Skocz do zawartości
eloogosciu

Składanie Kompa,zestawy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jakże drogich użytkowników tego forum, otóż narodził mi sie problem w postaci zakupu komputer. Dlaczegóż problem? Moja wiedza w tej dziedzinie jest szczątkowa, a nie chce kupić szmelcu i żałować do końca moich dni. Dlatego też zobaczyłem podwieszony temat i wybrałem 2 takie zestawy -

2500 zł :

Procesor : Intel Pentium Dual Core E2160 - 240 zł

Płyta Główna : Abit IP35 - 390 zł

RAM : 2x Kingston 1GB 667Mhz - 130 zł

Karta Graficzna : Palit 8800GT 512MB - 1199 zł

Zasilacz: Modecom MC-400ATX 2.0 - 130 zł

HDD :WD 320GB 16MB Cache AAKS - 290 zł

Napęd : Pioneer DVR-212D SATA - 120 zł

RAZEM : 2499 zł

3000 zł :

Procesor : Intel Core2Duo E6750 - 599 zł

Płyta Główna : Abit IP35 - 390 zł

Pamięć Ram : OCZ 2x1GB 800Mhz Platinum Rev 2.0 - 199 zł

Karta Graficzna : Palit 8800GT 512MB - 1199 zł

Zasilacz : Modecom MC-500ATX 2.0 - 259 zł

HDD : WD 320GB 16MB Cache AAKS - 290 zł

Napęd : Pioneer DVR-212D SATA - 120 zł

RAZEM : 3056 zł

Wszystko ładnie pięknie, ale ja dodatkowo potrzebuje obudowy (nowa kasta, nie chce wrzucać bebechów do obecnego) itd. A sam sobie nie poradzę jeśli chodzi o sprawy organizacyjne. No i przydał by sie jakiś rzetelny sklep gdzie mógłbym owy zestaw zakupić w tychże granicach cenowych (najlepiej na raty i blisko Poznania )

CHYBA ŻE macie jakieś inne propozycje dotyczące zestawu do grania,bez bawienia się w OC(podkręcanie?), byłbym wielce wdzięczny za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E2160 i OC do 3.0GHz

Płyta raczej Foxconn P35A albo MSI Neo2-FR

Pamięci:

a - Kinstony 2x1GB 667 na elpidach

b - Corsair Twin2X 2x1024MB 667Mhz CL4 REV. 7.1

Zasilacz lepiej jakiś bardziej markowy ;]

HDD ok, względnie Segate z NCQ.

No i jak cię stać na 88GT to fajnie bardzo, a jak chcesz coś za mniej kasy to HD 3870.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co jest zlego w OCZach ktore wymienil eloogosciu i ktore sa polecane w zestawach?

złego nic, tylko taniej wyjdzie jak wezmie te kości, co nie zmienia faktu że imo te OCZ> w/w kingstony/corsairy.

Plyta IP35 tez wporzadku, zasilacz zmieniłbym na Tagana U15 430W - mam i jestem mocno zadowolony ( pracował u kumpla przez tydzień z Pentiumem D 955 @ 4.5GHz i dwoma 6800 Ultra w SLI na P5N-E napiecia wzorcowe... )

dorzuć chłodzenie na procka Scythe Mugen i jakas duuuzą budę

procek póki co e21x0@3GHz a w 1q 2008 penryn

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sensu płacić tyle za nie, bo może się zdążyć i tak, że te kingi polecą więcej jak te 800 OCZ, a jak już bardzo chcemy radiatory to można te korsarze, chociaż moja osobista opinia jest taka, że te wszystkie blaszkowe radiatorki są G warte i tylko izolują dopływ powietrza do kości.

Oczywiście nie twierdze, że te pamięci są złe, bo nie są. Tylko po co tyle płacić?

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, to moze mi ktoś podać odrazu gotowy zestaw (najlepiej na esc) od razu z obudową by płyta główna pasowała, nie zamierzam bawić się w OC , nie zamierzam czekać na nowy procesor i dokupywać częsci będe za jakiś dłuuuższy czas. Dzięki z góry :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi