podzielić dysk na / i /home? Przy instalacji kasują się tylko programy, a dane zostają. Jakbyś chciał zostawić "instalki" programów, to przed przeinstalowaniem skopiujesz sobie wszystko z /var/cache/apt/archives/ do /home/backup i masz backup wszystkiego ;) Pozatym nowa wersja ubuntu pokazuje sie chyba 2 razy do roku a miom zdaniem nie ma potrzeby przeinstalowywać linuksa częściej ;) To nie windows żeby sie zamulił po tygodniu uzywania :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[ HAIZ ] Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 a nie łatwiej podzielić dysk na / i /home? Przy instalacji kasują się tylko programy, a dane zostają. Jakbyś chciał zostawić "instalki" programów, to przed przeinstalowaniem skopiujesz sobie wszystko z /var/cache/apt/archives/ do /home/backup i masz backup wszystkiego ;) Pozatym nowa wersja ubuntu pokazuje sie chyba 2 razy do roku a miom zdaniem nie ma potrzeby przeinstalowywać linuksa częściej ;) To nie windows żeby sie zamulił po tygodniu uzywania :] Heh nie czuje sie usatysfakcjonowany ;P Tu chodzi o to zeby ta kopia byla instalowalna na inne kompy z cala zawartoscia dysko :) W ostatecznosci zrobie ja na łendołsie Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrOOliK89 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 To może to Ci coś pomoże: http://www.pcworld.pl/news/130744.html Ewentualnie pakujesz cały dysk (z linuksem) i później rozpakowujesz na drugi. Instalujesz gruba i działa. (ale mogę się mylić) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 NIe mylisz sie. Wystarczy skopiowac, na ten sam typ partycji, instalnąć bootloadera i działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter10 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 Można przecież użyć do robienia obrazów partycji linuksowych dystrybucji LiveCD: SysRescueCD i GParted. Obydwie zawierają program partimage którym spokojnie można zrobić kopię zapasową Linuksa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[ HAIZ ] Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 Przygod ciag dalszy :) Otoz zmontowalem obraz dysku do formatu iso (obraz calego dysku) poprzez komende " dd if=/dev/sda1 of=/home/uzytkownik/Desktop/image.iso " Niby oka robi obraz wszystko fajnie ale chcac go zaladowac programem "Ubuntu Customization Kit 2.00..." wywala mi blad ze program nie obsluguje iso w formacie 9660 :/ Dodam jeszcze ze takowy back up ma byc w formie plyty instalacyjnej prostej w intalacji dla uzytkownika w ogole nie zaznajomionego z linuksem oraz dzialac na roznych kompach raczej takiej samej o ile nie podobnej konfiguracji Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...