Skocz do zawartości
Greeyer

Problem Z Athlon X2 4000+ I Ramem.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Postanowiłem zrobic upgrade kompa. dokupiłem procesor Athlon X2 4000+ am2, 2 x 1 gb DDR2 667mhzGoodram i GF 8800 GT ( 3 tygodnie czekania :angry: ).

Wczesniej miałem 7600 gs galaxy, 1gb 667 ramu i A64 3000+.

Mobo: DFI infinity nf ultraII-m2.

Po włozeniu ramu (łacznie 3 kosci = 3gb), Grafiki i procesora, podlaczeniu kabelkow.. komputer nie bootowal - wlaczal sie, wiatraczki sie krecily ale ekran pozostawal czarny i migala diodka na monitorze (tak jak miga gdy nie wlaczy sie komputera tylko sam monitor).. Wyjełem nowe kosci, zostawilem tylko tą starsza 1gb - dalej to samo. Poczatkowo myslałem ze problemem jest Karta graficzna - wyjełem, wlozylem Galaxy - nie działa.

Nastepnie wymieniłem procesor na A64, 1 gb ramu i Galaxy (stara konfiguracja) - bootuje, działa :)

Wlozylem Gf8800 - działa :)

dołozylem 1 kosc ramu - działa.

Włozylem X2 - znow to samo, komputer nie bootuje, nie wydobyrwaja sie zadne dzwieki...

Procesor jest nowy, w wersji box, swiezo z opakowania..wszystkie nozki proste itp itd. Powinien odpalac sie przynajmneij bios, prawda? Problem stanowi procesor (chyba) i nie wiem co mam zrobic zeby uruchomic komputer... Sprawdzalem czy jest poprawnie wsadzony w socket, resetowałem ustawienia cmos... co moze byc przyczyna? Gdy jest wsadzony X2 kompute nie bootuje w zadnej konfiguracji.

Help :)

Jeszcze 1 pytanie na temat ramu - czy na tej płycie da sie odpalic 3x ddr2 ? czy musi to byc koniecznie 1,2 lub 4 kosci? Komputer dziala na 1 i 2 kosciach, natomaist gdy wsadze 3 plyta pipczy...

Prosze o pomoc, w miare mozliwosci.. i opis jak powinan wygladac wymiana sprzetu. Nie reinstalowalem windowsa..ale to chyba nie ma wplywu na to...

Edytowane przez Greeyer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym że nie działa 3x1 gb... Probowalem juz wszystkie mozliwe konfiguracje jesli chodzi o umieszczenie pamieci w slotach.. mam 1 "stara" kosc (godram 1gb dd2 667 pc5300 gr667d264l5/1g) Dokupilem 2 kosci o takich samych oznaczeniach tej samej firmy, te nowsze roznia sie tylko tym ze maja pamieci tylko po 1 stronie. Wkladajac 3 na raz nie dziala. wkladajac 2 nowe nie dziala (sprawdzalem wszystkie mozliwe konfiguracje w slotach). Komputer dzialal tylko w 1 konfiguracji - starsza pamiec i jedna z nowych. Z druga nie chce pojsc. Wkladajac dwie na raz(nowa i starsza) w srodkowe 2 sloty (i tylko w te) dzialalo do teraz - przy graniu w crysisa wywalilo mi niebieski ekran i od tego momentu zaczelo pipczec przy probie uruchomienia kompa. Atm dziala tylko ta starsza kosc :( Nie wiem co mam z tym zrobic, fajnie by bylo gdyby nowe kosci tez chodzily... dodam ze starsz pamiec dziala na slotach 2-4..na 1 nie dziala zadna. Czy problemem jest plyta? :(

Edytowane przez Greeyer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi