Skocz do zawartości
VenomDM

Wymiana-cpu+mobo+ram > Poradzcie Na Co W Am2/ddr2/pci-e

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam sprzet jak w opisie.

Sprzet idzie pod mlotek, cpu+grafa+mobo+ram licze dostac ok 500zl, doloze troche i chce wymienic na przyszlosciowa platforme ze wzgledu na tansze karty graf. pod PCI-E i tanszy DDR2 RAM , nie jestem zbytnio na czasie...

Myslalem poczatkowo o wymianie samej plyty gł. na jakiegos ASROCKa z S.478 z PCI-E , bylo by to najtaniej, ale czy przyszlosciowo? Placac ok 400zł wymienilbym płytę i grafike na powiedzmy gf7600gs i przedluzylbym mu zycie o jakis rok.

Poczytałem trochę, posprawdzałem ceny i wygląda że AM2 , ddr2 i PCI-E to standardy dające zadowalającą wydajność na dobre parę lat, nie jestem maniakiem podkręcania, ale jak można zaoszczędzić parę zł to bardzo chętnie.

Parę pytań :

1. Brać X2 3600 i kręcić do 4400 czy dopłacac 50zł i brać 4400?

2. Opłaca się brać tanie ramy GoodRam? Chodzą w śmiesznych cenach - 1gb 56zł ! Odrazu ze 3 można by sobie założyć...

3. Jaka dobrą ale i nie drogą płytę polecacie pod taki zestaw?

4. Prawda że generalnie Athlony mają [niezmiennie] lepszy stosunek cena/wydajnosc niż cpu Intela [C2D i inne] ?

Mój pomysł to -

CPU : X2 3600/3800

MB: jakiś Asrock czy tańszy ASUS do 4/8GB i PCI-Ex16 ale by sie dał trochę kręcić.

RAM: 2/3GB 667 G.R lub Kingstone

Co zrobilibyście na moim miejscu? Poprawcie moje chybione tezy i zasugerujcie rozsądne cenowo rozwiązania.

Może poczekać na poświąteczne obniżki w styczniu/lutym?

Dzieki/Pozdrawiam.

Edytowane przez VenomDM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekać to można do usranej śmierci i [ciach!]o mieć:pJa kupiłem ostatnio kompa na am2 i chodzi naprawde dobrze,straszna różnica.Podkręciłem procka do 2,65ghz ramy na prawie 800mhz.Mam Freezera 64Pro chodzi na 1000obr/min cały czas i go prawie nie słychać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekać to można do usranej śmierci i [ciach!]o mieć:pJa kupiłem ostatnio kompa na am2 i chodzi naprawde dobrze,straszna różnica.Podkręciłem procka do 2,65ghz ramy na prawie 800mhz.Mam Freezera 64Pro chodzi na 1000obr/min cały czas i go prawie nie słychać.

Hmm. No właśnie, wymieniać teraz czy czekać do lutego? Ile w ten sposób potencjalnie można zaoszczedzić na CPU+MOBO+RAM+K.GRAF? Orientuje sie ktoś? Nie śledziłem rynku od dłuższego czasu..

No i pytanie nie mniej ważne, AMD czy Intel? Nagle wszyscy rekomenduja Intela, cos mnie ominelo bo nie wiem dlaczego. Skoro to rozwiązanie budżetowe, ale dla gracza, to czym sie kierować? O ile procek INTELA za powiedzmy 300zl bedzie szybszy/lepszy od procka AMD w tej samej cenie? Myślałem że jest odwrotnie, że to AMD robi lepsze cpu za niższa cene..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie ostatnio się porobiło tak, że pod koniec 2007 w konkurencji możliwości - cena wygrywa Intel, bo takiego 2 jajowego E2160 spokojnie wywalisz na 3GHz.

W AMD króluje Brisbane, ale niestety jest (w tych samych taktach) wolniejszy od swojego poprzednika. Do tego Intel łatwiej się kręci.

Odcinam się tu od wszelkiego fanboystwa. Od wielu lat mam AMD i teraz mam dylemat czy brać jednak Intela czy poczekać na upowszechnienie się AMD 770 i procków X3, ponieważ moim zdaniem inwestować w obecną ofertę AMD nie warto. Tym bardziej, że AMD 770 i PCI-E 2.0 ma wprowadzić do 20% wzrostu wydajności. (ile w tym prawdy?).

Zdecydować musisz sam.

Ja kupując kompa "na dziś" brałbym Intela. Prawdopodobnie E2160 + P35.

P.S. A ramy kup Kingston, najlepiej Elpidy (ale są trochę droższe).

P.S. A jak chcesz przyszłościowo (lol, na tym rynku wszystko tak się zmienia, że to pojęcie brzmi absurdalnie), to byś musiał brać dla AMD na AMD 770 a dla Intela na X38 coś :P Ja najchętniej poczekałbym na to X3 od AMD bo zapowiada się ciekawie, ale nim ceny się unormują to będzie połowa 2008 ;]

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym raczej strzelał w koniec 08 - ta połowa roku brzmi aż nadto optymistycznie, a znając AMD to moze być prawda.

ps. jak ktoś jeszcze napisze "przyszłościowy" komp to wysyłam płatnych zabójców - nic takiego nie istnieje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi