Wiedzmin_ Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 Pozwole sobie odswiezyc temat. Kolega kupil multimetr DT-830B (kl. 0.5 + 2 cyfry znaczace przy zakresie 20V). Postanowilem sie nim pobawic i zobaczyc jak sie sprawy maja u mnie w kompie. Na razie sprawdzilem tylko napiecia na molexach na linii 5V i 12V. Na jednej linii mam takie obsadzenie wtyczek (liczac od zasilacza do konca kabla): pusty1, dvd-rom, pusty2, zasilanie grafiki (identyczne jak flopa). Wyniki pomiarow na molexach (stan idle): pusty1: 4,97V (const), 12,45-12,46V pusty2: 4.91V (const), 12,44-12,46V Jesli mnie watpliwa wiedza z miernictwa nie myli, dokladnosc dla tych pomiarow bedzie 0,03V dla pomiarow linii 5V i 0,06V dla linii 12V. W normie ATX te wyniki sie mieszcza w takim razie, chociaz dziwi mnie nieco dosc wysoki wynik linii 12V (maksymalnie 12,52V). Mam pytanie odnosnie pomiaru na linii sata, jak tam to zrobic? I jak zmierzyc napiecie bezposrednio na grafice? Zakonczenia sa troche za blisko siebie jak na moje niezgrabne lapska, a chcialbym zeby grafika jeszcze troche mi posluzyla :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 W normie ATX te wyniki sie mieszcza w takim razie, chociaz dziwi mnie nieco dosc wysoki wynik linii 12V (maksymalnie 12,52V). Odgrzebałem ten temat, aby poinformować, że nowa rewizja Straight Power [...] Tradycyjnie już Straight Power nieźle zawyża napiecie na 12V w stresie 12,41-12,42V, a na luzie 12,43V (jedynie orthos, bez obciażania grafiki).Obecnie na Phenomie 9600BE i HD3850 12,45 luz 12,38 prime95 na 4 rdzeniach 12,31 prime95 na 3 rdzeniach + atitraytool (100% grafika i 1 rdzeń) Taki test przy wolno pracujacym wentylatorze wywiewowym z obudowy (650obr), trwał 4 godziny. W budzi żar, zasilacz bardzo gorący, ale nie parzył i nawet nie zwiekszył obrotów, czyli 350W spokojnie pociągnie Q6600@3,5GHz, który jest bardziej oszczędny niż Phenom Black Edition Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 Jesli mnie watpliwa wiedza z miernictwa nie myli, dokladnosc dla tych pomiarow bedzie 0,03V dla pomiarow linii 5V i 0,06V dla linii 12V. W normie ATX te wyniki sie mieszcza w takim razie, chociaz dziwi mnie nieco dosc wysoki wynik linii 12V (maksymalnie 12,52V).Myli Cię widza Twoja. Już sama klasa 0,5 daje błąd dopuszczalny 20V*0,5%=0,1V. Co do błądu "cyfr znaczacych" - w 1991r. mierniki cyfrowe nie były tak popularne a mój nauczyciel miernictwa miał pod 80 lat życia. Nie zgłębialiśmy tego tematu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 Myli Cię widza Twoja. Już sama klasa 0,5 daje błąd dopuszczalny 20V*0,5%=0,1V. Co do błądu "cyfr znaczacych" - w 1991r. mierniki cyfrowe nie były tak popularne a mój nauczyciel miernictwa miał pod 80 lat życia. Nie zgłębialiśmy tego tematu. Krotko mowiac, mimo dosyc dobrej klasy dokladnosci, pomiary sa klasy ODR (O Dupe Rozbic) w tym przedziale :lol2: Z miernictwem nie mialem stycznosci ponad 3 lata, myslalem ze niepewnosc maksymalna liczy sie jako iloczyn maksymalnego odczytu i klasy /100 ... Musze widocznie odgrzebac notatki :) Aha i mowimy o niepewnosci pomiarowej a nie bledzie o ile sie nie myle? (troche u nas osob za to polecialo na wydziale ^^) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 Aha i mowimy o niepewnosci pomiarowej a nie bledzie o ile sie nie myle? (troche u nas osob za to polecialo na wydziale ^^)Teraz to mnie zagiąłeś, ja miernictwo miałem w technikum. Z tego co pamiętam to mówiliśmy tylko o błędzie. Najlepiej będzie jak zerkniesz w notatki i dojdziesz kto błądzi z nas i w którym miejscu. Sam teraz nie jestem już pewien... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...