Dj. Gargamel Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 wiem ze na ten temat powiedziano na forum juz prawie wszystko ale obmyslilem sobie takie rzeczy a nie wiem czy to da sie zrobic w https://pc-tuning.pl/wnetrze2.php?id=C-DB1 maja takie panele w ktorych natężenie światła zmienia się w zależności od prędkości obrotowej wiatraka chicalbym zrobic cos takiego moze ma ktos schemat z sieci. Druga sprawa czy da sie zastosowac taki potencjometr w ktorym istnieje mozliwosc calkowitego wylaczenia wiatraka no wiecie jak w radyjku podgłasnianie przekrecasz w lewo slyszysz pyk radio sie wylacza w prawo pyk wlacza sie i podglaszniasz. Moze macie jakies pomysly. Soory za malo elektroniczny jezyk. Jesli cos takiego bylo na forum nie jedzcie mnie za ostro tylko wskazcie gdzie jesem troche cienki z tematu elektroniki. Czekam na wskazowki i opinie. Dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 Co do potencjometru, to wystarczy takowy kupic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Gargamel Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 przeczytalem artykul na http://bit-tech.net/article/52/4 i to co chcialem zrobic to drugi schemat mam tylko jedno pytanie co to jest switch. niby przelacznik ale to chyba nie jest ten potencjometr do krecenia pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 przeczytalem artykul na http://bit-tech.net/article/52/4 i to co chcialem zrobic to drugi schemat mam tylko jedno pytanie co to jest switch. niby przelacznik ale to chyba nie jest ten potencjometr do krecenia pozdrawiam Switch, to poprostu wylacznik/przelacznik , ON/OFF lub ON/OFF/ON Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Gargamel Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 jescze jeden czy co ba ja bym chcial reed zeby w ten potencjometrze mozna bylo przekrecic max w lewo i wylaczyc calkiem a na tym schemacie jest tak jakby dadkowy wylacznik ktory mozna sobie pyknac jescze pod galka dobrze rozumiem ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 jescze jeden czy co ba ja bym chcial reed zeby w ten potencjometrze mozna bylo przekrecic max w lewo i wylaczyc calkiem a na tym schemacie jest tak jakby dadkowy wylacznik ktory mozna sobie pyknac jescze pod galka dobrze rozumiem ??? Masz racje, na tym schemacie ten switch jest "dodatkowo" Mozna by to zmodyfikowac i zastosowac potencjometr z wylacznikiem , spox Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr.y Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 ja takie kce kupić potencjometry i ostatnio byłem na gieładzie we wrocku to były 7 zł za sztuke nawet fajne i co ważne nie były logarytmiczne co siem często zdarza bo to zazwyczaj potencjometry do audio :) a robie układzik inny umieszczany na forum nie pamietam gdzie był ale pamietam że miał w sobie układziki LM317 - to taki regulowany stabilizator napięcia uwazam ze tamten układzik był lepszy więc może go poszukaj powodzenia i pozdrowienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...