bartek28124683 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Witam, jakie bedzie najlepsze mobo pod Intela, do krecenia, zeby bylo stabilne i nie bylo z nim problemow, tak do 450 zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 POmysl jeszcze nad DFI infinity Blood Iron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 (edytowane) Każdy ma inne zdanie. MSI, Abit, Foxconn. Ja jestem za tym ostatnim. EDIT: Sie spóźniłem [; Edytowane 2 Grudnia 2007 przez Grzechu_1990 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Jestem za ASUS P5K-E :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Asus P5K-Pro albo P5K-E DFI to niezaprzeczalny lider w OC niestety nie potrafie nic powiedziec o : DFI Infinity "Blood Iron" P35 T2RL byc moze jest ona lepsza od w/w Asusow . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek28124683 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 wiem o DFI ale ma tylko 4 fazy na proca, a ja bym kiedys chcial Quada przylozyc i pokrecic, a ten pro to ma fatalnie umieszczone ATX24PIN, i nie ma 8PIN EPS tylko 4PIN 12V dlaczego? a jakbym wylozyl na mobo jakies 500-600 zl to bedzie cos duzo lepszego, zalezy mi na stabilnosci itd, a ten P5K-E dobry jest, nie robi niespodzianek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Te 4 fazy sa w zupelnosci wystarczajace i zapewnia cie ze wytrzymaja b.mocne o/c Ponad to wez tez pod uwage cene DFI mozna za 390 kupic Ten Asus to minimum z 450 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek28124683 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 do Quada 4 fazy tez starcza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 ma sie rozumiec :-) na allegro juz za 380 mozna ta mobo nabyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 bez quada w 0.65 to dfi :P ma tylko 1 upierdliwą wadę - regulacja wentyli nie działa albo poprawią to biosami alebo dobrze zaopatrzyć sięw jakiś panelik :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 A dźwięk daje radę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek28124683 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 jakl to twierdzisz ze 4 fazy to OC Quada wystarcza? na innym forum pisza ze nie bardzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 jakl to twierdzisz ze 4 fazy to OC Quada wystarcza? na innym forum pisza ze nie bardzo do 0.65 nm to tak sobie -bez o/c starczy z raczej nie... natomiast do nowych 0.45 powinno starczyć jak nie będzie jakiegoś niesamowitego o/c w stylu 4ghz na codzień i puszczamy na 48h orthosa... Poza tym 4 fazy u dfi to nieco co innego niż np u gb... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek28124683 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 a czy plyta Asus P5E X38 jest ok? ma ja juz ktos? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 a czy plyta Asus P5E X38 jest ok? ma ja juz ktos?Jak planujesz CrossFire to OKi ale jak nie to spokojnie styknie BloodIron lub wymienione już MSI,ABIT,FOX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cassius777 Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 jakl to twierdzisz ze 4 fazy to OC Quada wystarcza? na innym forum pisza ze nie bardzo dla przykladu podam sklep (imho calkiem dobry) gdzie sprzedaja podkrecone q6600 na 4fazowej plycie, wiec cos w tym musi byc >>link<< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 dla przykladu podam sklep (imho calkiem dobry) gdzie sprzedaja podkrecone q6600 na 4fazowej plycie, wiec cos w tym musi byc >>link<< nie coś w tym jest tylko tu chodzi o obciązenie na tranzystorki zasilające procka co za tym idzie i temperature. Nalezy pamietac ze dla kazdego elementu jest pewna tzw " moc maksymalna" podawana przewaznie przez producenta przy ktorej dany elemnet moze ulec uszkodzeniu. chyba oczywiste, więc jesli zadbasz o dobre temperaturki oraz nie bedzie woltował mocno proca to wszystko bedzie w najlepsyzm porządku. Druga strona medala jest taka ze praktycznie na pewno nie osiągniesz max procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zigi Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 a czy plyta Asus P5E X38 jest ok? ma ja juz ktos?właśnie ta płytka jest ciekawa bo i 8 faz i cyfrowwe zasilanko (cokolwiek miało by to oznaczać) i ładnie chłodzoko i pci-e 2.0 a i z dźwiękiem w postaci osobnej karty (co mi osobiście odpowiada bo bym jej nie wkładał). I tyle więcej bajerów na tej płycie nie ma. Dla mnie bomba bo mając porządne ap i switcha nigdy nie używam drugiej sieciówki czy wbudowanej bezprzewodowej karty. Tylko ta cena 700 złotych jest dość szokująca. Z tym wyposażeniem powinna kosztować nie więcej niż 500-550 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 właśnie ta płytka jest ciekawa bo i 8 faz i cyfrowwe zasilanko (cokolwiek miało by to oznaczać) i ładnie chłodzoko i pci-e 2.0 a i z dźwiękiem w postaci osobnej karty (co mi osobiście odpowiada bo bym jej nie wkładał). I tyle więcej bajerów na tej płycie nie ma. Dla mnie bomba bo mając porządne ap i switcha nigdy nie używam drugiej sieciówki czy wbudowanej bezprzewodowej karty. Tylko ta cena 700 złotych jest dość szokująca. Z tym wyposażeniem powinna kosztować nie więcej niż 500-550 zł. Właśnie w tym problem że płyty na X38 totalnie niczym sie nie różnią poza obsługą CF 16+16 i PCI-E 2.0 oraz ewentualnymi dodatkami/udziwnieniami w postaci chłodzeń jakichś dodatkowych kart, paneli itp. Wydajność maja identyczną ba nawet spotkałem sie że stwierdzeniem że X38 = P35 + "mostek CF". Podsumowując jak ktoś uparł sie na CF (IMHO bez sensu zważywszy na nierówna wydajność takiego rozwiązania oraz na bardzo szybki rozwój kart graficznych) to może kupić mobo na X38 w innym przypadku w zależności od wymagań wystarczy dobra płyta na P35. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Otas Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Podłączę się pod temat bo mam podobny dylemat :) Poczytałem wątki o poszczególnych płytach, wiem że każdy z userów ma swoje preferencje, ulubione marki itp ale i tak prosił bym o info co waszym zdaniem będzie lepszym wyborem. Założenia: - zestaw będzie przeznaczony do amatorskiego o/c ... kilka pkt. na hwbot by sie przydało wyrwać ;) - chłodzenie początkowo AC potem WC - CPU na ok 2 miesiące selekt 2160 a potem selekt E6750 - pamięci najprawdopodobniej OCZ Reaper HTC PC2-9200 2x1Gb Wstępnie wyszczególniłem: 1. Foxconn P35A 2. Asus P5K / P5KR 3. Abit IP35 4. DFI BloodIron P35-T2RL Interesująco zapowiada się też DFI LANParty DK P35-T2R/S ale z tego co widzę to nie ma na razie wiele informacji o nim :/ no i cena jest wyższa niż pozostałych (sklep 499zł, allegro 530zł) najbardziej skłaniałbym się do 4 i 1 ale proszę o wasza opinie i ew. dorzucenie jakiejś propozycji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek28124683 Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 ja ci polecam Asus P5K-E ma 8 faz do krecenia idealny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 ja ci polecam Asus P5K-E ma 8 faz do krecenia idealnyA ten dalej z tymi fazami - wyobraź sobie że DFI DK ciągnie quada na FSB 520 (dual core FSB 600 :legal: ) z 4 fazami gdzie inne płyty wymiękają przy 470-480 http://www.xtremesystems.org/. Ale IMHO styknie Blood Iron + ewentualnie siakieś radiatorki na mosfety albo Abit IP35. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Otas Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 A ten dalej z tymi fazami - wyobraź sobie że DFI DK ciągnie quada na FSB 520 (dual core FSB 600 :legal: ) z 4 fazami gdzie inne płyty wymiękają przy 470-480 http://www.xtremesystems.org/. Ale IMHO styknie Blood Iron + ewentualnie siakieś radiatorki na mosfety albo Abit IP35. Nop.. ten DFI DK zapowiada się świetnie :) Co do asusa to teoretycznie te 8 faz powinno poprawiać stabilność przy wysokim O/C .. i z tego co widzę na XS większość osób puszcza Quady na Asusach Dlx/Prem ... lecz czy to efekt rzeczywistej przewagi 8 faz nad 4 czy tylko wynik "marketingowy" to trudno powiedzieć bo jak DFI czy Abity przy swoich 4 fazach również sobie dobrze radzą z Quadami. Prawie przekonałem się do DFI Blood Iron lecz widzę, że baza informacji o tym mobo (mody itp) w porównaniu z innymi jest dość skromna :/ (albo mam pomroczność jasną i nie widzę ;)) Przeglądałem jeszcze różne fora i testy i moją uwagę przykuł ASUS P5K PRO w odróżnieniu od wersji E/Dlx nie posiada WiFi (którego nie potrzebuję) i ma zwykłe radiatory (bez heatpipe). Jak one posiada 8 fazowe zasilanie ;) oraz ma nawet bardziej precyzyjne (mniejsze kroczki) możliwości ustawiania napięć w Biosie.... hmm hmm... chyba muszę sie bliżej temu mobo przyjrzeć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zigi Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 ASUS P5K PRO w odróżnieniu od wersji E/Dlx nie posiada WiFi (którego nie potrzebuję) i ma zwykłe radiatory (bez heatpipe). Jak one posiada 8 fazowe zasilanie ;) oraz ma nawet bardziej precyzyjne (mniejsze kroczki) możliwości ustawiania napięć w Biosie.... hmm hmm... chyba muszę sie bliżej temu mobo przyjrzeć. Ciekawy nawet bardzo ech gdyby tak jeszcze nie miał karty muzycznej wbudowanej to byłby ideał :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...