Fredek Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 Garść informacji od producenta :wink: Klik Mobo prezentuje sie całkiem przyzwoicie i solidnie, ciekawe jak z OC :rolleyes: Cena jak narazie 660zł :) Ma ktoś może już?? :D tutaj recenzja płyty Klik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 Jako ze kolejny moj Asus wezionol ducha zaczynam sie rozgladac za jakas plyta na X38 . Ten gigabyte ma dosc przyzwoita cene , jak tylko pokaza sie jakies recki z pozytywnym OC podejme decyzje . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zamówiłem tą płyte zobaczymy czy mój Q6600 lepiej się podkręcić niż na teraźniejszej :mur: , no i ciekawe co da PCIE 2.0 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 OK , płyta dotarła kilka fotek : Dobre tyle prezentacji , z ważniejszych rzeczy to FREEZER 7 PRO mieści się bez problemu , płyta ma większy potencjał OC niż moja dotychczasowa GIGABYTE GA-965P-DS4 ( Q6600 maks 3,2GHz ) :D A co do ceny mi trafiła się okazja , zatem jak komuś też trafi sie okazja to polecam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Chłodzenie na płycie daje radę ? W dobrym miejscu umieścili dodatkowe zasilanie molex. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Żadnych zwisów jak narazie na Q6600@3,6GHz :D , ale zew. czujnik temperatury pokazuje w środkowym radiatorze ponad 70C :blink: , dałem na to nawiew i odrazu spadło do 50C :D . Zasilanie na molex jest w tym samym miejscu co w GA-965P-DS4 i jest OK :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Hans a masz możliwość sprawdzić w miarę max FSB?:) Daj jakieś fotki z biosu :wink: Ma jakieś fochy przy OC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Narazie FSB 400 , czyli co mam dać minimalny mnożnik i jazda ??? Nie ma żadnych fochów - ewentulanie napisz czym to ma się objawić ?? Zaraz zobacze FSB 500 na niskim mnożniku :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Tak dokładnie :) mnożnik x6 i jedziesz z FSB :D Objawiać sie może różnie ;] gigabyty lubią stroić fochy przy OC więc pytam tak profilaktycznie, po testuj dogłębnie płyte :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 No to lipa na szybko max FSB to 470 , przy 480 wstaje ale zwiesza win , przy 490 już lipa :blink: Kilka screenów z bios`u , a musze zobaczyć czy jest nowszy bios :D Jeszcze potestuje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 (edytowane) Eee no a napięcie MCH?:D FSB?:D pobaw sie tymi napięciami to 500mhz powinna zrobić ;] Edytowane 12 Stycznia 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 A jakie są bezpieczne wartości ?? Dawałem FSB + 0.1V i MCH + 0,05V i nic na 490 nie wstał :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atento Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 (edytowane) Płyta jest bardzo udana 13 grudnia ja dostalem niby mial byc to prezent kosztowala 610zl w Box-ie Dziala rewelacyjnie zadnego problemu spalilem na niej juz jednego p4 630 wycisnolem na nim 320fsb jesli wytrzymala czajnik p4 bez problemu wytrzyma wszystko ,jedno ale wku..... to ze mozna sterowac tylko jednym wiatrakiem, molex jest do drugiej karty graficznej nie ma sensu go podlaczac na plycie kolo proca jest miejsce na osmiopinowe zasilane ale rownie dobrze mozna wsadzic wtyczke czteropinowa heatpipe troszke sie grzeje ale nie jakos masakrycznie w sumie zadnych problemow nie mialem edit: teraz mi sie przypomnialo na poczatku na orginalnym biosie F2 napiecia nie byly zbyt precycyjne np ustawilem 1,65 a bylo 1,52 dopiero jak aktualizowalem na F4 nastapila poprawa Edytowane 21 Lutego 2008 przez atento Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Widze że jest F5 , a ja teraz F4b :blink: Zaraz aktualizacja :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Velocity120 Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 @Hans moze ten twoj quad ma juz walla przy tej wartosci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 (edytowane) @Hans moze ten twoj quad ma juz walla przy tej wartosci? Tego nie wiem , spokojnie chodzi na 3,6GHz zarówno na 9x400 jak i 450x8 , taki wynik mi wystarczy :D Odpala się na 3,8GHz ale chyba za mało Vcore ma a nie chce przekroczyć 1,5V . Edytowane 13 Stycznia 2008 przez Hans15336 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekw888 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 (edytowane) czesc Rowniez jestem posiadaczem tej plyty. Tez mam problemy z odprowadzaniem ciepla, szczegolnie mostek pn bardzo sie grzeje, organoleptycznie jest tak, ze bez nawiewu minimalnie parzy. Na procu mam Scythe Katana, ktory teoretycznie (wespol z wiatrakiem 12) powinien rozwiazywac sprawe z druga 12 na obudowie... Moje obserwacje (bios p5). Piszcza kondensatory. Ciagly wysoki dzwiek, mozna sie do niego przyzywczaic. Ponadto, w zaleznosci od ustawienia sekcji Clock Driving & Skew Control tez generuja sie rozne cwierki (a takie podobno swietne kondensatory miala oferowac ultra durable 2). Wlasnie mam prosbe w zwiazku z tym. Czy moze natkneliscie sie, gdzies na specyfikacje tych ustawien? Druga sprawa temperatura proca - E6750. W idle na standardowych ustawieniach mam: podstawka 37-38 diody w rdzeniach 43-44 plyta 38 (to jest malo miarodajne z racji umiesczenia czujnika na dole plyty) W stresie z kolei (2xorthos) przy max wykorzystaniu pamieci i rdzenia temperatura dochodzi do ponad 60 stopni w diodach rdzeni (na podstawce jest ponad 50). Bede wdzieczny za ustosunkowanie sie do tych temperatur. Chodzi oczywiscie o ustawienia standardowe (2,6 Ghz). Jeszcze jedno. Mam 4x1GB (Patriot LLK) - wersja z radiatorem. To chyba drugi najgoretszy element w kompie. Zastanawiam sie czy jest ok. Co do testow stabilnosci to skala. Pomijam tutaj okresowe dziwne zachowanie visty 64, co prawdopodobnie wynika z kulejacych sterownikow. XP chodzi bez zarzutu. Troche mnie to wszystko niepokoi. Wczesniej przez krotki czas mialem asusa na p35. Byl chlodniejszy przy tych samych pozostalych komponentach, ale bios umarl i padlo na plyte z dual bios. Bede wdzieczny za info z Waszej strony. Edytowane 14 Stycznia 2008 przez jarekw888 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Ok troszke dopracowałem FSB 460x8 i działa :D Musze pobawić się z max FSB , ale tam jest odgrom jakiś dziwnych funkcji o których nic nie wiem :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
all15 Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 (edytowane) Ok troszke dopracowałem FSB 460x8 i działa :D Musze pobawić się z max FSB , ale tam jest odgrom jakiś dziwnych funkcji o których nic nie wiem :mur: Napisz coś więcej o płycie - jakie ma opcje jeżeli chodzi o OC w biosie? Czy często sie zawiesza podczas oc, czy ma mozliwosc resetu biosu na płycie itp? ogólnie jak sie sprawuje? Edytowane 8 Lutego 2008 przez all15 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cavea Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 (edytowane) Na jakie temperatury chipsetu X38 można liczyć na tej płycie z otwartą obudową i bez podkręcania, procesor E8400? U mnie na GA-EX38-DS4 chipset trzyma 40*C (przy podkręcaniu do 3.5GHz nie zwiększa się zbytnio ta temperatura) Ogólnie polecacie tą płytę EX38-DS5 ? Rozważam czy nie przesiąść się na ten EX38-DS5 albo EX38-DQ6 ponieważ moja płyta EX38-DS4 odmówiłą współpracy po wgraniu BIOSa F2 ze strony Gigabyte (co dziwne po wgraniu BIOSa F3 nie stwarzała problemów - jedynie wiatrak karty graficznej wył po wyjściu z wstrzymania S3(STR) i chciałem wrócić do F2). Kompletnie jestem wkurzony że DualBios nie działa jak należy i płyta tyklo kręci wiatrakiem i resetuje się wkółko. Jutro oddaję na gwarancję, szkoda że już po 10 dniach używania. Edytowane 9 Marca 2008 przez Cavea Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekw888 Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 (edytowane) Na jakie temperatury chipsetu X38 można liczyć na tej płycie z otwartą obudową i bez podkręcania, procesor E8400? U mnie na GA-EX38-DS4 chipset trzyma 40*C (przy podkręcaniu do 3.5GHz nie zwiększa się zbytnio ta temperatura) Ogólnie polecacie tą płytę EX38-DS5 ? Rozważam czy nie przesiąść się na ten EX38-DS5 albo EX38-DQ6 ponieważ moja płyta EX38-DS4 odmówiłą współpracy po wgraniu BIOSa F2 ze strony Gigabyte (co dziwne po wgraniu BIOSa F3 nie stwarzała problemów - jedynie wiatrak karty graficznej wył po wyjściu z wstrzymania S3(STR) i chciałem wrócić do F2). Kompletnie jestem wkurzony że DualBios nie działa jak należy i płyta tyklo kręci wiatrakiem i resetuje się wkółko. Jutro oddaję na gwarancję, szkoda że już po 10 dniach używania. Uzytkuje te plyte od grudnia. Jest stabilna. Troche piszczy. X38 sie grzeje. Ram tez. Przy otwartej budzie powinienes miec trzydziesci kilka stopni, choc wynik jest malomiarodajny bo czujnik temperatury jest zlokalizowany daleko za daleko (rog dolnej krawedzi). Ja mam bude zamnknieta i wolny przeplyw powietrza idacy wentyaltorami 12. Temperatury sa wysokie, ale nie ma tragedii. Chipset mierzony zewnetrznym termometrem po wygrzewaniu okolo 40. Czujnik plyty w tym czasie 38 (jak jest naprawde nie wiem, bo nie wiem jak jest wykalibrowany ten czujnik). Moj e6750 pracuje w idle (pomiar z diod) w granicach 39-40. Przy wygrzewaniu odczyty z diod w rdzeniu dochodza do 60. Proca nie krece. Jak go krecilem do 3,5 przy otwartej budzie to bylo calkiem przyzwoicie - okolo 55. Organoleptycznie to najbardziej grzeje mi sie ram. Dobrze jest puscic nawiew z wentyla na zeberka odprowadzajace z chipsetu i mosfetow. Mam nadzieje ze info sie przyda. Ja z tej plyty jestem umiarkowanie zadowolony. Nie lubie grzejnikow, a w tym kierunku na razie sprzet ewoluuje z przerwami wynikajacymi z przeskoczenia na kolenjny wymiar w procesie technologicznym Aha. Jest juz nowsza wersja tej plyty: http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-ex38-ds5.html Pozdro! Edytowane 10 Marca 2008 przez jarekw888 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...