Skocz do zawartości
Didymos234

Legalność Oprogramowania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ktoś mógłby się kompetentnie wypowiedzieć na temat legalności używania na komputerze służbowym kilku freewareowych programów, które są darmowe z wyłączeniem użytku komercyjnego?

Chodzi mi mianowicie o Paint.NET, XnView, oraz Rocketdock. Wszystkie są freeware, ale nie do zastosowań komercyjnych. Moja firma nie czerpałaby żadnych korzyści z w.w. programów, a służyłyby mi one na laptopie do przeglądania zdjęć, ew. obróbki jakichś kiedyśtam. Rocketdock umila pracę bo ma fajne ikonki.

Jak to z tym jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś mógłby się kompetentnie wypowiedzieć na temat legalności używania na komputerze służbowym kilku freewareowych programów, które są darmowe z wyłączeniem użytku komercyjnego?

No przecież sam sobie odpowiedziałeś. Używasz w firmie- płać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przecież sam sobie odpowiedziałeś. Używasz w firmie- płać.

Czy aby na pewno? Nie czerpię korzyści z używanie któregokolwiek z powyższych programów... One są DARMOWE i wydaje mi się, że powinienem płacic tylko w momencie gdy na przykład je odsprzedaję, czy coś takiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tobie chodzi o to, że masz je na komputerze firmowym, ale używasz w celach domowych? Tzn nie zarabiasz na nich? A np w pracy obrabiasz zdjęcia do domu? Bo jeśli tak, to to przecież nie jest użytek komercyjny. Najlepiej wczytaj się w licencję, może będzie odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę się mylić ale jeśli prowadzisz działalność gospodarczą to nie możesz używać darmowego oprogramowania do użytku niekomercyjnego (wyjątek: licencja na to pozwala) na służbowych komputerach, nawet jeśli nie czerpiesz z tego zysku.

Edytowane przez Dj_AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam fakt używania oprogramowania w miejscu pracy (na służbowym komputerze) determinuje konieczność wniesienia opłaty. Jeżeli nie jest Ci on potrzebny w pracy to po co masz go zainstalowanego? Jeżeli jest, to znaczy że czerpiesz z niego jakąś korzyść w trakcie pracy.

Inaczej: mógłbyś korzystać z niego w domu, a jednak korzystasz w pracy- bo potrzebujesz go w pracy.

Zapisy o prawie autorskim są bardzo zagmatwane i ich zrozumienie pozostawia wiele do życzenia. W praktyce na Twoim miejscu bym się nie przejmował i zapodał go sobie w pracy (chyba że polityka bezpieczeństwa firmy zabrania). W razie kontroli można się bronić właśnie faktem, że obrabiałeś fotkę dla siebie z domu. Jednak wtedy co na to pracodawca. To marnotrawienie jego czasu za który płaci na twoje prywatne sprawy. Tak źle i tak niedobrze :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm no co ale jak zainstaluję sobie XnView (do oglądania zdjęć, zwykła przeglądarka) to czy oglądanie zdjęć na komputerze służbowym to użytek komercyjny? Właśnie tego nie rozumiem.

spróbuj udowodnić urzędnikom, że nie uzywałeś tego programu w ani jednym przypadku aby sobie pomóc w pracy za którą zarabiasz pieniądze :)

Prawo pod tym względem jest wyjątkowo niejasne i lepiej niepotrzebnie nie ryzykować i nie narażać się an komplikacje.

Ja zanim zainstaluje w firmie oprogramowanie potencjalnie darmowe sprawdzam czy jest ono też darmowe do użytku komercyjnego. Jeśli nie, to nie instaluje i nie muszę się martwić...

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem. Ale tak samo możesz powiedzieć że codziennie jesz śniadanie w celach komercyjnych, bo jakbyś nie jadł, to byś nie zarabiał LOL.

Napisałem do Creative Commons Polska (na CC jest licencja dla 2 programów wymienionych przeze mnie). Zobaczymy co odpiszą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto odpowiedź jaką dostałem od Creatve Commons Polska heh:

Witam

Dziękuję serdecznie za zainteresowanie licencjami CC.

Przede wszystkim chcę podkreślić, ze licencje CC nie są przenaczone do

oprogramowania. Dlatego też nie jestem w stanie przedstawić

oficjalnego stanowiska CC w sprawie istniejącego oprogramowania na

licencjach CC.

Prywatnie mogę Panu odpowiedzieć, że jak najbardziej może Pan

zainstalować takie oprogramowanie pod warunkiem, że będzie je pan

wykorzystywał wyłącznie do celów niezarobkowych/niekomercyjnych.

Proszę jednak nie traktować tej odpowiedzi jako porady prawnej.

Pozdrawiam serdecznie,

Już sam nie wiem co robić :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak BTW to jak sie ostatnio dowiedzialem wedlug Polskiego prawa nie wolno uzywac w firmie programow za ktore sie nie zaplacilo chociaz 1 gr.

A wiec jak chcesz miec darmowe programy to tylko z plytki gazetki, zeby byly zaplacone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi