dax Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 Witam. Problem mój polega na tym, iż na starym komputerze: dfi lanparty nf 4 ultra-d a64 3000+ s.939 (default 1.8ghz, jednordzeniowiec), 1gb 333mhz goodram, 7600gt pci-e stary dysk seagate 80gb barracuda IDE miałem w Call of Duty 4 60-80FPS. Zmieniłem specjalnie całą platformę do tej gry (reaktywacja klanu, profesjonalna gra, esport itd.) i teraz mam: msi p35 neo2 fir pentium dual core e2160 (skręcony na 3ghz) ocz platinium cl 4 rev 2.0 2gb (4-4-4-15 833Mhz) 8600gt palit sonic+ dysk WD 160gb SATA i mam 40-60FPS, a w walce 20 oO Pytanie: co jest nie tak? Ustawienia są całkowicie te same, config ustawiłem taki sam, DirectX taki sam, Windows również ten sam! Podkrecilem pamieci na 5-5-5-15 1000Mhz, przeinstalowałem gre i niby jest poprawa o jakieś 20-30FPS, ale prawde mówiąc porównując stary sprzęt do nowego to powinienem mieć max oO TYMBARDZIEJ, iż kolega o sprzęcie: procesor: Pentium E 2160 @ 3000mhz pamięć: 2gb Corsair twin2x @ 800mhz cl4 1.9v grafika: Palit 8600gt sonic+ @ (700/2040) (więc różnica tylko w pamięciach) ma max fps na full detalach :| Jakieś pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 Windows również ten sam!I tu jest problem. Zrób format i zainstaluj wszystko na nowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dax Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 I tu jest problem. Zrób format i zainstaluj wszystko na nowo. Tak myślałem, że ktoś napisze. Mialem na mysli ze ta sama wersja Windowsa, czyli nie Vista, czyli nie jst to spowodowane tym, że Vista żre wiecej ramu. Jak zauwazyleś, dysk rowniez jest nowy wiec system rowniez musiał być nowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 (edytowane) Ale to nie problem zostawić stary dysk i podłączyć ;) Myślałem że pominąłęś to. Masz viste? Zainstaluj xp. EDIT: Sorry, ale wyszło masło maślane, "czyli nie jest spowodowane tym, że vista żre więcej ramu". Edytowane 1 Grudnia 2007 przez Grzechu_1990 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dax Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 Ale to nie problem zostawić stary dysk i podłączyć ;) Myślałem że pominąłęś to. Masz viste? Zainstaluj xp. Mialem na mysli ze ta sama wersja Windowsa, czyli nie Vista, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChubbChubb Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 Moze glupie pytanie ale jednak zadam je - a z ta plyta glowna to sie umiesz obchodzic ? moze jakies timingi na pamieciach zle ustawiles (to sie chyba alfy nazywaja, sam jestem laik w tym temacie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dax Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 Moze glupie pytanie ale jednak zadam je - a z ta plyta glowna to sie umiesz obchodzic ? moze jakies timingi na pamieciach zle ustawiles (to sie chyba alfy nazywaja, sam jestem laik w tym temacie) Na standardowych timingach i wszystkim ustawionym defaultowo to i tak powinno śmigać 3x szybciej niż na starym sprzęcie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChubbChubb Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 No wlasnie nie. W tym tescie http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2521-18 na Egieldzie pisze: Ze wazna jest zabawa zworkami (do ustawiania Strapa jak dobrze pamietam) Oraz isotne jest ustawienie wszystkich 8 timingow a nie tylko 4rech w tescie przy jakichs tam ustawieniach wyszla im roznica w Doomie 3 (ustawienia zle kontra poprawione) 56 / 66 fps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dax Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 No wlasnie nie. W tym tescie http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2521-18 na Egieldzie pisze: Ze wazna jest zabawa zworkami (do ustawiania Strapa jak dobrze pamietam) Oraz isotne jest ustawienie wszystkich 8 timingow a nie tylko 4rech w tescie przy jakichs tam ustawieniach wyszla im roznica w Doomie 3 (ustawienia zle kontra poprawione) 56 / 66 fps Akurat do egiełdy jestem średnio przekonany po tym jak zjechali bezpodstawnie MSI. Aczkolwiek spróbuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 Bezpodstawnie? No nie wiem czy zabawy zworkami i niska wydajność bez zabawy z nimi nie jest podstawą... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChubbChubb Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 LoL man :) problem polega wlasnie na tym ze zjechali MSI za TE wlasnie ustawienia. Ja bym tego "bezpodstawnie" nie nazywal. Takze jezeli okaze sie ze to wlasnie TO powoduje niska wydajnosc ;) chyba bedziesz musial przeprosic sie z Egielda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dax Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 (edytowane) LoL man :) problem polega wlasnie na tym ze zjechali MSI za TE wlasnie ustawienia. Ja bym tego "bezpodstawnie" nie nazywal. Takze jezeli okaze sie ze to wlasnie TO powoduje niska wydajnosc ;) chyba bedziesz musial przeprosic sie z Egielda. Dwóch userów z tego forum udowodniło, że to co napisała egiełda to mit. Linki były bodajże w temacie o tej płycie. Pomijam, że u mnie zworka od początku jest ustawiona na 333 Btw. Pamięci są bardziej wydajne jeżeli są na 800Mhz 4-4-4-12 czy 1000mhz 5-5-5-15? Edytowane 1 Grudnia 2007 przez dax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChubbChubb Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 1000 mhz dla C2D da wiecej, ale i tak najlepiej krecic synchronicznie dax to odpowiedz w koncu ustawiales tylko 4 timingi czy wszystkie 8 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dax Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 1000 mhz dla C2D da wiecej, ale i tak najlepiej krecic synchronicznie dax to odpowiedz w koncu ustawiales tylko 4 timingi czy wszystkie 8 ? Własnie przed chwilą próbowałem i tak: Wczesniej mialem 1000Mhz 5-5-5-15-38-12-12-12-12, Memtest 30minut zero błędów, użytkowanie ponad 18 godzin, zero problemów. Przestawiłem Alphy na 1000Mhz 5-5-5-15-38-10-10-10-10 - komp wstawał, ale Winda sie nie ładowała. Wróciłem z powrotem do 12stek. Ustawiłem 800Mhz 4-4-4-4-10-38-12-12-12-12 - komp wstał, ale BIOS wywalił błąd. Przestawiłem na 800Mhz 4-4-4-4-12-38-12-12-12-12 komp wstał, winda wstała ale memtest nagle zaczął rzucać błędami, co bardzo dziwne bo wczoraj na takich ustawieniach wszystko śmigało. Teraz wróciłem do 1000Mhz 5-5-5-12-38-12-12-12-12 i MemTest rzucił błędem przy 9% oO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 dax przetestuj 3DMarkiem 03 i 05 i wrzuc wyniki to zobacze czy wszystko u Ciebie ok w porównaniu ze mną. Dajcie mu spokój z tymi alfa tajmingami defaultowo nie są złe i tak duzo nie zaniżaja raczej tylko do SuperPI <_< benchmarków niż w grach odczuje różnicę , ludzie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dax Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 dax przetestuj 3DMarkiem 03 i 05 i wrzuc wyniki to zobacze czy wszystko u Ciebie ok w porównaniu ze mną. Dajcie mu spokój z tymi alfa tajmingami defaultowo nie są złe i tak duzo nie zaniżaja raczej tylko do SuperPI <_< benchmarków niż w grach odczuje różnicę , ludzie! Ściągam już 3DSmarka03, bo mam tylko 06. Co śmieszniejsze, teraz ustawiłem pamięci na Auto, 800Mhz, wiec jest Cl 5-5-5-15 i SuperPi próbke 4M obliczył o sekunde szybciej niż przy 1000Mhz 5-5-5-15 ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 Ręce opadają jak sie czyta te bzdury noobków którzy wyczytali na e-giełdzie że wydajność spada.....proponuje poczytać moje FAQ to zobaczycie że tak nie jest, @dax, jeśli masz alphy ustawione na sztywno na 38-12-12-12 to żadnego spadku wydajnosci NIEMA!! więc oto sie nie martw ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 (edytowane) 1. Łatki do windowsa poinstalowane? To że np. na A64 nie były potrzebne, nie znaczy, że do E2160 nie będą potrzebne. 2. Sprawdzałeś z koligacją na 1 rdzeń? 3. Odpal menedźera przed grą i zaraz po wyjściu z gry spójrz na wykres, jak wygląda, czy obciąża oba rdzenie i jak. Edytowane 1 Grudnia 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dax Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 Wynik w 3dSmarku03: 19739pkt na 3Ghz, 800Mhz 4-4-4-15 (Alpha timingi default), 8600GT core 675/memory 1944 Ad1. Wszystkie łatki poinstalowane Ad2. Nie, prawde mówiąc nie wiem jak. Ad3. Dwa rdzenie są obciążone, widać to po temperaturach na każdym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 (edytowane) ... Ad1. Wszystkie łatki poinstalowane Ad2. Nie, prawde mówiąc nie wiem jak. Ad3. Dwa rdzenie są obciążone, widać to po temperaturach na każdym. 2. jak masz odpaloną grę, to w menedżerze zadań- prawym przyciskiem na proces- ustaw koligację- wyłączasz jedno cpu. Nie mówię, że to pomoże, nie można wykluczyć. W sumie byłoby dziwne, aby w grze na 2 rdzenie jedno wyłączać. Popróbuj jeszzce z różnymi sterownikami do chipsetu i karty graficznej. Mi kiedyś jedne stery do karty świetnie się sprawowały na starym zestawie, a po przełożeniu kartu do nowego gryzły się z chipsetem. Edytowane 1 Grudnia 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 (edytowane) Wynik w 3dSmarku03: 19739pkt na 3Ghz, 800Mhz 4-4-4-15 (Alpha timingi default), 8600GT core 675/memory 1944 Ad1. Wszystkie łatki poinstalowane Ad2. Nie, prawde mówiąc nie wiem jak. Ad3. Dwa rdzenie są obciążone, widać to po temperaturach na każdym. Wynik w marku ok u mnie około 24-25 pln . Zmiana koligacji raczej nic nie da ale w menedżerze prawym zmień koligacje dla COD4 na 1 rdzeń. Zmień stery do grafy na najnowsze edit: 2. jak masz odpaloną grę, to w menedżerze zadań- prawym przyciskiem na proces- ustaw koligację- wyłączasz jedno cpu. spóźniony wyszło sie z wprawy :wink: Edytowane 1 Grudnia 2007 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dax Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 (edytowane) Wynik w marku ok u mnie około 24-25 pln . Zmiana koligacji raczej nic nie da ale w menedżerze prawym zmień koligacje dla COD4 na 1 rdzeń. Zmień stery do grafy na najnowsze edit: spóźniony wyszło sie z wprawy :wink: Stery do grafy caly czas na 169 beta, bo na takich karta świetnie się sprawowała na AMD. Najfajniejsze jest to, że UT3 na full detalach, wszystkie szmery bajery, przy 10 botach działa cud miód, zero zacinki, a obie gry przecież są na tym samym engine'ie... Edytowane 1 Grudnia 2007 przez dax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 Cóż - to może jednak zmień stery od grafy na inne. Niestety straszna bylejakość sie wkradła w świat gier PC i teraz świeżo wydany produkt zwykle dziala tyle o ile. Grałem w CoD4 na tym co mam - dawałem all high tekstury max 800*600 i 2*AA. Gra łykała jakieś 700Mb ramu razem z systemem i chodziła płynnie, ale śmiesznie sie cięła. Na jednym rdzeniu chodziła minimalnie gorzej (bardziej sie cięła). Hdd nie pracował .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dax Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 (edytowane) Zastanawiam się czy nie zainstalować Visty 64bit, czy to by coś nie pomogło... edit: Właśnie przed chwilą mój e2160 przekręcił się na 3.1Ghz na 1.31v w biosie i zrobił 19s w SuperPi na próbce 1M! :D Magiczna granica 20s wreszcie przekroczona! Niestety pamięci dalej mnie martwią... Edytowane 2 Grudnia 2007 przez dax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Właśnie przed chwilą mój e2160 przekręcił się na 3.1Ghz na 1.31v w biosie i zrobił 19s w SuperPi na próbce 1M! icon_biggrin3.gif Magiczna granica 20s wreszcie przekroczona! Niestety pamięci dalej mnie martwią... I kto tu mówił o niskiej wydajności :D Martwią cie pamięci.... tzn?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dax Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 I kto tu mówił o niskiej wydajności :D Martwią cie pamięci.... tzn?? Pupa, bo w 3dsmarku sie wysypał a nie chciałem już napięcia podnosić, i tak nie jest mi takie taktowanie potrzebne do gier ;) Ale z tymi pamięciami... jak na razie chodzą na 4-4-4-12 800Mhz. Prawdę mówiąc gdyby śmigały 5-5-5-12 1000Mhz byłbym bardziej zadowolony. Popróbuje jeszcze. Co do CoD4, prawdopodobnie wina gry, bo kumpel na 8800GTS 640MB i C2D ma tylko o 10-15 fps więcej ode mnie :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...