przemas0 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 A oto mój problem. pentium 4 2.4 ghz / asrock ge pro-m / ati radeon 9600 pro 128mb / ram 512mb 133mhz / windows xp sp2 / zasilacz 400w ...a więc, od pewnego czasu mam problem z grami :angry: a stało to się w chwili gdy podczas grania w SW:Republic Commando komputer złapał ostrą zwieche. I mniej więcej od tego momentu zaczeły się problemy, następnego dnia wyżej wymieniona gra już mi się nie odpaliła. Pomyślałem sobie no trudno. Ale zdziwiło mnie to że odpalając Fife 08 , która chodziła bez problemu komputer wywalał niebieski obraz bez żadnych komunikatów, zawieszał się lub resetował , a wszystko to podczas uruchamiania się gry lub w jej menu.. Zainstalowałem nowe stery do karty graficznej, ale nic to nie dało. Postanowiłem postawić na nowo system myśląc że to pomoże ale byłem w błędzie. Problem na tyle się nasilił że w tej chwili nie chodzą mi żadne gry 3D :mur: testowałem sprzęt PCMARK05 i podczas testu " Physics and 3D" komputer łapie zwieche lub się resetuje. Na płycie mam zintegrowana karte graf. którą włączyłem żeby sprawdzić czy działa okazało się że wszystko działa i nic sie nie kaszani. Pomyślałem żeby sprawdzić karte graf więc zabrałem ja do kolegi z podobnym sprzętem, karta chodziła bez zarzutu :mur: więc myślałem że to zasilacz ale okazało się że nie bo przyniosłem do niego zasilacz i ram i wszystko śmiga, ale postanowiłem przynieść jego karte do mnie <radeon 9800> . Oczywiście z jego kartą wszystko działa :blink: . Przyszedł mi kolejny pomysł do głowy, a mianowicie zepsuta płyta główna ale jeśli moja grafa nie działa to i jego też nie powinna, więc wymyśliłem że moge mieć uszkodzone AGP które nie dostarcza wystarczającej mocy do karty, bo jego Radek jest dodatkowo zasilany przez zasilacz. Żeby wyeliminować możliwość uszkodzonego AGP pożyczyłem karte ge-force 2 . Niestety karta działa i gry też . Karta nie ma dodatkowego zasilania. Zainstalowałem ponownie wszystkie sterowniki w kompie<najnowsze> z nadzieją że to ich wina ale wszystko jest tak jak było. Wychodzi na to że wszystkie części są sprawne bo zostały sprawdzone. Pozostaje system albo bios , ale nie mam już pojęcia co i jak. :mur: :mur: Jeśli jest ktoś w stanie coś powiedzieć na ten temat to bardzo proszę. Z góry dziękuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Jakiej firmy jest ten zasilacz? Sprawdź kondesatory na płycie i temperatury podzespołów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemas0 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 zasilacz jest firmy XPower kosztował ok.100zł wg. programów :aida32 , everest temperatury wachają się od 30 do 35 stopni a wg. biosu to CPU ma ok. 50 co jest raczej niemożliwe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Sprawdź kompa na innym zasilaczu i/lub zmierz napięcia MIERNIKIEM w tym zasilaczu. A to że CPU ma 50*C jest możliwe. Poszukaj jeszcze ewentualnie wirusów i innych syfów w systemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemas0 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 mam dodatkowy wiatraczek z tyłu kompa więc temperatura nie powinna być wysoka zastanawiałem się na zastosowaniem miernika ale nie wiem w którym miejscu go przyłożyć. a komputer skanowałem mks online, nod 32 i eset smart seciurity wielokrotnie. hmmm a moze być to wina bad sektorów ? a pewnie takie posiadam bo hdd ma już troche za sobą hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 zastanawiałem się na zastosowaniem miernika ale nie wiem w którym miejscu go przyłożyć. http://zenfist.pl/pelen.php?id=40 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemas0 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 zastanawiam się nad tym że może coś cię ze sobą gryzie... dzięki :D trzeba będzie to sprawdzić wartości dla 12 i 5v są w normie a dla 3.3v wynosi 3.52 a max wynosi 3.47. Czy to może być przyczyną problemów?? radeon 9800 i geforce 2 działały poprawnie Grzechu więc jak z tym napięciem? Grzechu to jak z tym napięciem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemas0 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 ma ktoś jakiś pomysł? :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 (edytowane) Miałem Xpowera przy podobnym konfigu, i wczesniej u mojego kumpla spokojnie chodzil z 9800xt, po czym u mnie z 9600xt ale po pewnym czasie poszedł z dymem. Wydaje mi sie, ze to wlasnie jego wina poprostu nie wyrabia :wink: Edit: Wlasnie mi sie przypomnialo, jezeli te zwiechy mijaja po kilkunastu sekoundach (tzn odwieszaja sie) to moze to byc VPU RECOVER (czy śakoś tak xD). Mialem tak jak mojemu r9600xt bylo za goraco. Edytowane 2 Grudnia 2007 przez Sens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemas0 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 przetestowałem sprzęt narzędziem diagnostycznym DirectX i na teście " testuj moduł direct3D " w zakładce "ekran" komputer mi się resetował. hmmm dziwne troche ale karta graf moja działała na innym kompie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemas0 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 oczyściłem też kabelek 12v spirytusem i teraz nie resetuje mi sie tylko łapie zwieche... niestety ale jest juz tak jak było czyli kicha i sie resetuje lub wywala niebieski ekran Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 Nie powinienes pisac 2 postow na raz. Jest taka opcja 'edytuj'. Co do problemu to wychodzi na to, ze karta walnieta albo sie grzeje. A czy karte podkrecales kiedys?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemas0 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 sorry zapomniałem o edit . a karte podkręcałem do STALKERA oba zegary ale starałem się optymalnie tak żeby nie cieło i artefaktów nie było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 W tej sprawie proponuje poczytac temat dotyczacy r9600 i ewentualnie tam sie zapytac :wink: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...278&hl=9600 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...