Skocz do zawartości
Acidball

Tagan U15 Vs. Amacrox Frei Erde Vs . Bequiet Sp

Rekomendowane odpowiedzi

Pozwole sobie odswiezyc temat.

Kolega kupil multimetr DT-830B (kl. 0.5 + 2 cyfry znaczace przy zakresie 20V). Postanowilem sie nim pobawic i zobaczyc jak sie sprawy maja u mnie w kompie. Na razie sprawdzilem tylko napiecia na molexach na linii 5V i 12V.

Na jednej linii mam takie obsadzenie wtyczek (liczac od zasilacza do konca kabla): pusty1, dvd-rom, pusty2, zasilanie grafiki (identyczne jak flopa).

Wyniki pomiarow na molexach (stan idle):

pusty1: 4,97V (const), 12,45-12,46V

pusty2: 4.91V (const), 12,44-12,46V

Jesli mnie watpliwa wiedza z miernictwa nie myli, dokladnosc dla tych pomiarow bedzie 0,03V dla pomiarow linii 5V i 0,06V dla linii 12V. W normie ATX te wyniki sie mieszcza w takim razie, chociaz dziwi mnie nieco dosc wysoki wynik linii 12V (maksymalnie 12,52V).

Mam pytanie odnosnie pomiaru na linii sata, jak tam to zrobic? I jak zmierzyc napiecie bezposrednio na grafice? Zakonczenia sa troche za blisko siebie jak na moje niezgrabne lapska, a chcialbym zeby grafika jeszcze troche mi posluzyla :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiedzmin_ napisał(a):

W normie ATX te wyniki sie mieszcza w takim razie, chociaz dziwi mnie nieco dosc wysoki wynik linii 12V (maksymalnie 12,52V).

svende napisał(a):

Odgrzebałem ten temat, aby poinformować, że nowa rewizja Straight Power [...] Tradycyjnie już Straight Power nieźle zawyża napiecie na 12V w stresie 12,41-12,42V, a na luzie 12,43V (jedynie orthos, bez obciażania grafiki).

Obecnie na Phenomie 9600BE i HD3850

12,45 luz

12,38 prime95 na 4 rdzeniach

12,31 prime95 na 3 rdzeniach + atitraytool (100% grafika i 1 rdzeń)

Taki test przy wolno pracujacym wentylatorze wywiewowym z obudowy (650obr), trwał 4 godziny. W budzi żar, zasilacz bardzo gorący, ale nie parzył i nawet nie zwiekszył obrotów, czyli 350W spokojnie pociągnie Q6600@3,5GHz, który jest bardziej oszczędny niż Phenom Black Edition

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiedzmin_ napisał(a):

Jesli mnie watpliwa wiedza z miernictwa nie myli, dokladnosc dla tych pomiarow bedzie 0,03V dla pomiarow linii 5V i 0,06V dla linii 12V. W normie ATX te wyniki sie mieszcza w takim razie, chociaz dziwi mnie nieco dosc wysoki wynik linii 12V (maksymalnie 12,52V).

Myli Cię widza Twoja. Już sama klasa 0,5 daje błąd dopuszczalny 20V*0,5%=0,1V.

Co do błądu "cyfr znaczacych" - w 1991r. mierniki cyfrowe nie były tak popularne a mój nauczyciel miernictwa miał pod 80 lat życia. Nie zgłębialiśmy tego tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klaus napisał(a):

Myli Cię widza Twoja. Już sama klasa 0,5 daje błąd dopuszczalny 20V*0,5%=0,1V.

Co do błądu "cyfr znaczacych" - w 1991r. mierniki cyfrowe nie były tak popularne a mój nauczyciel miernictwa miał pod 80 lat życia. Nie zgłębialiśmy tego tematu.

Krotko mowiac, mimo dosyc dobrej klasy dokladnosci, pomiary sa klasy ODR (O Dupe Rozbic) w tym przedziale :lol2:

Z miernictwem nie mialem stycznosci ponad 3 lata, myslalem ze niepewnosc maksymalna liczy sie jako iloczyn maksymalnego odczytu i klasy /100 ... Musze widocznie odgrzebac notatki :) Aha i mowimy o niepewnosci pomiarowej a nie bledzie o ile sie nie myle? (troche u nas osob za to polecialo na wydziale ^^)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiedzmin_ napisał(a):

Aha i mowimy o niepewnosci pomiarowej a nie bledzie o ile sie nie myle? (troche u nas osob za to polecialo na wydziale ^^)

Teraz to mnie zagiąłeś, ja miernictwo miałem w technikum. Z tego co pamiętam to mówiliśmy tylko o błędzie. Najlepiej będzie jak zerkniesz w notatki i dojdziesz kto błądzi z nas i w którym miejscu. Sam teraz nie jestem już pewien...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi