b3herith Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 (edytowane) Witam Postanowilem zbudowac zestaw za kwote do 2500zl ktora pozniej wziolbym na raty.Docelowo zestaw zakupie na poczatku stycznia/luty. Z powodu ze mieszkam w krakowie szukam sklepu ktory bedzie odpowiadal cenowo jak i dostepnoscia podzespolow ( ewentualnie podzwonie w sprawie zamowien ). Do rzeczy. Ceny pochodza ze sklepu pc projekt, zapewne do tego czasu zmieni sie ich cena i mozliwie zestaw sie wymodyfikuje, lecz potrzebuje waszej pomocy w celu dostosowania go do jaknjalepszych produktow ktore otrzymam za ta kwote ( jesli mozecie prosilbym o pomoc w dobraniu tanszego/lepszego sklepu , jesli jest taka mozliwosc) zestaw; MSI P35 Neo2-FR (Lga775) 360.00 Pentium Dual Core E2180 64 Bit 2.0GHz BOX 280.00 OCZ Platinum rev.2 Dual 2x1 GB 800MHz DDR2 200.00 WD 320GB 16MB Cache S-ATA 2 260.00 EVGA GeForce 8800GTS 320MB (PCI-E) (320-bit) 980.00 Modecom Feel III 500W 60.00 Pioneer 212 18x DVD +/-RW DL Oem black S-ATA 120.00 wychodzi 2390zl + obudowa CHIEFTEC MIDI BH-01BBB Prosze o sugiestie Edytowane 1 Grudnia 2007 przez b3herith Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 Będziesz to podkręcał ? Tutaj do wyrzucenia grafa - na 8800GT i zasilacz - na coś co można nazwać zasilaczem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 Proca bierz E2160 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b3herith Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 No ok proc na E2160 bo i tak podkrece, natomiast grafika EVGA GeForce 8800GT SuperClocked 512MB czy moze Palit 8800GT 512MB, a zasialacz co mi mozecie polecic ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 Bierz która tańsza bo obie zdaje sie referencyjne ;] A zasilacz Corsair VX450W lub BeQuiet SP 450W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zasilacz - a do ilu ? Grafa - obie OK :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b3herith Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zasilacz - a do ilu ? Grafa - obie OK :) hmm 200-250zl ? sadze ze odpowiednia kwota na cos dobrego ;-) A powiedzcie mi jeszcze ja sytuacja przedstawi sie do czasu styczen/luty.Jak myslicie jak ceny w tym czasie i oplacalnosc takiej konfiguracji jak wybieram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolot Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 zadnej rewolucji nie powinno byc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 jeśli reklama/antyreklama jest niedozwolona to można tego posta ocenzurować/usunąć, ale przede wszystkim nie pcprojekt tylko bit lub jeszcze lepiej apollo. W tym ostatnim wystoisz sie pół dnia w kolejce, ale za to potem nie ma problemów z serwisem i jest największy w krakowie wybór, a o pcprojekt słyszałem już kilka niepochlebnych opinii (m.in tu na forum) co do samego zestawu: zasilacz Corsair 450, BeQuiet SP 400, , no i ewentualnie Amacrox 450.. tak bym przedstawił ranking w tej cenie. gpu: ta od palita ma inne chłodzenie (2 sloty i ogólnie podobne do np 8600GT SOnic) nie wiem czy ktos to juz testował.. zegary nie są aż tak ważne, bo cała zabawa polega przecież na ich własnoręcznym ustawieniu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Co do zasilacza - to skłaniałbym się ku BQ , lub Chieftecowi CFT-500-C12, z racji takiej, że niektóre Korsarze piszczą cewkami. Jeśli idzie o chłodzenie na Palicie - to mój ma 3 fazy zasilania (inne karty po 2) , co do głośności to nie wiem, ale o to bym się nie martwił - zawsze można zmienić na Accelero S1 + Fandera 120mm - znajomy z innego forum ostatnio takiego myka zrobił na referencyjnym Palicie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b3herith Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 witam ponownie, ustalilem wiec: [775] Procesor Intel Pentium Dual Core E2140 1.6GH 1MB 201.50 zl [iNT][775] Płyta MSI P35 Neo2-FR 344.00 zl Pamięć DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum rev.2 CL4 OCZ2P800R22GK 198.00 zl [PCIE] Karta GeForce 8800GT Palit 512MB 1040.00 zl [sATA2] Dysk WD Caviar 320GB 7200 8MB WD3200AAJS 245.00 zl Nagrywarka DVDR Pioneer DVR-212BK SATA OEM Black 115.00 zl Zasilacz be quiet! Straight Power E5-400W 255.00 wychodzi 2398.50 zl mozecie mi polecic jakas nie droga dobra obudowe z apollo ? Jakies sugestie ? Apropo jak z myslicie z cenami w styczniu i na poczatku lutego ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 proc pomyśl nad e2160, da ci to pewniejsze takty po OC (z e2140 jest roznie) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 http://www.apollo.pl/store/show_detail/b64...pZWZ0ZWM=/38398 niby nie ma jej na składzie, ale warto zapytać. w apollo sporo rzeczy z cennika można sprowadzić.. duży sklep duże mozliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 Inna obudowa to ew. coś od Sharkoona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b3herith Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 ;-) OK powoli zaskoczylo do mnie troszke wiedzy na ten temat.Moglby mi ktos powiedziec jakie osiagi wyciagne z tego procesora ? i czy pogram w gry np takie jak chociazby crysis ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 czy pograsz w gry zależy w najmniejszym stopniu od procesora.. właściwie wszystko opiera się na karcie graficznej i ilości ramu. Jeśli masz xp i 2GB to więcej Ci nie trzeba. Kupujesz gf8800GT - z pewnością pograsz na wysokich detalach i rozdzielczościach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b3herith Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 (edytowane) a w vista jak to wyglada i jak mocno moge podkrecic na standardowym chlodzeniu E2160 ? ;-) tak apropo dziekuje chlopaki za pomoc i rady ;-) A i jeszcze jedno: czy zasilacz ktory wybralem be quiet! Straight Power E5-400W poradzi sobie w przypadku podkrecania ? Edytowane 4 Grudnia 2007 przez b3herith Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 vista w zależności od wersji może zeżreć nawet 700MB ramu na starcie.. ale za to ma takie problemy z kompatybilnością że nieważne czy zainstalujesz 32 czy 64 bit. A w 64bitowym systemie masz już obsługę 4 i wiecej Giga ramu aha.. jeśli byś mógł składać sam, zamiast zamawiać wszystko w apollo i do trego chcesz mieć tanią i miłą do majstrowania obudowę, to zajrzyj do sklepu pod Lewiatanem, koło Apollo. Obudowy Quolteca z beznarzędziowym montarzem i prostopadłymi dyskami kosztują tam ok 110zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b3herith Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 chyba zdecyduje sie na Sharkoon Rebel 9, wyczytalem ze ma calkiem dobra cyrkulacje powietrza, domontuje jej 2 wentyle i powinno byc w miare wporzadku. Wracam do pytania o E2160: jak mocno moge go podkrecic aby byl stabilny na mojej konfiguracji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zależnie od sztuki, ale na 3000 licz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b3herith Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 [sATA2] Dysk WD Caviar 320GB 7200 8MB WD3200AAKS -> postanowielem zmienic dysk na ten , z recenzji wynika ze najlepszy sposrod 320wd. Druga sprawa czy sie rozni 8800 GT 512 Palit`a od EVGA i jak sadzicie kiedy zaczna spadac ceny prockow ( wypuszczenie na rynek perynow ) oraz kart graficznych ( wyczytlaem ze nvidia w lutym przestaje produktowac 8800 ) a wy jak myslicie, kiedy najlepiej bedezie kupic zestaw ktory zbudowalem ? Pozdrawiam ;-) zycze milego weekendu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Tzn. tak - penryn owszem ale najpierw High-End a dopiero później low tak że jeszcze jakiś czas będzie się opłacać kupić 2160. Intel nie będzie sie spieszył - AMD go nie gniecie w żaden sposób w tej chwili. A dlaczego 2160 a nie 2140 patrz sig. Było by 3 Ghz przy fsb 340 a tak jest 2,7 (mnoznik :E ). Karty graficzne są na zakręcie - AMD(ati) wypusciło karty średniego segmentu, które na razie są o 30-40%za drogie bo spekulanci sprzedają z taką marżą: podaż << popyt . Nvidia wypuściła 8800gt, które nie ma w tej chwili konkurencji. Ale tak naprawdę fajerwerków nie było - wszystko poniżej wydajności high end. Można się spodziewać, że zakupiony w tej chwili 8800gt straci sporo na funkcjonalności i cenie w przeciągu pół roku. Patrząc na wydajność w Crysis gdzie bywa na high-endowych modelach paręnaście fps tak powinno się właśnie stać. Optymalnie było by kupic 3850 i to z 256 Mb (kto gra w naprawdę wysokich rozdziałkach ma problem) za ok 500 jak już sie uspokoi ( miesiac ? ). ps. to są tylko moje wróżby [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Co do cen 8800GT to mogą iść wkrótce pójść w górę, bo jakoś sporo słyszy się o zakończeniu produkcji. Co do procków to ceny np. E2160 prędko nie spadną, bo i tak są już niskie. Ale to też są tylko moje wróżby. Póki co AMD i ATI trochę kuleją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b3herith Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 wielkie dzieki za infromacje ;-), a jesli chcialbym zainwestowac w bliskiej przyszlosci w SLI to jaka plyte polecacie ? jest sens wogule? jakby sie to przelozylo na wydajnosc ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Jeśli SLI pod LGA to MSI P6N Sli-F Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b3herith Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 Ma ktos jeszcze jakies pomysly co do sli ? jaka plyta/ jak to sie przelozy na wydajnosc w pozniejszym czasie i jaki zasilacz w takim przypadku pod 2x8800gt. ( narazie i tak bedzie dzialac jedna, ale chce miec juz na zas ;-) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 Wiesz, nie za bardzo jest z czego wybierać, bo 650i to Evga, Galaxy /jeden port sli/ , asus p5ne /słabe zasilanie procka/ , MSI którego podałem no i ewentualnie DFI . Potem już 680i, ale to drożej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qamca Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 zadnej rewolucji nie powinno byc Tzn. tak - penryn owszem ale najpierw High-End a dopiero później low tak że jeszcze jakiś czas będzie się opłacać kupić 2160. Jak planujesz zakup na styczeń/luty to warto się zastanowić, bo np. penryn C2D E8200 (zdaje się że coś koło 2,6GHz) ma być wedle informacji prasowych w cenie coś koło 450zł, a zważając na proces technologiczny powinien teoretycznie mieć większe możliwości OC... (niższe spożycie energii => niższa temperatura) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b3herith Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 witam Po dłuższym czasie postanowiłem ze ostatecznie na kupno zdecyduje sie na kwiecień ( z powodów finansowych ). Przedstawiam oto mój zestaw i parę gryzących mnie pytań. Nagrywarka DVDR Samsung SH-S202H OEM Black | 92.00 DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum rev.2 CL4 OCZ2P800R22GK | 160.00 Zasilacz Corsair CMPSU-450VXEU 450W | 210.00 Procesor Intel Core 2 Duo E8200 2.66GHz 6MB | 585.00 Obudowa Sharkoon Rebel9 Eco Black | 140.00 Płyta Abit IP35 | 351.00 Karta GeForce 8800GT Palit 512MB XNE/8800T+T352 | 689.00 WD Caviar 320GB 7200 16MB WD3200AAKS | 230.00 suma | 2457.00 Ceny pochodzą z apollo.pl . jeśli chodzi o pytania to interesuje mnie czy ten zestaw waszymi oczami jest optymalny w szczeblu jakość/cena, czy jeśli chodzi o zasilacz - słyszałem ze sa problemy ze skwierczącymi cewkami, oraz czy grafika to najnowszy model palitu jaki dostępny jest na rynku, a może macie jeszcze jakieś inne zastrzeżenia ? ps. procek mysle E8400 ale tymczasowo niema go w sklepie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The SainT Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 ceny do kwietnia na pewno zmaleja (jest luty) no i w kwietniu już raczej E8xxx a nie E2xxx więc przemyśl to. No i kolejna sprawa to to, że w apollo.pl możesz zamówić cokolwiek chcesz. Jak będzie na hurtowni to ci sprowadzą. Wiem bo sam tam kupuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...