Skocz do zawartości
przemas0

Problem Z Kompem..

Rekomendowane odpowiedzi

A oto mój problem.

pentium 4 2.4 ghz / asrock ge pro-m / ati radeon 9600 pro 128mb / ram 512mb 133mhz / windows xp sp2 / zasilacz 400w

...a więc, od pewnego czasu mam problem z grami :angry: a stało to się w chwili gdy podczas grania w SW:Republic Commando komputer złapał ostrą zwieche. I mniej więcej od tego momentu zaczeły się problemy, następnego dnia wyżej wymieniona gra już mi się nie odpaliła. Pomyślałem sobie no trudno. Ale zdziwiło mnie to że odpalając Fife 08 , która chodziła bez problemu komputer wywalał niebieski obraz bez żadnych komunikatów, zawieszał się lub resetował , a wszystko to podczas uruchamiania się gry lub w jej menu.. Zainstalowałem nowe stery do karty graficznej, ale nic to nie dało. Postanowiłem postawić na nowo system myśląc że to pomoże ale byłem w błędzie. Problem na tyle się nasilił że w tej chwili nie chodzą mi żadne gry 3D :mur: testowałem sprzęt PCMARK05 i podczas testu " Physics and 3D" komputer łapie zwieche lub się resetuje.

Na płycie mam zintegrowana karte graf. którą włączyłem żeby sprawdzić czy działa okazało się że wszystko działa i nic sie nie kaszani.

Pomyślałem żeby sprawdzić karte graf więc zabrałem ja do kolegi z podobnym sprzętem, karta chodziła bez zarzutu :mur: więc myślałem że to zasilacz ale okazało się że nie bo przyniosłem do niego zasilacz i ram i wszystko śmiga, ale postanowiłem przynieść jego karte do mnie <radeon 9800> . Oczywiście z jego kartą wszystko działa :blink: . Przyszedł mi kolejny pomysł do głowy, a mianowicie zepsuta płyta główna ale jeśli moja grafa nie działa to i jego też nie powinna, więc wymyśliłem że moge mieć uszkodzone AGP które nie dostarcza wystarczającej mocy do karty, bo jego Radek jest dodatkowo zasilany przez zasilacz. Żeby wyeliminować możliwość uszkodzonego AGP pożyczyłem karte ge-force 2 . Niestety karta działa i gry też . Karta nie ma dodatkowego zasilania.

Zainstalowałem ponownie wszystkie sterowniki w kompie<najnowsze> z nadzieją że to ich wina ale wszystko jest tak jak było.

Wychodzi na to że wszystkie części są sprawne bo zostały sprawdzone. Pozostaje system albo bios , ale nie mam już pojęcia co i jak. :mur: :mur:

Jeśli jest ktoś w stanie coś powiedzieć na ten temat to bardzo proszę.

Z góry dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Sprawdź kompa na innym zasilaczu i/lub zmierz napięcia MIERNIKIEM w tym zasilaczu. A to że CPU ma 50*C jest możliwe. Poszukaj jeszcze ewentualnie wirusów i innych syfów w systemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam dodatkowy wiatraczek z tyłu kompa więc temperatura nie powinna być wysoka

zastanawiałem się na zastosowaniem miernika ale nie wiem w którym miejscu go przyłożyć. a komputer skanowałem mks online, nod 32 i eset smart seciurity wielokrotnie. hmmm a moze być to wina bad sektorów ? a pewnie takie posiadam bo hdd ma już troche za sobą hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam się nad tym że może coś cię ze sobą gryzie...

dzięki :D trzeba będzie to sprawdzić

wartości dla 12 i 5v są w normie a dla 3.3v wynosi 3.52 a max wynosi 3.47.

Czy to może być przyczyną problemów??

radeon 9800 i geforce 2 działały poprawnie

Grzechu więc jak z tym napięciem?

Grzechu to jak z tym napięciem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Xpowera przy podobnym konfigu, i wczesniej u mojego kumpla spokojnie chodzil z 9800xt, po czym u mnie z 9600xt ale po pewnym czasie poszedł z dymem. Wydaje mi sie, ze to wlasnie jego wina poprostu nie wyrabia :wink:

Edit: Wlasnie mi sie przypomnialo, jezeli te zwiechy mijaja po kilkunastu sekoundach (tzn odwieszaja sie) to moze to byc VPU RECOVER (czy śakoś tak xD). Mialem tak jak mojemu r9600xt bylo za goraco.

Edytowane przez Sens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi