k[s|c] Opublikowano 5 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2002 czesc , jestem tu nowy .... i zwracam sie do Was o pomoc ! Otoz , zakupilem pamiec dimm 256 mb /133 mhz ... posiadam plyte asus p2b (starenka niestety) ... tam jest wejscie ram na 100mhz... problem polega na tym ,ze zamiast odczytac ,ze mam 256 mb ram to czyta ze mam 128 (czyli polowe :( ). Czy jest konieczna wymiana plyty ,czy mozna to jakos obejsc ? Z GORY WIELKIE DZIEKI za odpowiedz ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 5 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2002 Pewnie masz motyw z odczytem jednostronnym modułu. Nie jestem w tym obykany do końca, ale wcześniej był post poruszający ten temat. Chodzi o to, że stare płyty (z epoki młodości slotów DIMM) przyzwyczajone są do pracy z modułami jednostronnie "oscalakowanymi". Jeśli twoja pamiątka ma scalaki z obu stron (a ma na 99%, bo to 256MB) to nic dziwnego że Twoja płyta widzi tylko jedną stronę modułu, czyli 128MB. Motyw drugi: Jeśli twoja płyta jest stara, to może limit pamięci przypadającej na jedno gniazdo wynosi właśnie 128MB (i to drugie jest bardziej prawdopodobne). Jedno i drugie niestety wymaga wymiany płyty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 5 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2002 Zapomniałem jedno: Limit pamięci na 1 slot znajdziesz na 100% w instrukcji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 8) Możliwości są takie: 1. Spróbuj z kością właśnie jednostronną 2. Spróbuj z kością innej firmy 3. Może pomoże aktualizacja biosu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 "]czesc , jestem tu nowy .... i zwracam sie do Was o pomoc ! Otoz , zakupilem pamiec dimm 256 mb /133 mhz ... posiadam plyte asus p2b (starenka niestety) ... tam jest wejscie ram na 100mhz... problem polega na tym ,ze zamiast odczytac ,ze mam 256 mb ram to czyta ze mam 128 (czyli polowe :( ). Czy jest konieczna wymiana plyty ,czy mozna to jakos obejsc ? Z GORY WIELKIE DZIEKI za odpowiedz ! miałem taką płytę i spokojnie można mieć 256x133 na jednej kości bo tak miałem. tu problem tkwi w "jedno-dwu-stronności" jeżeli możesz to wymień kość na inną Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 "]czesc , jestem tu nowy .... i zwracam sie do Was o pomoc ! Otoz , zakupilem pamiec dimm 256 mb /133 mhz ... posiadam plyte asus p2b (starenka niestety) ... tam jest wejscie ram na 100mhz... problem polega na tym ,ze zamiast odczytac ,ze mam 256 mb ram to czyta ze mam 128 (czyli polowe :( ). Czy jest konieczna wymiana plyty ,czy mozna to jakos obejsc ? Z GORY WIELKIE DZIEKI za odpowiedz !mam dokladnie taka plyte i modul pamieci o tej wielkosci (i rada znajomego ustrzegla mnie przed podobna sytuacja) - musisz miec pamieci dwustronne bo jednostronne beda zachowywaly sie tak jak opisujesz - jak masz manuala pod reka to looknij - str.17 "General DIMM Notes" ostatni podpunkt wymien pamieci na dwustronne - jak kupowales u normalnego sprzedawcy to powinien to zrobic od reki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 ...Jedno i drugie niestety wymaga wymiany płyty. pitu, pitu na skrzypeczkach - dylu, dylu na badylu :lol: to moze odpowiesz mi dlaczego na moim Asusie P2B dziala modul 256MB ??? nie trza wymienac plyty jeno modul pamieci na dwustronny - sprzedawca u ktorego byl kupowany powinien wiedziec o co chodzi :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 pokombinuj z roznymi kosciami, idz do sklepu powiedz zeby ci dali innej firmy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 "]czesc , jestem tu nowy .... i zwracam sie do Was o pomoc ! Otoz , zakupilem pamiec dimm 256 mb /133 mhz ... posiadam plyte asus p2b (starenka niestety) ... tam jest wejscie ram na 100mhz... problem polega na tym ,ze zamiast odczytac ,ze mam 256 mb ram to czyta ze mam 128 (czyli polowe :( ). Czy jest konieczna wymiana plyty ,czy mozna to jakos obejsc ? Z GORY WIELKIE DZIEKI za odpowiedz ! Dołączam się do tego, co piszą wszyscy - musisz mieć pamięci dwustronne - miałem to samo na AOpen AX6B - też na BXie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k[s|c] Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 hmm... no wiec tak - dzieki wszystkim za zainteresowanie ;) ,i mowie tylko ,ze to jest pamiec dwustronna ,a najnowszy bios do asusa p2b jest z 2000 roku (moze sie myle) ... sprobuje zmienic firme.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k[s|c] Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 firme pamieci oczywiscie ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 "]hmm... no wiec tak - dzieki wszystkim za zainteresowanie ;) ,i mowie tylko ,ze to jest pamiec dwustronna ,a najnowszy bios do asusa p2b jest z 2000 roku (moze sie myle) ... sprobuje zmienic firme..moze fizycznie i jest dwustronna - ale slyszalem cos takiego ze nawet jak masz kosci na module po obu stronach to BIOS moze ten modul interpretowac jako jednostronny - najlepiej sprwdz to jakims programem np. SiSoftware Sandra - otwierasz Mainboard Information) PS - jak mozesz to wymien te pamieci na jakies firmowe - ja mam na tym Asusie P2B modul (dwustronny) 256MB Kingstona na kosciach Infineona i wszystko jest OK PS 2 - BIOS 1012 - ostatni oficjalny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k[s|c] Opublikowano 8 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2002 wkurzylem sie i kupilem w koncu dwie 128 :). I zgadnijcie ? bierze z nich po 64 :/. Sprawdzalem tym sisoft sandra i pisze mi 'sided-bank' ... to pewnie znaczy ,ze mam cos w biosie zle ... co tam zmienic ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...