Skocz do zawartości
DziubekR1

Terratec Aureon Space 7.1 @ Prodigy 7.1

Rekomendowane odpowiedzi

Tak kazdy pisze, ze ten Terratec jest cudny i wspanialy w porownaniu do mojej obecnej Audigy GOLD SB0090, ale jak narazie to zachwycony wcale nie jestem. Niby w muzie cos tam dzwiek jest troche bardziej szczegolowy, ale moim zdaniem nie jest wcale jakas wielka roznica. Audigy + ASIO + Foobar i wcale gorzej nie jest, ale do rzeczy.

1) Pierwsza sprawa. Na sluchawkach HD205 CALKOWITY brak basu. Podobna sytuacje mialem na Audigy, nie pomagalo podbicie w EQ i w zadnych opcjach w sterach, juz bylem pewien, ze karta nie daje rady i bedzie potrzebny wzmacniacz sluchawkowy, az w koncu w sterach Youp-Pax, w gaszczu opcji znalazlem dwa suwaki do Basu i Trebles, ktore w koncu sprawily, basik zaczac "soczyscie" grac.

Ale stery od Prodigy niestety sa bidne.

Dołączona grafika

Zadna opcja nie pomaga w podbiciu basu, dzwiek jest poprostu calkowicie plaski. Wlaczenie "sluchawek" nad suwakiem 1/2, czyli wzmacniacza sluchawkowego sytuacji nie poprawia. Gra wszystko duzo glosniej, ale basu jak nie bylo, tak nie ma, a na dodatek, po wlaczeniu tego wzmacniacza slychac szum jak nad morzem w czasie kiedy nic nie gra...

Czy da sie cos z tym zrobic Panowie ?

Moze jest to wszystko wina nie najwyzszej jakosci sluchawek, ale jednak na Audigy problem udalo sie elegancko rozwiazac. Na dniach powinienem miec tez jakis wzmak i dwie kolumny, moze wtedy karta pokaze "pazur", ale jednak nie chce rezygnowac ze sluchawek.

2) Sprawa gier. Czytalem, ze na tej karcie dzwiek jest gorszy od Audigy, ale to co uslyszalem w UT2004 to jest to poprostu jakies nieporozumienie. Juz nawet kij z badziewna jakoscia dzwieku, ale jest problem taki, ze np. dzwieki "mowione" sa glosno, a dzwieki broni zaj... cicho.

Na chwile obecna tylko to mi przychodzi do glowy, ale boje sie ze jeszcze cos sie znajdzie. Chcialem prosic o jakies porady, moze rozwiazania tych problemow. Jakies programy do tej karty itp. itd.

Z gory dzieki.

EDIT:

Powiem szczerze, ze im dluzej slucham, tym bardziej zaczynam sie przekonywac do tej karty. Jednak w muzie dzwiek jest naprawde fajny, tylko trzeba cos z tym basem zrobic, bo jak to tak bez basu trance sluchac :)

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem niedawno (miesiąc temu) HD205 i one mają taką charakterystykę dźwięku (prawie płaską). Equalizerów nie używam. Słuchawki znakomicie się sprawują jeśli chodzi o muzykę filmową/symfonikę ale już np w ROCKu jest średnio albo biednie :)

Dlatego idą na sprzedaż :)

Co do gier, no cóż :) Karta raczej nie pod tym kątem została stworzona :) Ale tu nie pomogę bo karty nie posiadam

Pozdro

PS: w tego Aureona wgrałeś bios od PRODIGY ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka juz kupilem, ona z wyglada jest identyko jak Prodigy, tylko kolor czarny, wiec i Bios podpasowal bez gadania. Teraz jest widziana jako Prodigy i od Prodigy stery tez ja widza.

Co do sluchawek to wlasnie dlatego mi sie podobaly, ze byly takie "neutralne", ale jednak na Audigy mialem sytuacje identyko i w koncu ktoras opcja sie sprawdzila, bas zostal podbity jak nalezy (i nie chodzi tu o takie podbicie jak daje EQ) i chce sie dowiedziec, czy jest taka mozliwosc rowniez na tej karcie, bo narazie w tych sterach zadnych suwakow Bass i Trebles nie widze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2) Sprawa gier. Czytalem, ze na tej karcie dzwiek jest gorszy od Audigy, ale to co uslyszalem w UT2004 to jest to poprostu jakies nieporozumienie. Juz nawet kij z badziewna jakoscia dzwieku, ale jest problem taki, ze np. dzwieki "mowione" sa glosno, a dzwieki broni zaj... cicho.

Coś podobnego miałem w GTA SA na Turtle Beach Santa Cruz. Nie było słychać odgłosów silników samochodów ani rozmów, ale były strzały i coś tam innego. Tak jakby karta albo sterowniki obcinały jakąś warstwę dźwięku. W muzyce grała bardzo ładnie, porównanie jej do sb live wtedy to było jak porównać kaszlaka do vw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze, ze rozwiazania braku basu nie ma :( A co do gier, to sprawdzielem teraz UT 3 najnowsze i zadnego problemu nie ma, dzwiek jest praktycznie taki jak na Audigy (nie liczac braku basu). A w UT 2004 to w ogole jakies nieporozumienie, sluchac sie tego nie da :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest EQ, (ktore nawiasem mowiac nie dziala, bo zmiana nie zmienia dzwieku). Ale to nie o to mi chodzi. W Audigy jak juz prawie kupowalem wzmacniacz sluchawkowy znalazlem w Surround mixer (chyba) dwa suwaki: Bass i Trebles, i one pieknie wszystko naprawily

A wczesniej zadne Bass Bossty, EQ i wszystko inne nie dawalo basu takiego jak ma byc, dawaly poprostu dudnienie.

A tu niestety nie ma zadnych suwakow Bass i Trebless..., w ogole prawie w ogole opcji nie ma.

EDIT:

Trzeba cos z tym basem Panowie wymyslic, bo karta w muzie naprawde pokazuje klase. Jesli ja nawet tego UT 2004 przeboleje, to to juz musi cos znaczyc. Nie chce juz wracac do Audigy, ale cos z tym basem trzeba zrobic ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podbicie basu jest takie nieaudiofilskie ;p

Karta jest wyraznie lepsza od kazdego audigy, tyle tylko, ze do muzyki ;]

Niestety, przyzwyczailes sie do tego nienaturalnego basu podbitego na karcie i musisz sie odzwyczaić - takie juz sa te Twoje sluchawki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do gier, jeżeli w systemie masz wybrane głośniki 5.1, czy podobne zamiast stereo to niektóre gierki puszczą dźwięk na kanał centralny i tylne.

Więc automatycznie w słuchawkach tych dźwięków nie usłyszysz.

Po zmianie na stereo, lub wybranie opcji stereo w gierce sytuacja wraca do normy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli jest tak jak mowisz, to zostawiam ta karte bez gadania. Dzwiek w muzie jest piekny, ale w niektorych grach tak jak pisalem. Znowu np. nowy UT3 smiga bez gadania, dzwiek jest idealny.

W systemie mam ustawione "Sluchawki Stereo", w sterach tez, jedyna opcja jaka pozostaje, to to ze UT 2004 sobie cos tam pozmienial, ale nie widze opcji, gdzie mozna wybrac, czy stereo, czy 5.1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi