KrzysiekT Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 Witam. Przymierzam się powoli do zakupu kilku części do komputera, potrzebnych do uaktualnienia platformy. Proszę o pomoc, czy można coś tu zmienić/ulepszyć małym kosztem. Intel PDC E2160 jakiś selekt na 3.2GHz, w przyszłości planuję wymianę na Penryna (około wakacji) cena około 300 zł Pamięć 2x1GB GoodRam 800MHz (zastanawiam się jeszcze nad 4GB, albo <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> pamięci które robią 1GHz, co się bardziej opłaca, a jeżeli pamięci 1GHz to jakie?) cena 69 zł za sztukę Płyta Główna MSI P35 Neo2 FR cena 343 zł Grafika Galaxy 8600GT 512DDR3 128bit CoolerMaster OC 1,1ns (czy nadaje się do ostrego kręcenia? zakupiłbym jakieś radiatory na pamięci i jazda, inna sprawa czy jest głośna w IDLE?) cena 475 zł Zasilacz BQT SP 400W (priorytetem jest cisza i pociągnięcie w przyszłości Penryna, czy 400Wat wystarczy?, a może kiedyś sli z dwóch 8600GT jak wejdzie GTAIV) cena 259 zł Chłodzenie CPU to Pentagram FREEZONE NXC100 Cu + Coollaboratory Liquid Pro cena 110 zł (a może coś lepszego proponujecie?) Planuję jeszcze kupić sanki wyciszające do HDD i może jakąś fajną obudowę, żeby nie trzymać komputera na biurku. Proszę o wszelakie sugestię i propozycję. W sumie wyszło mi 1600 zł, maksymalnie mogę przeznaczyć 2100 zł, ale nie chcę, bo raz, że bardzo mało gram (mam teraz ochotę spróbować Wiedźmina i nowego NFS, ale to tak w weekendy w sobotę po południu :), może kupię jakąś zwykła kartę TurboCache i obejdę się smakiem gry?), dwa, że nie robię jakiś obróbek wideo na tym komputerze. Generalnie siedzę już długo w informatyce, ale mam taki mętlik w głowie od nadmiaru ofert że sam nie wiem co będzie dla mnie najlepsze :) Komputer używany do wszystkiego, oprócz wideo i grafiki (czyli praca biurowa, kino domowe, muzyka, nagrywanie gitary, programowanie, i masa innych pierdół, ale najczęściej to forum czytam ;)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolot Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 (edytowane) chłodzenie na bank do wymiany z budżetowych rozwiazan to arctic cooling freezer albo pentagram hp100, jak drożej to jakies infinity generalnie bez heat pipe to nawet nie ogladaj ;p ram moze kingstony 667 na elpidach aha no i grafa, 8600gt sonic+ od palita sam mam i polecam ;p Edytowane 2 Grudnia 2007 przez samolot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Ja raczej bym brał X1950PRO zamiast 8600. Jak by nie patrzeć, to w DX10 i tak sobie za bardzo na 8600 nie pograsz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Ogólnie grafika nie od galaxy, ostatnio sie popsuły. Bierz palita 8600, lub jakąś X1950pro. Jakiej nie weźmiesz będziesz raczej zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekT Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=6044 A taka by była dobra? Trochę mnie martwi ta szyna 128Bit, ma to jakieś znaczenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 GTS = GT Sonic+ (różnica paru mhz w zegarach), za to Gigabyte to 100'C na radiatorze - miejsce na smażenie jajek i super-cena ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 PentiumE 2140 + Akasa AK-965 - ~270zł Gigabyte GA-P31 DS3L ~230zł DDR2 2x 1GB 667MHZ ~130zł Radeon HD3850 256MB ~670zł ~1300zł PSU ~250zł ~1550zł razem. Tak ja bym te pieniądze wydał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekT Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 A jak z OC na tej płycie, i ewentualną kompatybilnością z Penrynem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 OC dobre, patrz w temacie o niej, Penryn - powinien chyba pójść, ale pewny nie jestem ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekT Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 (edytowane) Kurcze zabiliście mi klina :D Wykręcę tego E2140 na tej Akasie do 3.2 , 3.0 GHz? Karta graficzna rzeczywiście zabija... Ale jak będzie z temperaturkami procesora w takim wypadku? No i czy te ramy pójdą 1GHz? Znalazłem fajne Patrioty tak poza tym http://www.apollo.pl/store/show_detail/b64...0cmlvdA==/23199 Zastanawiam się, czy by nie zjechać z zasilaczem na jakiegoś Amacroxa, podobno też są niezłe, ale nie bezgłośne jak BQT. Edytowane 2 Grudnia 2007 przez KrzysiekT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 Jeśli procek się dobry trafi, to pójdzie na 3,2 ja bym bardziej stawiał na E2160. A po co ram ma iść aż na 1k ? Zasilacz - amacrox ax450/500-pnf powinien starczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekT Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 (edytowane) Zaszalałem... Intel Pentium Dual Core E2160 Kingston DDR II 1GB 667 MHz CL 5 KVR667D2N5/1G x2 MSI P35 NEO2-FR Sapphire HD 3850 be quiet! Straight Power BQT E5-450W Razem 1700 zł. Z czasem dokupię chłodzenie na proca, 2GB ram. Później pewnie przyjdzie czas na Penryna, i CrossFire jak ceny karty spadną. Dlatego też wziąłem mocniejszy PSU. Edytowane 3 Grudnia 2007 przez KrzysiekT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paolo Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 Ladny zestaw zlozyles. Ale ram bedziesz musial dokupic w najblizszym czasie bo 1 gb moze tutaj byc waskim gardlem ;) Z kolei nie spieszylbym sie zbytnio do penryna i mobo z xfire. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekT Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 Ladny zestaw zlozyles. Ale ram bedziesz musial dokupic w najblizszym czasie bo 1 gb moze tutaj byc waskim gardlem ;) Z kolei nie spieszylbym sie zbytnio do penryna i mobo z xfire. Są dwie kostki po 1GB :) Jak dadzą mi jutro upust w sklepie to się zastanawiam czy brać Freezera7Pro czy dodatkową kość i mieć 3GB :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paolo Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 (edytowane) Nie zauwazylem :) Na dzisiejsze czasu 2 giga ramu do gier wystarcza - wiec bierz fryzjera albo moze Pengragrama + Wentyl Acutake, powinno byc ciszej a cena podobna. A ramu dokupisz se za rok, jesli bedzie potrzeba. PS Ile za radka dales, gdzie go kupowales? Edytowane 3 Grudnia 2007 przez Paolo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekT Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 700 zł Bit Kraków, ale w PCP Kraków jest po 660 zł, więc postaram u nich coś zbić z ceny. Tyle że w Bicie jest, a w PCP musiałbym czekać. Mówisz że freezer dobry? Zastanawiałem się nad Mugenem, ale to później :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 (edytowane) Tylko czy Mugen wchodzi na MSI z tym jej układem chłodzenia? Sam jestem ciekaw. A co do zestawu to jest elo. Edytowane 3 Grudnia 2007 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paolo Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 (edytowane) Oczywiscie ze mugen lepszy, ale zeby schlodzic E2160 cudow nie potrzeba. Chociaz jak nie szkoda Ci kasy... :) Edytowane 3 Grudnia 2007 przez Paolo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 Jeżeli nie kupujesz selekta to wstrzymaj się z lepszym chłodzeniem. Może sie okazać, że wall złapie wcześniej (oczywiście nie życzę [; ) niż przekroczysz dopuszczalną temp na boksie. A sam box pracuje bardzo kulturalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wicher Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 Podobny zestaw bede kupowac, ale oswieccie mnie, co to jest ten selekt? Chodzi o to, ze czesc jest juz sprawdzona przez kogos i wiadomo ze sie dobrze kreci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 (edytowane) No dokładnie. Selekcik to już przetestowany i wiemy ile konkretny procek potrafi, względnie wybrana konkretnie rewizja proca o której wiadomo, że się dobrze kręci. Edytowane 3 Grudnia 2007 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tanhauser Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 A jak z OC na tej płycie, i ewentualną kompatybilnością z Penrynem?Na pudełku jest informacja, że płyta wpiera 45 nm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekT Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 (edytowane) 1 Zgryz :/ Chłodzenie AC Fryzjer 7 PRO, 800 RPM i 45 stopni na procu :/ Co jest? idle oczywiście Edytowane 4 Grudnia 2007 przez KrzysiekT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 pasta jaka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekT Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 Ta co byla na freezerze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bam1981 Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 (edytowane) zakup pastę Arctic Silver 5 wymien ją uprzednio bardzo starannie oczyściwszy podstawę radiatora od AC oraz IHS na procku...po wyczyszczeniu uzyj jakiegoś alko na watce do usunięcia tłuszczu na koniec przetrzyj dokłądnie papierem albo chusteczka bo alko zostawia ślady... sprawdź także czy montaż Fryzjera jest poprawny, czy dobrze dociska do płytki IHS na procesorze i równomiernie...ważne jest takze byś miał dobry obieg powietrza w obudowie.. najlepiej z przodu wolnoobrotowy wiatrak który wciąga a z tyłu pod PSU taki sam tylko wyciągajacy (wydechowy)...łatwo sprawdzisz czy to wina złej cyrkulacji zdejmując sciankę obudowy jezeli skok temperatury w dół będzie bardzo duży to wszystko jasne... jezeli tylko kilka stopni to znaczy że to wina montażu coolera...albo ustaw go na wieksze obroty... Edytowane 4 Grudnia 2007 przez Bam1981 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekT Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zastanawiam się o co chodzi, ponieważ odczyty pobieram ze speedfana, obciążając komputer orthosem. Temp1 mam 47, i to mnie irytuje. Temp2 jest 26, Temp3 -128 (?!), HDD 26, a Core0 i Core1 jest 36 stopni. Komu mam tu wierzyć?? :D W biosie pokazuje mi CPU 47 :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 Pewnie bios ci zawyża. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 (edytowane) zakup pastę Arctic Silver 5 wymien ją uprzednio bardzo starannie oczyściwszy podstawę radiatora od ACja wymieniłem i stwierdzam ze pasta w standardzie jest lepsza!!! po nałozeniu Arctic Silver 5 temp wzrosła o 1 stopien !! Edytowane 4 Grudnia 2007 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 A nie nałożyłeś czasem za grubo lub nierównomiernie? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...