damian34 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 (edytowane) Nabylem dysk jak w temacie i podpiety mam do plyty ASUS A7N8X Deluxe. Kontroler na plycie to Silicon Image Sil 3112. I tu mam wlasnie problem (tak sadze). Chodzi o to ze przy kopiowaniu na w/w dysk transfery sa wporzo, natomiast przy odczycie z dysku jest tragedia. Czy spotkal sie moze ktos z takim problemem. Bardzo prosze o pomoc i Wasze opinie na ten temat. Czy moge cos z tym fantem zrobic? Edytowane 2 Grudnia 2007 przez damian34 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Kontroler Sil3112 ,czyli pewnie podłączony przez szynę PCI .Jeżeli masz jakieś urządzenia wpięte do PCI(karta dźwiękowa), możesz sprobować zamienić slot(choć to pewnie nic nie da), najlepiej zaktualizować BIOS płyty, gdyż często zawiera aktualizację kontrolera SATA.Ewentualnie sprobować przepiąć do innego gniazda SATA, być może obsługiwanego natywnie przez South Bridge.Choć wątpię ,żeby była taka możliwość. U mnie transfery są w granicach 90MB/s odczyt. Kontroler Sil3112 ,czyli pewnie podłączony przez szynę PCI .Jeżeli masz jakieś urządzenia wpięte do PCI(karta dźwiękowa), możesz sprobować zamienić slot(choć to pewnie nic nie da), najlepiej zaktualizować BIOS płyty, gdyż często zawiera aktualizację kontrolera SATA.Ewentualnie sprobować przepiąć do innego gniazda SATA, być może obsługiwanego natywnie przez South Bridge.Choć wątpię ,żeby była taka możliwość. U mnie transfery są w granicach 90MB/s odczyt. I zassaj nowszy HD tach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zrób test w nowszej wersji HDtacha i sprawdź, czy ci jakiś inny program dysku nie podgryza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian34 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Kontroler jest orginalny na plycie natomiast w PCI nie mam nic, najnowszym HD Tach-em to jest masakra przy Sequential Read Test, robi go i robi i konca nie widac. Mam jeszcze jeden dysk SATA w dtugim gniezdzie ale to stary Segate na SATA 150. Ten dziala bez problemow. Oto jego test: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Płytka obsługuje tylko SATA, 1 więc powinieneś mieć wsadzoną zworkę. Miałem tą płytkę i problemów z odczytem nie było. Może masz coś ze sterownikami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian34 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zworke na dysku oczywiscie mam zalozona a co sie tyczy sterownikow to aktualizowalem je ze wzgledu na ten dysk ale nie specjalnie to cos pomoglo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 Popatrz na raport smart dysku, takie spadki mają dyski z bad sektorami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian34 Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 Ale ten dysk to nowka, ma dopiero kilka dni i juz bad sektory? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RusH Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Ale ten dysk to nowka, ma dopiero kilka dni i juz bad sektory? tak, sciagnij MHDD i przeskanuj, bedziesz miec MASE sektorow z opoznieniami >150ms, ten dysk umiera ci na rekach, moze w fabryce mysza wpadla miedzy glowice :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Nie można niczego przesądzać. Zarzuć SMART. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RusH Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Nie można niczego przesądzać. Zarzuć SMART. smart klamie + jest niedokladny + ma wysokie thresholdy ktore czasem nie sa w stanie wylapac bledow (polecam elektroda.pl i dziala data recovery) MHDD i szybki skan to najpewniejszy test. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Mi chodziło o to, że kolega oprócz wykresu z HDTacha nic innego nam nie dał. Jeśli wykres jest tak poszarpany, to sorki ale nie ma szans, żeby SMART tego nie wychwycił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RusH Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Mi chodziło o to, że kolega oprócz wykresu z HDTacha nic innego nam nie dał. Jeśli wykres jest tak poszarpany, to sorki ale nie ma szans, żeby SMART tego nie wychwycił. a jednak, zaraz wkleje wykres kolegi ...gdzie ja go mam smart twierdzi ze jest ok oczywiscie :) w koncu dysk czyta i soft bady wyskakuja "tylko" co 2 tygodnie :P (+ zwisy kompa jak sie zatnie na jakims sektorze) MHDD pokazuje ladnie jak dysk umiera : 3ms = 1700948 10ms = 212024 50ms = 2283 150ms = 20 20 sektorow ktorych odczyt trwa >150ms, jest to 20x512 / 3 = 3KB/s przez TRZY SEKUNDY odczytu Dysk oczywiscie "prawie dziala i miewa dobre dni kiedy wykres wyglada tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 (edytowane) Rush, widzę, że ty od razu skazujesz dyski na śmierć. Zrób sobie test w HDtachu robiąc coś innego na kompie. Wykres będziesz miał tak poszarpany, jak totalnie wg Ciebie umierający dysk. Tak samo będzie z opóźnieniami. Jeśli dysk jest zajęty czym innym, to wytłumacz mi jak chcesz mieć wszystkie czasy dostępu poniżej 20ms? Dziury w wykresie mogą wskazywać na podgryzanie dysku przez system, niekoniecznie na BADY. Tu masz przykład, który zrobiłem: Oczywiście to jest przesada, bo podgryzanie to nie zgrywanie filmu na inna partycję :D EDIT: Sorki, zwracam honor. Wcześniej nie znałem programu MHDD, a widzę, że jest pod DOS, więc podgryzanie przez system można pominąć HEHE. Ale uogólniając, wykresy można traktować dwuznacznie. Tak czy siak, coś u damian34 jest nie tak :( Jeśli to będą niewidoczne BADY, to chyba pierwszy raz w życiu widzę takie coś w Seageta'ach, w których relokowane sektory bardzo szybko dają o sobie znać w SMARCIE :P. Mimo to, bardzo chciałbym zobaczyć SMARTA tego dyskacza. EDIT2: Rush ten programik działa pod DOS'em Windowym? Mam napisane "Primary channel disabled for your safety" i jak chcę F5 lub F8 sprawdzić, to wywala "Drive is not ready" Do DOS'a nie chce mi się włazić :D Edytowane 8 Grudnia 2007 przez Elektronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RusH Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 dobrze ze edytowales post bo wlasnie mialem ostro potrolowac i pojechac po tobie za niewiedze :) sektory z odczytem w przedziale 150-500 to sektory ktore JUZ PADAJA, ale jeszcze nie zostaly realokowane, po realokacja czas odczytu powieksza sie o machniecie glowica na zapasowy obszar, ale jest to szybsze niz 150ms. Smart ma thresholdy, jesli odczyt z danego sektora nie przekroczy wartosci granicznych to nie zostanie zarealokowany (mozna to wymusic w MHDD[erase timeouts czy jakos tak]). Producentom zalezy na jak najmniejszym % wracajacych dyskow i daja smiesznie wysokie thresholdy, jak np 60 blednych odczytow z danego sektora przed rozpatrzeniem czy moze trzebaby go realokowac, albo >1sekundowy czas odczytu sektora przed stwierdzeniem ze faktycznie cos moze z nim byc nie tak. Smart jest ok jak dysk dostanie mlotkiem, ale przy subtelnych uszkodzeniach sie nie sprawdza. Tak, MHDD dziala pod windowsem (przynajmniej ostatnie buildy), ale ma zablokowany dostep do primary zeby sobie kaka z windowsem nie zrobic. Ja polecam zrobic fdd/cd/pendrive botowalne i tego uzywac (po przeczytaniu INSTRUKCJI zeby potem placzu nie bylo). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...