Skocz do zawartości
boxer

Athlon 64 + Nforce 4ultra + Twinmos Ddr400

Rekomendowane odpowiedzi

Cze słuchajcie mam pewien dylemat . Chciałem sobie zrobić apgrejd starego kompa niewielkim kosztem wybór padł na A64 albo 3000+ Venice 1800Mhz albo coś mocniejszego A64 3700 - 3800 - 4000+ (2200-2400Mhz) na płycie z Nforce 4Ultra Asus A8N-E, plus moje stare pamiątki TwinMos PC3200 DDR400Mhz 2,5-3-3-8 SPD. Mam pytanie czy będą te pamięci chodzić w Dualu na 200Mhz na tych podzespołach bo na straym procu i nForce 2 więcej jak 193Mhz w Dualu nie chcą chodzić. I jak to podkręcić chodzi o to czy jest możliwość żeby proc poleciał wyżej , bo pamięci chyba więcej jak 220Mhz nie zrobią , proc ma chyba mnoznik zablokowany więć jak bedę chciał puścic pamięci synchronicznie z prockiem to może byc lipa z OC :blink: . Pomóżcie bo jestem cienki w A64. Nie odsyłajcie mnie do szukajki bo sorry ale nie mam czasu czytac licytacja w toku, potrzebuje szybkich rad.

Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

ale nie mam czasu

Przykro mi :?

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
Pamiątki pójdą te 200 (400) ale możesz dać asynchronicznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok 200 pójdą ale to nominalne wartości procka wtedy, jest mozliwość zmainy np HT albo czegos takiego? Jedynym wyściem jest albo kręcić pamięć na ile sie da zwiększająć v i luzując tajmy albo asynchronicznie (mniej wydajnie) tak z moim poziomem wiedzy o A64 na razie tyle mi wpadło do głowy czy jest inny sposób np z tym HT jakoś go zmniejszyc albo coś i czy to będzie synchro wtedy czy asynchro?? Sorry za trochę tępe pytania ale jak mówiłem licytacja w toku i czasu brak na zgłębienie tajników A64 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

albo asynchronicznie (mniej wydajnie) tak z moim poziomem wiedzy o A64 na razie tyle mi wpadło do głowy

Nie prawda. Lepiej poczytaj najpierw o czymś a potem kupuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie prawda. Lepiej poczytaj najpierw o czymś a potem kupuj.

No cóż w sumie czułem że będę musiał sam do tego dojść :-| a myśłałem że udzielisz konkretnej podpowiedzi :sad:

Pzdr

...nic ide czytać... jakby ktoś miał chęć czekam na szybkie wsakówzki..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Odpowiedziałem Ci a Ty sie obrażasz. Nie będzie mniej wydajniej (chyba że chodzi o benchmarki). To nie jest już socket A gdzie asynchronicznie=gorzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym się nie pakował w taki zestaw, szczególnie w tego asusa. Mam prawie identyczny sprzęt + memki kingstona pc3200. Na mobasie wyciągnąłem najwięcej 283htt stable, 300 w porywach, ale na niskim mnożniku cepa. Zmiana chłodzenia na NB też nic nie dała, pozostają mody (na coś się kiedyś natknąłem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedziałem Ci a Ty sie obrażasz. Nie będzie mniej wydajniej (chyba że chodzi o benchmarki). To nie jest już socket A gdzie asynchronicznie=gorzej.

Wcale sie nie obraziłem :wink: , ta odpowiedź już już mi lepiej odpowiada przynajmniej wiem na czym stoję

Ja bym się nie pakował w taki zestaw, szczególnie w tego asusa.

w takim razie co polecacie jaka płytkę do oc , zaznaczam że ma być niedroga i używana Abitów praktycznie brak na allegro , zostaje cos MSi i Epox lub Gigabyte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę poczytałem jestem w miarę w temacie już. Chyba jednak wezmę Asusa A8N-E (nForce 4 Ultra) nie musi byc jakieś extreme oc i tak nie bedzie to komp do gier , ważne żeby było stable.

Jakiego procka byście polecili w takim zestawieniu z zakresu 3000+ do 4000+ który sie najlepiej opłaca do Oc w zestawieniu z płytą Nf4 Ultra i z moimi słabymi pamiątkami. Czy warto brac proca z 1024Mhz cache , czym się różnia procki Made in China, od Made in Malaysia. Te z Chin sa jakieś gorsze może??

Mam na oku:

3700+ 2200Mhz 1024 cache Malay

3800+ 2400Mhz 512 cache China

4000+ 2400Mhz 1024cache Malay

i jakieś 3000+ 3200+ Venice Malay

który brać?

Dzieki za odpowiedzi

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi