Skocz do zawartości
kuben

4x1gb Jaki

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Firekage

Caleb sam smigam na 2x512+1x1+1x1GB Geila i problemow nie mam , tez na 965P-Ds3 r3.3. Z tym , ze Geile mial wadliwe moduly w Ultrach i sypaly sie. Na tomiast Techworksie jest news , gdzie pisza iz 15% Geili w Polsce to pamieci od nowosci ubite. Sam sie nadzialem tez na to , 1Gb 667 CL5 uwalony od nowosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

srodki to 500zl. Podobne lepiej dziala na 4x1 niz 2x2 a 2x2 mi nie sa potrzebna bo do tego kompa juz nie bede nic dodawal

podajcie jakies linki z produktami najlepiej 4x1 ;)

Edytowane przez kuben

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam natomiast pytanie do kuben'a czy zamierza w przyszłości podkręcać procesor? Bo jeśli tak to nie zdziw się jak na i965 będzie z tym ciężko. Sam miałem co prawda Abita IB9 na i965 i po obsadzeniu 4 banków pamięci po 1gb komp już się tak nie kręcił jak poprzednio. Taki urok chipsetu, chyba że mój Abit tak miał :) co do wyboru ramu to tu akurat nie pomogę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny dylemat tyle że dobieram do Asusa P5W DH. Czytanie tego działu niestety nie rozwiało moich wątpliwości.

Patrioty niestety mnie zawiodły i z 3 kompletów 2x1 (jedne 2 letnie 2 roczne i 1 nówki) nie bardzo mogę złożyć prawidłowo działający zestaw 4x1. Te najnowsze nie działają na tej płycie przy 800 na żadnym taktowaniu. Za to z PB z roboty w układzie 2x1 bez problemu. 2 starsze komplety nieco niestabilne nawet dla 2,3 V.

Szukam czegoś co pójdzie bez problemów na 4,4,4,12 800Mhz ale i za 1000 Mz na cl 5 bym sie nie obraził.

Zastanawiam się na OCZ Platinum rev2 800 cl 4 ewentualnie Geilami Ultra 800 cl 4. Co byście brali?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam natomiast pytanie do kuben'a czy zamierza w przyszłości podkręcać procesor? Bo jeśli tak to nie zdziw się jak na i965 będzie z tym ciężko. Sam miałem co prawda Abita IB9 na i965 i po obsadzeniu 4 banków pamięci po 1gb komp już się tak nie kręcił jak poprzednio. Taki urok chipsetu, chyba że mój Abit tak miał :) co do wyboru ramu to tu akurat nie pomogę :)

Ja wlasnie probuje na swoim ;) Jak na razie, trzeba podkrecic V na NB do 1.45 z 1.25 (jednak kontroler dostaje mocniej po d.. z 4 koscmi). Max OC pamieci polecialo chyba troche, na CELLSHOCKACH mialem ~1150 CL5 bez wiekszego problemu na 2,15V (chyba?), teraz trzeba dac kapke wiecej, ale dokladnie nie sprawdzalem. Na razie testowalem 915 CL4 na 2.15V nie ma problemu. Jednak mam na razie 2 rozne pary do testowania - cellshocki i team xtreem (obie na Micronach). Moze uda sie zalatwic 2x takie same pary, moze pomoze.

ps. Cellshock sam na niskim V nie chcial za bardzo na 1000 cl5.

Edytowane przez ridczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Zigi

OCZy moga byc, ewentualnie Corsair rev. 7.1. Chociaz wartosci, ktore potrzebujesz, to wlasciwie Kingston Elpida za 60zl zrobi.

Niby tak powinno być ale niestety w praktyce miałem jazdy z nie najgorszymi teoretycznie patriotami.

OCZ już zamówione - jutro powinno się wyjaśnić co i jak. Dodatkowo powinny iść na mniejszym napięciu a zapasu mocy to mi za dużo nie zostało więc ma to swoje plusy.

Coś czuję, iż czeka mnie zmiana zasiłki bo topower 420W może nie wyrabiać przy podkręconym moim konigu :|. Niby z kalkulatora wynika iż jeszcze ze 30-40W powinno zostać w zapasie ale kto go tam wie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i kicha OCZ idzie tylko na SPD przy próbie przestawienia timingów brak botowania.

Edit: DziubekR1 chyba jednak nie do końca dogadują sie z P5W DH - jak się niestety dopiero teraz doszukałem nici z ustawienia manualnego timingów w biosie i to nie tylko u mnie :mur: .

Edytowane przez Zigi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie że sobie tak kolejne kostki polecacie tyle że w praktyce widzę iż zależy do jakiej płyty przyjdzie je nam założyć. Inaczej może nas czekać niemiła niespodzianka w stulu tej która mnie spotkała.

A to też fakt ;-], przykład u mnie ramki teema na d9gmh na kn9 + x2 posżły max na 1000 mhz 2,2 v i 6-4-4-12-21 a na dfi już bez problemu 4-4-4-21-21 przy 2,2 v. u mnie cl 4 nie osiągalne przy wysokim taktowaniu ramu (test na tych samych podzespołach tyko zmiana mobo)

Jaka niespodzianka cię spotkała ?

Edytowane przez VIRU$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to też fakt ;-], przykład u mnie ramki teema na d9gmh na kn9 + x2 posżły max na 1000 mhz 2,2 v i 6-4-4-12-21 a na dfi już bez problemu 4-4-4-21-21 przy 2,2 v. u mnie cl 4 nie osiągalne przy wysokim taktowaniu ramu (test na tych samych podzespołach tyko zmiana mobo)

Jaka niespodzianka cię spotkała ?

Opisana kilka postów wyżej.

Wredna p4w dh nie pozwala zmienić timingów dla OCZ platinum rev 2 po podniesieniu magistrali procka. Stabilnie toto w takim układzie pracuje jedynie przy 600Mhz. Za nowymi patriotami llk też nie przepada mimo że stare 2x1 śmigały na 2.1 v na 800 i 4.4.4.12. Te nowe nawet same (2x1)przy 2.3 tak nie idą na tej płycie. Za to na p5b z roboty te same pamiątki spokojnie działają przy 2.2v. Pewnie jak w poniedziałek sprawdzę OCZ-ty w robocie to i na 1000 będą śmigać na 5.5.5.15.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zigi - P5W DH to w ogole lubi robic problemy z 4x1GB. Ja po paru miesiacach korzystania z G.Skill HZ na 720Mhz bodajze Asusowi podziekowalem i plyte odstawilem. IP35Pro przy 1100Mhz jakos problemow nie robi.

P5W to fajne mobo, ale do 2x1GB ramu, w dodatku 'lubiacych' sie z plyta. W pozostalych przypadkach, duza cierpliwosc zalecana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i ja zapytam:)

Jaki zestaw 4x1GB do mojego zestawu? Te goodramy co mam to idą tylko na 850 przy 5-5-5-15, potrzebuję zmienić na 4GB.

Cena tak ok 400zl.

Co o tym myślicie?

http://allegro.pl/item277980777_ocz_4x1gb_...m_odss_waw.html

A może 2x2gb:

http://allegro.pl/item277982921_ocz_2x2gb_..._odss_wawa.html

Przy jakim zestawie będzie lepsze oc (ogólnie a nie ramu)?

Edytowane przez macin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ot takie sobie Mushkiny SP2+ PC6400 CL4...

Dołączona grafika

Ustawienia trochę za luźne, bo spokojnie możnaby TRCD zmienić na 5 i zaostrzyć alphy (Asus P5K-E automatycznie takie ustawia...)... no i przede wszystkim to nie jest max pamięci :rolleyes:

Edytowane przez Xtreme Addict

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi