Skocz do zawartości
bartek28124683

Najlesze Mobo Do 450 Zl? Asus P5k-e?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Każdy ma inne zdanie. MSI, Abit, Foxconn. Ja jestem za tym ostatnim.

EDIT: Sie spóźniłem [;

Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem o DFI ale ma tylko 4 fazy na proca, a ja bym kiedys chcial Quada przylozyc i pokrecic, a ten pro to ma fatalnie umieszczone ATX24PIN, i nie ma 8PIN EPS tylko 4PIN 12V dlaczego? a jakbym wylozyl na mobo jakies 500-600 zl to bedzie cos duzo lepszego, zalezy mi na stabilnosci itd, a ten P5K-E dobry jest, nie robi niespodzianek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakl to twierdzisz ze 4 fazy to OC Quada wystarcza? na innym forum pisza ze nie bardzo

do 0.65 nm to tak sobie -bez o/c starczy z raczej nie...

natomiast do nowych 0.45 powinno starczyć jak nie będzie jakiegoś niesamowitego o/c w stylu 4ghz na codzień i puszczamy na 48h orthosa...

Poza tym 4 fazy u dfi to nieco co innego niż np u gb...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla przykladu podam sklep (imho calkiem dobry) gdzie sprzedaja podkrecone q6600 na 4fazowej plycie, wiec cos w tym musi byc

>>link<<

nie coś w tym jest tylko tu chodzi o obciązenie na tranzystorki zasilające procka co za tym idzie i temperature. Nalezy pamietac ze dla kazdego elementu jest pewna tzw " moc maksymalna" podawana przewaznie przez producenta przy ktorej dany elemnet moze ulec uszkodzeniu.

chyba oczywiste, więc jesli zadbasz o dobre temperaturki oraz nie bedzie woltował mocno proca to wszystko bedzie w najlepsyzm porządku. Druga strona medala jest taka ze praktycznie na pewno nie osiągniesz max procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy plyta Asus P5E X38 jest ok? ma ja juz ktos?

właśnie ta płytka jest ciekawa bo i 8 faz i cyfrowwe zasilanko (cokolwiek miało by to oznaczać) i ładnie chłodzoko i pci-e 2.0 a i z dźwiękiem w postaci osobnej karty (co mi osobiście odpowiada bo bym jej nie wkładał). I tyle więcej bajerów na tej płycie nie ma. Dla mnie bomba bo mając porządne ap i switcha nigdy nie używam drugiej sieciówki czy wbudowanej bezprzewodowej karty.

Tylko ta cena 700 złotych jest dość szokująca. Z tym wyposażeniem powinna kosztować nie więcej niż 500-550 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie ta płytka jest ciekawa bo i 8 faz i cyfrowwe zasilanko (cokolwiek miało by to oznaczać) i ładnie chłodzoko i pci-e 2.0 a i z dźwiękiem w postaci osobnej karty (co mi osobiście odpowiada bo bym jej nie wkładał). I tyle więcej bajerów na tej płycie nie ma. Dla mnie bomba bo mając porządne ap i switcha nigdy nie używam drugiej sieciówki czy wbudowanej bezprzewodowej karty.

Tylko ta cena 700 złotych jest dość szokująca. Z tym wyposażeniem powinna kosztować nie więcej niż 500-550 zł.

Właśnie w tym problem że płyty na X38 totalnie niczym sie nie różnią poza obsługą CF 16+16 i PCI-E 2.0 oraz ewentualnymi dodatkami/udziwnieniami w postaci chłodzeń jakichś dodatkowych kart, paneli itp. Wydajność maja identyczną ba nawet spotkałem sie że stwierdzeniem że X38 = P35 + "mostek CF". Podsumowując jak ktoś uparł sie na CF (IMHO bez sensu zważywszy na nierówna wydajność takiego rozwiązania oraz na bardzo szybki rozwój kart graficznych) to może kupić mobo na X38 w innym przypadku w zależności od wymagań wystarczy dobra płyta na P35.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączę się pod temat bo mam podobny dylemat :)

Poczytałem wątki o poszczególnych płytach, wiem że każdy z userów ma swoje preferencje, ulubione marki itp ale i tak prosił bym o info co waszym zdaniem będzie lepszym wyborem.

Założenia:

- zestaw będzie przeznaczony do amatorskiego o/c ... kilka pkt. na hwbot by sie przydało wyrwać ;)

- chłodzenie początkowo AC potem WC

- CPU na ok 2 miesiące selekt 2160 a potem selekt E6750

- pamięci najprawdopodobniej OCZ Reaper HTC PC2-9200 2x1Gb

Wstępnie wyszczególniłem:

1. Foxconn P35A

2. Asus P5K / P5KR

3. Abit IP35

4. DFI BloodIron P35-T2RL

Interesująco zapowiada się też DFI LANParty DK P35-T2R/S ale z tego co widzę to nie ma na razie wiele informacji o nim :/ no i cena jest wyższa niż pozostałych (sklep 499zł, allegro 530zł)

najbardziej skłaniałbym się do 4 i 1 ale proszę o wasza opinie i ew. dorzucenie jakiejś propozycji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ci polecam Asus P5K-E ma 8 faz do krecenia idealny

A ten dalej z tymi fazami - wyobraź sobie że DFI DK ciągnie quada na FSB 520 (dual core FSB 600 :legal: ) z 4 fazami gdzie inne płyty wymiękają przy 470-480 http://www.xtremesystems.org/. Ale IMHO styknie Blood Iron + ewentualnie siakieś radiatorki na mosfety albo Abit IP35.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten dalej z tymi fazami - wyobraź sobie że DFI DK ciągnie quada na FSB 520 (dual core FSB 600 :legal: ) z 4 fazami gdzie inne płyty wymiękają przy 470-480 http://www.xtremesystems.org/. Ale IMHO styknie Blood Iron + ewentualnie siakieś radiatorki na mosfety albo Abit IP35.

Nop.. ten DFI DK zapowiada się świetnie :)

Co do asusa to teoretycznie te 8 faz powinno poprawiać stabilność przy wysokim O/C .. i z tego co widzę na XS większość osób puszcza Quady na Asusach Dlx/Prem ... lecz czy to efekt rzeczywistej przewagi 8 faz nad 4 czy tylko wynik "marketingowy" to trudno powiedzieć bo jak DFI czy Abity przy swoich 4 fazach również sobie dobrze radzą z Quadami.

Prawie przekonałem się do DFI Blood Iron lecz widzę, że baza informacji o tym mobo (mody itp) w porównaniu z innymi jest dość skromna :/ (albo mam pomroczność jasną i nie widzę ;))

Przeglądałem jeszcze różne fora i testy i moją uwagę przykuł

ASUS P5K PRO

w odróżnieniu od wersji E/Dlx nie posiada WiFi (którego nie potrzebuję) i ma zwykłe radiatory (bez heatpipe). Jak one posiada 8 fazowe zasilanie ;) oraz ma nawet bardziej precyzyjne (mniejsze kroczki) możliwości ustawiania napięć w Biosie.... hmm hmm... chyba muszę sie bliżej temu mobo przyjrzeć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASUS P5K PRO

w odróżnieniu od wersji E/Dlx nie posiada WiFi (którego nie potrzebuję) i ma zwykłe radiatory (bez heatpipe). Jak one posiada 8 fazowe zasilanie ;) oraz ma nawet bardziej precyzyjne (mniejsze kroczki) możliwości ustawiania napięć w Biosie.... hmm hmm... chyba muszę sie bliżej temu mobo przyjrzeć.

Ciekawy nawet bardzo ech gdyby tak jeszcze nie miał karty muzycznej wbudowanej to byłby ideał :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi